Kesäkukkiin nähden tämä lämmin jakso ei ole vaikuttanut samallalailla puuvartisten kasvien käyttäytymiseen Etelä-Suomessa. Syyskuun alun viileä jakso vaikutti tänä vuonna siten, että se sai ruskan etenemisen kiihtymään sopivasti siihen valmistautuneilla lajeilla (lähinnä kotimaiset luonnon lajit). Nyt lämpimän jakson aikana ruska on edennyt näillä lajeilla melko nopeasti; ruska on riittävästi lämpöä vaativa kasvutapahtuma, jossa lehtivihreän kuljetus lehdistä oksiin ja runkoihin tapahtuu sitä hitaammin, mitä kylmempää päivän aikana keskimäärin on. Sen takia näiden lajien ruska on ollut huipentumassa viime viikonloppuna ja tällä viikolla etenkin sisämaa-alueilla melko tavanomaiseen aikaan. Esim. haavat (Populus tremula) ovat olleet monin paikoin häikäisevän kirkkaan keltaisia. Koivuilla (Betula sp.) ruska on epätasainen aikaisemmin mainitun sienitaudin takia; monin paikoin puut ovat jo lähes tyhjiä, mutta paikoin etenkin urbaaneilla alueilla vielä suureksi osaksi jopa vihreitä.
Toisaalta viime aikojen lämpöaalto on vaikuttanut myös siten, että ruska on edennyt hitaasti vielä suureksi osaksi tai kokonaan vihreinä pysyneillä lajeilla ja näitä ovat etenkin ulkomaiset ja istutetut lajit; jotkut niistäkin ovat tosin jo tyhjiä, kuten punasaarni (Fraxinus pennsylvanica). Osittain on kyseessä samat luontaiset lajit kuin edellä mainitut, mutta eri yksilöt esim. kasvupaikkaerojen takia. Vihreitä puita ja pensaita on havaittavissa eniten urbaaneilla alueilla, missä on ulkomaisia lajeja paljon. Myös etelärannikon ja sisämaan välille on kehittynyt eroa ruskaantumisen asteeseen, kun sisämaan kylmemmät yöt ovat nopeuttaneet sen alueen ruskaa etelärannikkoon nähden. Näiden seikkojen takia puut ovat jo tyhjenemässä sisämaan maaseutumaisemissa, mutta esim. Helsingissä ruskan huippu on vasta tulossa ilmeisesti tämän viikon lopulla. Ruska on kuitenkin etelärannikollakin ohittanut jo punaisten värien huippuvaiheen viime viikolla, missä esim. metsävaahteroiden (Acer platanoides) näyttävin ruskavaihe on nyt loppunut.
Sään lämpimänä ja heikkotuulisena pysyminen tietää puille ja pensaille tämän viikon loppuun mennessä mm. seuraavaa. Hallavaurioita ei edelleen ilmene, kun yöt pysyvät hyvin lämpiminä. Näin ollen esim. syyshortensioiden (Hydrangea paniculata "Grandiflora") kukkatertut pysyvät punertavina, mutta toisaalta ne ovat alkaneet muuttua ilman pakkasenkin vaikutusta hitaasti ruskeiksi. Kokonaan tai suureksi osaksi vihreinä pysyneiden lajien kohdalla ruska etenee edelleen hitaasti, mutta jo selvästi värittyneet lajit tai värittyneet osat vihreissä lajeissa ruskaantuvat edelleen selvällä vauhdilla ja lehtien variseminen on runsasta. Useita päiviä jatkuva heikkotuulisuus tietää toisaalta sitä, että värittyneet lehdet säilyvät oksilla tavanomaista pidemmän ajan ja ruska on siten näyttävämpää kuin muutoin.
Varsinainen ruska ei tarvitse ilmestyäkseen ollenkaan pakkasta, vaan asia perustuu päivän pituuden lyhenemiseen ja lämpötilalla on vain nopeuttava tai hidastava vaikutus tilanteesta riippuen. Pääasia on se, että ko. kasvi on valmistanut kasvunsa siihen vaiheeseen, että ruska voi alkaa. Jos kasvu on vähänkin keskeneräistä (kuten monilla eteläisillä lajeilla voi usein olla Suomessa), niin ruskan kehittyminen voi viivästyä hyvin herkästi. Pakkasen suorat vaikutukset ruskaan ovat asia erikseen, koska silloin on kyseessä lehtien mekaanisista solutuhoista johtuva pakkasvaurioruska. Se voi esiintyä joko yksinään tai varsinaisen ruskan kanssa yhtäaikaa päällekkäin. Kirkkaat keltaiset ja punaiset värit aiheuttaa kuitenkin aina vain varsinainen ruska.
Varsinaisen ruskan värejä ja ajankohtaa voivat muuttaa jