Friday, June 21, 2019

Juhannuksen 2019 kasvukauden vaiheita: valokuviani mm. parhaillaan kukkivista kasveista

Pitkästä aikaa päätin ilahduttaa teitä ottamieni valokuvien kera tässä julkaisussa, missä koostan valokuvausprojektieni parista seulottujen muutamien kuvien kera havainnollistuksen tämän Juhannuksen tienoon luonnon ja kasvukauden vaiheista.

Tässä välissä tämä saakin olla kauneudellaan myös positiivisesti tasapainottava julkaisu, sillä valitettavasti kirjoitusjonossa yhteiskunnallispoliittiselta kannalta katsottuna esille otettavat asiat ovat jatkossa taas ja edelleen hyvinkin karuja ja masentavia - Niitä on kuitenkin alettava ruotimaan Juhannuksen jälkeen täällä blogissakin....

Valokuvavalikoimassa alla on 7 kpl. eilen torstaina 20.6. Hämeenlinnassa otettuja kuvia, yksi kuva on edellispäivältä Espoosta ja ylimpänä on tänään juhannusaattona otettu kuva Hämeenlinnasta - kaikissa niissä kahta ylintä lukuun ottamatta havainnollistan parhaillaan kukkivien kasvien kera sitä, miten etuajassa kasvukauden eteneminen on tällä hetkellä Etelä-Suomessa. Näyttää siltä, että ainakin n. kaksi viikkoa etuaikaa kasvutapahtumissa on menossa ajankohdan tavanomaiseen aikatauluun verrattuna.


 Juhannuksen luontotilanteita vuonna 2019 >>


















Juhannusaaton suomenlippu liehumassa länsilounaisessa tuulessa Hämeenlinnan keskustassa - ko. päivänä tälle paikalle ei päässyt syntymään ukkoskuuroja, vaan pilvet ovat muuttuneet kauniin ilman kumpupilviksi tässä kuvanottamisen vaiheessa klo. 17:35.


















Räystäspääskyjen (Delichon urbicum) parveilua Hämeenlinnassa kuvattuna torstaina 20.6.2019 - Hämeenlinnan keskustassa kerrostalojen katoilla pesii näiden pääskyjen lisäksi myös lokkeja (Laridae) ja kalatiiroja (Sterna hirundo). Myös naakkojen (Corvus monedula) välillä hyvinkin runsaat parvet ovat ajoittain tuttu näky tällä alueella.


















Hellepäivän näkymä Vanajaveden rannalta Hämeen linnalle kuvattuna torstaina 20.6.2019 - Järvivesien uimakelpoisuus on tänä Juhannuksena erinomainen paikallisia sinileviä lukuun ottamatta, koska pintavesilämpötilat ovat kohonneet monin paikoin yli +20 asteen. Etualalla ulpukka (Nuphar lutea) on jo aloittanut kukinnan, mikä kertoo kasvukauden etuaikaisuudesta.


















Sairionrannalla Hämeenlinnassa niittykasvien runsasta kukintaa kuvattuna torstaina 20.6.2019 - Tämä rantaniittyalue on kuuluisa runsaista luonnonkukistaan, ja tässä sitä havainnollistavat sininen kyläneidonkieli (Echium vulgare) ja seassaan kermanvalkea paimenmatara (Galium album); tyypillisesti nämäkin ovat normaalisti enemmän heinäkuun kukkijoita kuin kesäkuun.


















Heinävaltaista niittyä Espoon Leppäsillassa kuvattuna keskiviikkona 19.6.2019 - Heinäkuun heinäkukkijoista tässä nähtävä nurmilauha (Deschampsia cespitosa) on jo aloittanut röyhylle tulonsa myös etuajassa.


















Koristeistutuksia Hämeenlinnan keskustassa Kaivokadun varrella kuvattuna torstaina 20.6.2019 - Koristekasveista kuvan lähes keskellä nähtävä seppelvarpu (Stephanandra incisa) on jo ehtinyt täyteen kukintaan. Etualalla nähtävän kääpiövuorimännyn (Pinus mugo "Pumilio") uudet versot ovat jo myös etuaikaisesti hyvin pitkälle kehittyneitä.


















Perennaryhmän kukintaa Hämeenlinnan Kaurialan Liikennepuistossa kuvattuna torstaina 20.6.2019 - Kukkimassa tässä kuvassa nähdään etualalta taaksepäin katsottuna mm. rönsyakankaali (Ajuga reptans), verikurjenpolvi (Geranium sanguineum), jalopähkämö (Stachys macrantha), ja oikealla taaimmaisena päivänkakkara (Leucanthemum vulgare). Kuvan keskeltä vähän vasemmalle valaisinpylvään vieressä kukinnan alussa on jo likusterisyreeni (Syringa reticulata), joka on kaikista syreeneistä myöhäisin kukkija ja yleensä kukassa vasta pitkällä heinäkuussa.


















Pensasryhmän kukkiva katseenvangitsija Hämeenlinnan keskustan Terveyskeskuksen ja Vanajaveden välisellä viherkaistaleella hopeasalavien katveessa kuvattuna torstaina 20.6.2019 - Keskellä kuvaa kukkii jasmikkeista varhaisten piiriin kuuluva loistojasmike (Philadelphus lewisii "Tähtisilmä"), joka sekin on yleensä vasta heinäkuun puolella täydessä kukassa. Myöhäisemmät jasmikelajit (kuten hovijasmike) eivät ole vielä kukassa.


















Perennakukintaa Hämeenlinnan keskustan Terveyskeskuksen ja Vanajaveden välisellä viherkaistaleella kuvattuna torstaina 20.6.2019 - Tämä isotöyhtöangervo (Aruncus dioicus) on kuvassa osittain jo ylikukkinutkin. Sen vieressä olevat kuunliljat (Hosta sp.) sen sijaan eivät vielä kuki.


Tämän tapaisissa luonnon merkeissä Juhannusta vietetään tällä kertaa, ja sään kannalta nyt on aaton suhteen vuorossa vuosikausiin lämpimin Juhannus: Etelä- ja Keski-Suomessa on ollut reilustikin yli +25 asteen päivälämpötiloja, mutta sää on viilenemässä lännestä alkaen huomiseksi Juhannuspäiväksi niin, että ainakin helteet ovat silloin ohi. 

Tätä päivää ovat sävyttäneetkin paikoin myös ukkoskuurot (sadetutka), mutta niitä on syntynyt lähinnä Keski-Suomeen kapeana jonona, ja etelärannikon tuntumassa, lännessä ja lounaassa on ollut jopa täysin poutaa.

Eilisestä ja tämän päiväisestä helteestä olen ajatellut tekeväni heti Juhannuksen jälkeen jo osan 3 tämän kesän kuumimman päivän seurantaan - sitä odotellessa toivotan nyt teille kaikille Hyvää ja Rentoa Juhannusta!

No comments: