Suomessa etenkin eteläosissa on ollut edelleen poikkeuksellisen leutoa tämän päättyvän viikon 4 aikana, ja Lapissakin vain hetkittäin on ollut pakkasia -20 asteen tienoilla ja toisinaan myös suojasäätäkin pohjoisimpia osiaan lukuun ottamatta.
Nyt alkavalla viikolla 5 sää muuttuu kohtalaisen-ankarahkon talviseksi koko maassa, mutta aivan viikon lopussa on taas näkyvissä erittäin leutojen länsi-lounaisvirtausten takaisin tulon yritystä jopa koko Suomeen.
Joka tapauksessa tuo "kohtalainen / ankarahko talvisuus" tarkoittaa viikon puolivälin paikkeilla ainakin kohtalaisia pakkasia maamme eteläosiin, ja Lappiin kylmimmillään ainakin -20 ja -30 asteen välisiä lukemia laajasti - energiakriisin katsannossa uutta vakavaa uhkaa ei tästä pakkasjaksosta pitäisi täten olla.
Lumisateita saadaan eteläpainotteisesti kahteen otteeseen; maanantain aikana niin, että lunta kertyy paljon lähinnä vain Keski-Suomeen ja etelässä sateet ovat suureksi osaksi aika vetisiä. Sitten toinen annos lumisateita saadaan lähinnä Etelä-Suomeen viikon 5 keskivaiheilla pakkassäässä.
Katsotaan seuraavaksi kertauksena sitä, mistä tämän päättyvän viikon 4 voimakas leutous johtui: tyypillisesti suursäätila asettui niin, että korkeapaineen vyöhykettä oli maamme eteläpuolella manner-Euroopasta Venäjälle, millä alueella pysyi kohtalaisen talvista säätä. Sen pohjoispuolella erittäin leutoja länsi-lounaisvirtauksia tuli Fennoskandiaan, kun voimakasta matalapainetoimintaa oli Islannin tienoilta Jäämerelle ja osin Lapin yli itään.
Leudoin vaihe koettiin etenkin Etelä- ja Keski-Suomessa keskiviikkona, kun Lapin yli itään liikkuneen matalapaineen osakeskuksen eteläpuolella länsivirtaus voimistui ja sisälsi myös Föhn-ilmiön komponentin, jolloin lämpötilat kohosivat jopa +5 asteen paikkeille laajasti, ja Vaasan tienoilla mitattiin jopa +8 asteen maksimilämpötilat!
Nyt tässä loppuviikon aikana on ollut vähän kylmempää, jossa perjantai oli jopa aurinkoinen pakkaspäivä lähes koko maassa luoteistuulten tuotua tilapäisesti talvisempaa ilmaa maahamme; kylmenemisen yhteydessä lumisateita ei kuitenkaan saatu Etelä- ja Keski-Suomeen lukuun ottamatta pientä lumikuurotilannetta n. vyöhykkeellä Jyväskylän tienoilta Lahden seudulle.
Eilen lauantaina saatiin kuitenkin nimellisestä huurusta pariin senttiin uutta lunta Etelä-Suomessakin, kun maamme yli itään liikkui Lapin pohjoisreunalle tulleen matalapaineen kera rintamasateita, ja samalla sää taas lauhtui; suojasää on jäänyt kuitenkin tässä vaiheessa hyvin lieväksi etelä- ja länsiosissa, joten lumen sulaminen on ollut heikkoa. Lappi ja maan itäosat kuitenkin saivat taas eniten lisäystä lumipeitteeseen.
Tänään sunnuntaina on alkanut kehittymään lännestä käsin uuden voimakkaan matalapaineen tuloa Etelä- ja Keski-Suomeen, jossa edelleen varsin leuto ja osaksi suojasäinen länsi-lounaisvirtaus jatkuu maamme eteläpuoliskolla melko runsaspilvisessä säässä, ja Lapissa poutasäässä lämpötilat voivat laskea -10 asteen kylmemmälle puolelle.
Illalla odotellaan sitten tuon uuden matalapaineen runsasta sadealuetta tulevaksi länsilounaasta maan etelä- ja keskiosiin, joka tuo jälkipuolellaan siis alkavan viikon 5 alkuun ensimmäiset merkit sään muuttumiseksi talvisempaan suuntaan ainakin muutamaksi päiväksi.
Katsotaan siten seuraavaksi Euroopan mittakaavassa suursäätilan kehitysvaiheita ennustemallien mukaan viikolle 5:
Fennoskandian säähän siis vaikuttaa parhaillaan Skandinavian keskiosiin Islannin suunnasta tullut matalapaine, joka voimistuu vielä ja siirtyy keskukseltaan huomenna maanantaina Suomen keskiosiin. Siitä se kiertyy sitten heikkenemään Kuolanniemimaan tienoille ti-ke aikana.
Samalla ti-ke aikana sen perään muodostuu Islannin eteläpuolelta ja Skotlantia viistäen kahden pienen matalapaineen osakeskuksen jonoa, joka muotoutuu ke-to aikana Etelä-Suomen äärelle tai osaksi päälle yhdeksi matalapaineeksi lumisateineen; sen jälkeen to-la aikana nuo kaikki matalapaineet muodostavat Suomen itärajan tienoille vähitellen heikkenevän etelä-pohjoissuuntaisen matalapainejonon, jonka länsipuolella Suomeen ja Skandinaviaan pääsee pohjoisesta kylmää ilmaa.
Muualla Euroopassa tapahtuu seuraavaa; kaikkien noiden em. matalapaineiden ansiosta manner-Euroopassa koittavat laajasti lännestä itään ja mm. Ukrainan alueellekin saakka aikaisempaa leudommat länsivirtaukset, joten niillä alueilla viimeaikoina pysyneet melko talviset ilmat ovat kaikkoamassa. Sateita saadaan etenkin Britteinsaarilta Saksan kautta Ukrainaan olevalla vyöhykkeellä sen mukaan, ja myös itäisessä Euroopassa aikaisempaa vetisempinä.
Samalla Venäjälläkin vaikuttavat melko leudot etelävirtaukset länsiosissaan, joten ankaraa pakkasta ei ulotu kunnolla idästä edes Uralillekaan; niinpä tässä kuviossa viikon 5 pe-la tienoille saakka lähinnä siis vain Fennoskandia kokee talvisemmaksi muuttuvan sään vaihetta - tosin etelämmäksi Itä-Eurooppaankin siitä voi myös ulottua hieman talvisempaa säätä loppuviikolla.
Sitten aivan viikon 5 lopussa odotellaan Pohjois-Atlantilta voimakkaiden matalapaineiden uutta vyöryä pohjoista reittiä Jäämerelle ja osittain Fennoskandiaan; se saattaisi tuoda Fennoskandiaan taas erittäin leutoja länsi-lounaistuulia ja Suomessa etenkin etelä- ja keskiosiin plusasteisia kelejä - tässä on kuitenkin vielä epävarmuuksia, joten täytyy tarkastella sen luonnetta myöhemmin päivityksessä alkavan viikon 5 puolivälin paikkeilla...
Tässä kohtaa voidaan ottaa tutusti tarkasteluun myös stratosfäärin polaaripyörteen tilannetta, jonka jatkon vaiheet voisivat vaikuttaa osaltaan myös tuohon uuteen annokseen mahdollista erittäin leutoa säätä Fennoskandiaan ja Eurooppaan.
Viime aikoina stratosfäärin polaaripyörre on joutunut jonkin verran heikkenemään ja heilahtamaan-venymään paikoiltaan napa-alueen yltä stratosfäärissä tapahtuneen lämpenemisen takia, mutta toisaalta ko. pyörre näyttää selviävän siitä jatkossakin "hengissä" ja näyttäisi jopa pysyvän napa-alueen tienoilla edelleen ja ehkä voimistuvan uudelleen.
Näin ollen aikaisemmissa ennusteissa näkyvissä olleen SSW:n (Sudden Stratospheric Warming) tuottamaa polaaripyörteen kunnollista hajoamista ei siis olekaan tulossa, ja sen mukaan todennäköisyydet tuollaisille uusille erittäin leudoille länsi-lounaisvirtauksille Eurooppaan ja Fennoskandiaan voisivat saada jatkoa myös myöhemmin ja pidemmälläkin helmikuussa...
Viimeiseksi tämän osion lopuksi merkittävä huomio toiselta puolelta Maapalloa! - nimittäin perjantaina 27.1.2023 Uudessa-Seelannissa pohjoisen saarensa pohjoisosissa ja siellä etenkin Aucklandin kaupungissa on koettu ennen näkemättömän ankaria äkkitulvia ennätyksellisen runsaiden rankkasateiden takia: Aucklandin alueella satoi vuorokaudessa jopa yli 200 mm!
Tässä on videokokoelma ko. alueen tulvatilanteista: Footage of unbelievable flooding from New Zealand! Rainfall record in Auckland, 'It's not over yet': Civil Defence's warning to Aucklanders as heavy rain watch in place | Newshub, Unbelievable! Auckland extreme and sudden floods have flooded many places! New Zealand! ja MAJOR Floods Hit Auckland, New Zealand - Jan. 27, 2023.
Tuo tilanne siellä on johtunut seurantani mukaan siitä, kun pohjoisesta tropiikista käsin sikäläinen ns. "ilmakehällinen joki" pääsi jatkuvasti vaikuttamaan ko. alueelle rankkasateiden jonona länsipuolisen matalapaineen ja itäpuolisen korkeapaineen puristuksessa aiheuttaen äärikosteaa kesäsäätä ja triggerin rankkasateille.
Sitten tarkemmin Suomen sään kehityksestä viikolla 5:
Huomenna maanantaina yöllä ja aamulla etelä- ja keskiosia ylittää siis runsas sadealue noin lännestä itään, jossa sateet tulevat melko vetisinä-räntäisinä Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa; tälle alueelle uutta lunta ei ehdi täten kertymään lähes ollenkaan tai kertyy lähinnä vain sateiden alussa, mutta jälkipuolella leudossa lounaistuulessa, +1 ja +3 asteen välisissä lämpötiloissa ja vesisateissa kertynyt lumi ehtii myös sulamaan heti poiskin.
Heti tuon alueen koillisreunalla Kymenlaaksossa / kaakonkulmalla, Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Pohjanmaalla uutta lunta kertyy jo selvästi enemmän eikä sitä ehdi sulaa pois juuri yhtään ko. päivän aikana sateiden jälkipuolellakaan.
Kaikkein runsaimman uuden lumen kertymisen alue on siitä pohjoisempana laajasti Keski-Suomessa, jossa yli 10 cm:n uudet lumipeitemuodostumat voivat olla mahdollisia monin paikoin, ja samalla puustoihin kertyy nollakelissä / heikossa pakkasessa uusia tykkylumitaakkojakin.
Myös Lapin eteläosissa voi myöhemmin ja etenkin päivällä tulla lumisadetta tuosta sadealueesta, mutta pohjoisosissaan jatkuu poutasää n. -10 asteen lämpötiloissa.
Illemmalla matalapaineen keskuksen siirtyessä Keski-Suomeen maan eteläosissa on enää hajanaisia sateita, mutta tuulet kääntyvät kylmemmälle luoteen kantille, ja sää alkaa pakastumaan; tuossa vaiheessa matalapaineen jälkireunan mahdolliset sateet saattavat tuoda vähän / nimellisesti lunta maahan ainakin osassa etelää.
Keski-Suomessa jatkuvat lumisateet vielä tiistainkin puolelle etenkin itäosissaan, joten siellä voi lopulta tulla paikoin uuden lumen kertymää jopa 20 cm:ä ylittävin määrinkin.
Tiistaina muutoin sää poutaantuu lähes koko maassa (Lapin itäosissa voi sataa vielä lunta hieman), mutta pilvisyys pysyy melko runsaana ja lähinnä vain eteläosissa voi aurinko pilkahdella päivän aikana kunnolla. Lämpötilat ovat eteläosissa länsi-luoteistuulessa päivällä nollan vaiheilla pikkupakkasyön jälkeen ja muutoin pohjoisempana lämpötilat pysyvät -2 ja -10 asteen välillä.
Keskiviikkona tuulet tyyntyvät Lapissa poutasäässä koilliskulmausta lukuun ottamatta (siellä em. Kuolanniemimaan matalapaine jää vaikuttamaan leudontavasti), jolloin siellä pakkanen alkaa taas kiristymään; -10 ja -20 asteen väliset lämpötilat alkavat yleistymään. Muualla etelämpänä sää pysyy myös pakkasella muutamia asteita ja samalla eteläosiin alkaa ulottumaan viimeistään illalla Baltiasta uusia lumisateita em. uuden matalapaineen tuomana.
Torstaina tuo uusi matalapaine näyttäisi valtaavan etelästä käsin enemmän alaa, jolloin laajemmin maan etelä- ja keskiosissa sekä ilmeisesti enemmän itäpainotteisesti saadaan lumisateita ja illalla alkaa poutaantumaan lännestä käsin; lumikertymät eivät näytä olevan kuitenkaan kovin suuria, vaan kyse on lähinnä n. 2 - 5 cm:n suuruisista kertymistä enimmilläänkin. Sää pysyy pikkupakkasella etelässä ja keskiosissa, mutta osassa Lappia poutasäässä ja tyynissä tuulissa voivat paikoin -20 ja -30 asteen väliset lämpötilat mahdollistua; edelleen koilliskulmauksessaan voi olla selvästi leudompaa em. syystä johtuen.
Perjantain aikana heikkenevä matalapainejono itärajalla ylläpitää koko Suomessa heikkoa-kohtalaista pohjoistuulta, missä sää on vaihtelevapilvisen poutaista ja lumisateet kaikkoavat vähitellen myös itäisimmistäkin osista; illalla saapuu lännestä korkeapaineen selänne ja sää voi seljetä laajasti kunnolla. Lämpötiloissa Lapin osalta voi tapahtua muutosta vähän leudompaan suuntaan aluksi tuolla aikaisemmalla kireämmän pakkasen alueella, koska pohjoistuuli viriää. Toisaalta maan etelä- ja keskiosissa pakkanen pääsee kiristymään vähitellen ja varsinkin illalla heikkenevissä tuulissa ja selkenevässä säässä; näin ollen etelässä -10 astetta kylmemmät lukemat sisämaasta käsin voivat yleistyä ja keskiosien itäpuoliskolla -20 asteen paikkeillekin voidaan jo päästä.
Näillä näkymin alkavan viikon 5 kylmin hetki olisi sitten pe-la välinen yö tuossa lännestä käsin tulevassa korkeapaineen selänteessä selkeän ja heikkotuulisen sään mahdollistamana, jolloin Etelä-Suomessa -10 ja -20 asteen väliset lämpötilat voivat mahdollistua etenkin itäosissa ja Keski-Suomessa -20 astetta kylmemmätkin lukemat; lännessä saattaa jo toisaalta alkaa vaikuttamaan seuraava lauhtuminen lännestä alkaen. Samalla Lapissa voivat taas paikoin mahdollistua -30 astetta ankarammatkin pakkaset ja muutoin ainakin -20 ja -30 asteen väliset lukemat.
Sitten jää vielä tarkemmin analysoitaviksi lauantain ja sunnuntain myöhemmät säävaiheet, mutta näillä näkymin lännestä olisi tuolloin jo tulossa uusi paljon leudontava matalapaine koko Suomeen sateineen - katsotaan sen luonnetta siis myöhemmin päivityksessä...
Luontohavaintoja ja -analyysejä Etelä-Suomessa:
Lumipeitetilanne on pysynyt Etelä-Suomessa edelleen jyrkän kontrastisena idän ja lännen-etelärannikon välillä; eli hyvin vähän lunta on Uudellamaalla etelärannikon tuntumasta laajemmin Varsinais-Suomeen ja osaan Satakunnan alueita, joissa on yhä paikoin laajasti lumetontakin lukuun ottamatta eilen tulleita nimellisiä lumihuuruja.
Kunnolla eli yleisesti yli 10 cm lumipeitteitä koostuneena vanhoista lumipeitteistä on noin Vaasan eteläpuolelta ja Tampereen lounaispuolelta Hämeenlinnan tienoon ja osaksi Uudenmaan sisämaan kautta noin Porvoon ja Kotkan välimaille olevalta linjalta koilliseen, ja sitten kaakonkulmalta Päijänteelle olevalta tasalta itään lumipeitteet ovat yleisesti jopa 25 - 50 cm paksuja.
Tuo huominen runsas sadealue tuottaakin juuri Päijänteen itäpuolelle niin paljon uutta lumipeitettä noiden vanhojen päälle, että siellä voidaan odotella sen tuloksena puolen metrin syvyisten hankien yleistymistä ja paikoin voidaan päästä jopa yli puolen metrinkin syvyyksiin etenkin itäisimmissä osissa.
Uuden lumen kertymistä voi tulla useampia senttejä myös siis linjalla Pohjanmaalta Pirkanmaan kautta Päijät-Hämeeseen ja Kymenlaaksoon, mutta näillä näkymin tiistain puolelle mennessä lopputuloksena ko. sadealueesta Uusimaa, Kanta-Häme, Varsinais-Suomi ja osa Satakunnasta jäänevät hyvin vähille uusille lumille ja lounaisimmassa kolkassa - osassa etelärannikkoa ei ehkä nähdä uutta lunta edes ollenkaan paikoin.
Sitten keskiviikon ja torstain aikana etelän itäosissa on mahdollisuus muutamien senttien uusille lumikertymille, mutta tuolloinkin läntisin osa voi jäädä vain hyvin vähille lumisateille, ja siten lounaiskolkassa saattaa lumettomuus / lähes lumettomuus jatkua itsepintaisesti edelleen - tilanne voi muuttua sielläkin lumisemmaksi, jos tuo ke-to matalapaine muodostuisi lännemmäksi kuin miltä nyt näyttää...
Loppuviikon osalta lumipeitteistä ei kannata vielä tehdä arvioita, kun tuo la-su lauhtumisen ja sen mukaisten uusien sateiden luonne on vielä epäselvä...
Vesistöjen virtaamissa on päästy viimein eroon aikaisemmista tulvatilanteista, ja jatkossa virtaamat asettuvat ajankohdalle normaaleiksi ojista ja puroista jokiin, kun alkavalla viikolla 5 pakkaset ovat aikaisempaa tuhdimpiakin. Monissa järvissä vedenpintojen normaalia korkeammat tasot kuitenkin pysyvät jokia pidempään tai laskevat vain hyvin hitaasti.
Maaperän routa oli monin paikoin ohutta ja rikkonaista tuossa päättyvän viikon 4 leudon sään huipennuksessa ke paikkeilla, joten maaperä pääsi vielä paikoin vähän vettymään sulamisvesistä yhä märemmäksi siinä vaiheessa.
Sittemmin vähälumisilla alueilla perjantain pakkasissa muodostui jo vähän uutta jäätymistä maan pintaan, mutta varsinaisesti uutta maan routaantumista voidaan odotella vähälumisina pysyville alueille alkavan viikon 5 tuossa kylmän sään huipentumassa pe-la aikana.
Maaperän aikaisempaa paljon vettyneempi luonne kuitenkin on nyt hyvä asia ainavihantien kasvien kannalta katsottuna pitkälle lopputalveen ja jopa varsinaiseen kevään tuloon saakka!
Nimittäin varsinkin viime kesän äärikuiville Uudenmaan ja kaakonkulman alueille nyt muodostunut maaperän poikkeuksellinen märkyys ajankohtaan nähden on todella hyvä uutinen tässä katsannossa - toki myös pohjavesien suhteen, kun ne ovat olleet myös nousussa ja siten mm. ensi kesää varten kaivovesien saatavuus on taas turvatumpaa.
Ko. kuivuusalueellahan nähtiin tänä talvena joulukuun ankarien pakkasten aikana mm. metsien kuusissa (Picea abies) monin paikoin ylimääräistä neulasten varisemista ja jopa paikoin ruskistumistakin viiveilmiönä viime kesän kuivuuden takia huolimatta jo syksyn mittaan vähitellen vettyneestä maaperästä.
Nyt tuo "kuivuusongelma" on tämän poikkeuksellisen talvimärkyyden takia poistunut / pysähtynyt, ja lopputalvelle sekä alkukevään auringonpaahdevaiheille saakka ainavihannille kasveille riittää syvemmältäkin maaperästä olojaan helpottavaa kosteutta, vaikka vielä ehtisi myöhemmin iskemään hyvinkin ankaria pakkasia - näin myös esim. puistojen ja puutarhojen piirissä kasvatettaville alppiruusuillekin (Rhododendron sp.) on tullut paremmat olosuhteet...
Järvijäiden osalta olosuhteet ovat pysyneet lähes muuttumattomina edelleen, missä siis virtapaikoilla ovat vuorotelleet leutojen vaiheiden laajat sula-aukot ja pakkasvaiheiden tilapäiset uudet jääpeitteet. Samalla virtapaikkojen ulkopuolella jääpeitteiden paksuudet ovat pysyneet laajassa haarukassa 10 ja 30 cm:n välillä, missä suurimmat osat jääpeitteestä ovat tavanomaista hauraampia tai heikkoja kohvajäitä ja osaksi myös kovaa ja jäistä lunta pinnoillaan.
Jatkossa tämä tilanne pysyy lähes ennallaan, joskin etenkin em. lumisateisimmalla alueella huomenna maanantaina saadaan jäiden päälle useita senttejä uutta lunta. Sitten alkavan viikon 5 loppupuolen pakkashuipennuksessa etenkin vähälumisilla / lumettomilla järvijäiden alueilla tapahtuu uutta jäätymistä melko hyvinkin...
Merijäiden osalta tilanne on myös pysynyt lähes ennallaan; eli Suomenlahdella, Selkämerellä ja toki myös Saaristomerellä kunnon jääpeitteitä myös kohvajäälaatuineen on ollut lähinnä vain sisälahdissa ja rantaviivan lähellä. Samalla Perämeren ulappa on pysynyt edelleen jäätymättä ajankohtaan nähden poikkeuksellisesti - jäätä on siis kaikilla Suomen merialueilla edelleen paljon normaalia vähemmän ajankohtaan nähden.
Tuossa viikon 5 loppupuolen pakkashuipentumassa uutta jäätä voi kuitenkin muodostua merivesiin helposti ja laajastikin, koska merivesien pintavesilämpötilat ovat kuitenkin viilentyneet talven mittaan myös Selkämeren ja Suomenlahden ulappa-alueillakin niin lähelle nollaa astetta - Perämerellä voisi siksi olla talven ensimmäinen tilanne käsillä viimeinkin, jossa koko ulappansa ehtisi nippa nappa jäätymään, mutta se jää sitten nähtäväksi viikon 5 lopussa...
Lopuksi: päivitin tuonne alle lähdeluetteloon yhden uuden sisällön Twitteristä; käykääpä tutustumassa.
Päivitys 1.2.2023 klo. 23:05:
Nyt voin päivittää uusia tietoja jatkon säästä, kun ennustemalleissa on alkanut hyvin vakiintumaan sään kehitys kohdilleen meneillään olevan viikon lopulle ja ensi viikon 6 osallekin.
Uusien tietojen mukaan talvi ottaakin aikaisempia arvioita paljon ankaramman otteen Suomen ja itse asiassa lähes koko Euroopankin säästä tämän viikon lopulta alkaen, ja jatkuen sitten myös vielä selvästi viikon 6 puolelle saakka! - Tosin on joissakin malleissa myös leudompi versio siten, että ensi viikolla koko Suomi leudontuu länsivirtauksissa, mutta ankaraa talvisäätä jää laajasti eteläisempään Eurooppaan...
Mennään nyt kuitenkin tuon kylmimmän ennusteversion mukaan alla >>
Etelä-Suomen osalta etenkin jo valmiiksi lumettomien tai lähes lumettomien alueiden suhteen on kuitenkin merkittävänä seikkana se, ettei tämä talvinen vaihe tuo monelle paikalle tai laajasti oikeastaan ollenkaan uutta lunta, vaan "talvi" tarkoittaa tällä kertaa vain pakkassäätä useita päiviä putkeen jatkuvassa sateettomassa poutatilanteessa.
Syynä näille uusille käänteille on ensinnäkin se, miten tuo aikaisemmin tänään keskiviikolle ja torstaille ennustettu etelästä tuleva pieni matalapaine jää sateineen suutariksi, eli lähinnä vain kaakonkulmalla ja idässä voi siitä tulla pientä lumisadetta huomiseen torstaihin saakka, ja näin Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Varsinais-Suomen ja Satakunnan vähälumiset ja jopa lumettomatkin alueet eivät saa uutta lunta.
Kuitenkin tällaista olen havainnut tähän mennessä: itse asiassa tänään ke on ollut pieniä vähäisen lumisateen alueita liikkeellä mm. Tampereen seudulta Jyväskylän tienoille, ja nyt illalla on vähän laajemmin satanut lunta Itä-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa. Tänään havaitsin Espoossakin pieniä lumiraekuuroja, mutta eipä niistä juuri mitään maahan jäänyt, koska lämpötila käväisi päivällä vielä +1 asteen tienoilla.
Sitten tuossa aikaisemmin ennustetussa viikonlopun pohjoisvirtauksessa on tapahtunut muutos puolestaan vahvempaan suuntaan: kylmää ilmaa etelään tuottava pohjoisvirtaus jatkuu pe-su välisen ajan, jolloin vaihtelevan pilvisessä säässä lämpötilat laskevat päivä päivältä yhä enemmän pakkaselle.
Viimeistään la-su välisenä yönä voi olla Etelä-Suomessakin jo paikoin -20 asteen yöpakkasia sisämaassa, jos on vähäpilvistä ja tuuli heikkoa. Keski-Suomessa -20 astetta kylmemmät lukemat voivat olla jo melko yleisiäkin ja Lapissa voidaan taas paikoin odotella myös -30 asteen alituksia.
Tässä vaiheessa vuotta on kuitenkin jo enteenä tulevasta keväästä se, miten korkeammalle kohoavan Auringon ansiosta päivälämpötiloihin tulee jo selvää vuorokausivaihtelua; eli hyvin kylmien öiden jälkeen vähäpilvisissä tilanteissa päivien maksimilämpötilat voivat kohota jo jopa reilut 10 astetta - esim. -20 asteen yölämpötilasta voidaan päästä alkuiltapäivällä -5 ja -10 asteen välille Etelä-Suomen olosuhteissa.
Lapissa tosin Auringon lämmittävä vaikutus on vielä etelää selvästi heikompaa, vaikka pohjoisimmassakin Lapissa kaamos on jo päättynyt.
Viikonloppuna kylmää pakkasilmamassaa pääsee Fennoskandian lisäksi jo pitkälle Itä-Eurooppaankin pohjoistuulessa, ja la-su mennessä jopa koko Ukrainankin alueelle ja Mustanmeren rannalle saakka, joten laajasti itäisessä Euroopassa jo viikon loppuun mennessä talvi ankaroituu paljon.
Britteinsaarilla vahvistuu samalla korkeapainetta ja Skandinaviassa on oma etelä-pohjoissuuntainen kylmä korkeapaineen selänteensä; nämä näyttävätkin yhdistyvän su-ma eli viikkojen 5 ja 6 vaihteessa yhdeksi vahvaksi korkeapaineen selänteeksi Britteinsaarilta Fennoskandian eteläosien kautta Uralille ja se näyttää asettuvan aloilleen varsin pysyvästi; sen itä- ja eteläkautta alkaakin siksi Venäjältä laajasti erittäin talvisen pakkasilmamassan vyöry länteen lähes koko Eurooppaan.
Niinpä ensi viikko 6 vaikuttaa olevan sen myötä yleisesti manner-Euroopassa erittäin talvinen, ja tämän talven ankarimmat talvisäät ovat sen myötä tulossa monin paikoin Välimeren alueellekin, ja Britteinsaaretkin saavat lopulta tuta taas talvista säätä myöhemmin ensi viikolla...
Täällä Fennoskandiassa ja Suomessa puolestaan tilanne näyttää olevan sellainen ensi viikon 6 osalle näin alustavasti, että eteläosat ja siten Etelä-Suomi saavat edelleen osakseen sateetonta ja poutaista pakkassäätä tuon korkeapaineen selänteen takia, jossa heikkotuulisissa vaiheissa yöt voivat olla erittäin kylmiä, mutta aurinkoisissa iltapäivissä on silti suht miellyttävän talvisään tuntua.
Lapissa puolestaan voivat vaikuttaa tuon em. korkeapaineen selänteen pohjoispuoliset länsi-lounaisvirtaukset, joita edesauttavat voimakkaat matalapaineet erittäin pohjoisella reitillä Islannin ja Grönlannn välistä Jäämerelle.
Lapissa voi siis tulla ajoittain jopa selvästi leudompaakin kuin Etelä- ja Keski-Suomessa ensi viikolla 6 kireiden pakkasten jälkeen, mutta vielä on epävarmaa pääseekö siellä esim. Föhn-ilmiön auttamana tapahtumaan yllättävänkin voimakkaita suojasäähetkiä.
Silti sielläkään ei näyttäisi tulevan merkittäviä uusia lumisateita, joten lumipeitetilanteeseen koko Suomessa ei ole tulossa huomisesta alkaen oikeastaan mitään muutoksia todella pitkään aikaan lukuun ottamatta noita Itä-Suomen tämän hetken ja vielä torstain alun lumisateita.
Tämä ankaroituva talvisää pakkastensa ansiosta tuo kuitenkin ison muutoksen vesistöjäiden tilanteisiin: koska uutta lunta ei ole merkittävästi tulossa jäätymistä häiritsemään etenkin jo valmiiksi lumettomilla ja vähälumisilla Etelä-Suomen järvialueilla, niin jääpeitteet vahvistuvatkin erittäin hyvin ja nopeasti jatkossa; ensi viikolla 6 viimeistään voidaan jo paikoin lähennellä 50 cm:n paksuuksia järvien jääpeitteissä, ja virtapaikkojen nykyiset sula-aukotkin jäätyvät hyvin.
Samoin merialueilla jäätyminen pääsee etenemään reippaasti: ainakin Perämeren ulapan kokonaan umpeen jäätyminen on jo hyvin todennäköistä ensi viikolle 6 mennessä, ja myös Suomenlahdella voidaan odotella viimeistään ensi viikolla jääpeitteen muodostumista laajasti lähes koko ulappaa myöten sekä suureen osaan Selkämeren ulappaakin. Saaristomerellä jääpeitettä syntyy myös yleisesti.
Eli tässä on nyt tarjolla myös ensi viikon 6 säästäkin aika paljon asiaa, mutta palataan vielä tarkemmin niihin ensi sunnuntaina uudessa Sääennuste- ja luontoseurantaraportissa.
Teen alle vielä erikseen lyhyen päivityksen Yhdysvaltojen säätilanteista, koska siellä on meneillään erittäin vakava ns. "jäämyrskyn" tilanne mm. Texasin alueella!...
Päivitys 2.2.2023 klo. 00:20:
Yhdysvalloissa on siis menossa ns. jäämyrsky Texasissa ja Arkansasissa, joka siis tarkoittaa suuria määriä alijäähtynyttä vesisadetta näillä alueilla; se on näennäisesti harmittoman oloinen tilanne visuaalisesti, mutta paksujen jääkerrosten kertyminen kaikille pinnoille voi olla pahimmillaan erittäin tuhoisaa infrastruktuurille ja puustolle, josta voi koitua mm. pitkäkestoisia ja erittäin laajoja sähkökatkoja, koska jopa suurjännitelinjat voivat vaurioitua pahoin.
Texasissa pahimmat alueet jääkertymille näyttävät olevan keski- ja itäosat Abilene-nimisen kaupungin tienoilta Dallasin länsireunalle. Toinen merkittävän jääkertymisen alue on ennusteissa Arkansasissa vyöhyke Little Rockista Memphisiin.
Syynä jäämyrskylle on ollut nyt se, kun alkuun Kanadasta on päässyt laajasti kylmää pakkasilmamassaa maan eteläosiin saakka, mutta samalla Meksikonlahdelta on pistänyt vastaan lämmin ilmamassa; tilanteessa Texasista itään on syntynyt ko. ilmamassojen rajalle pitkä itä-länsisuuntainen rintamasysteemi, jossa tuo eteläinen lämmin ilma on rintaman kohdalla viistosti kylmän ilman päällä ja sadattaa vesisadetta kylmän pakkasilmakerroksen läpi alijäähtyneeksi sateeksi.
Ryan Hall on kertonut viimeaikaisilla videoillaan hyvin tästä tilanteesta, joka on siis käynnissä nyt keskiviikosta huomiselle torstaille sikäläistä aikaa - tässä on hänen uusin videonsa siitä: This Ice Storm Is About To Get Much Worse... .
Jatkossa tuon jäämyrskyn jälkeen on ensin odotettavissa Yhdysvaltojen koillisosiin erittäin ankara kylmänpurkaus Kanadasta lähipäiville (mm. New York kokee kuluvan talven todennäköisesti ankarimmat kylmyytensä nyt), mutta sitten ilmeisesti Yhdysvalloissa palataan taas laajasti etenkin itä- ja keskiosissa normaalia paljon leudompiin säihin ensi viikolla, joten nämä viimeaikaiset kylmyydet, jäämyrsky sekä tuo tuleva koillisosan ankara pakkasaalto jäänevät vain lyhyeksi talven visiitiksi sittenkin - toisaalta lämmin sää voi triggeröidä taas rajuilmoja ja tornadoitakin...
Tämä päivitys puolestaan jää tämän kirjoitukseni viimeiseksi.
Sääennusteiden lähteet:
--- Weatheronline- ja Wetterzentrale-sivustot ja ensin mainitun "Expert Charts"-osio.
--- Foreca ja Ilmatieteen laitos.
--- Ventusky.
--- Sääfoorumi.
Sää- ja luontohavaintojen avuksi erilaisia sivustoja:
--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen pintaveden lämpötila.
--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen jäänpaksuus.
--- Vesi.fi -sivusto.
--- Ilmatieteen laitoksen Jäätilannekatsaus merialueille, jossa on linkki myös tarkkaan jäätilannekarttaan.
--- Kelikamerat-sivusto.
Muita ulkomaisia sivustoja ja kanavia sääennusteiden ja sääseurannan globaaleja aspekteja ajatellen:
--- Ryan Hallin Youtube-kanava "Ryan Hall, Y'all", ja hänellä on myös lisäksi "Ryan Hall, Y'all XTRA" -kanava.
--- "POW Ponder on Weather" Youtube-kanava.
--- "WeatherWatchNZ" -kanava.
--- Judah Cohenin ilmastosivusto "Arctic Oscillation and Polar Vortex Analysis and Forecasts".
--- Twitteristä PV-Forecast -media, jossa on talvisin pohjoisen pallonpuoliskon stratosfäärin polaaripyörteen ennusteita ja yleensä muuta sääasiaa monipuolisesti.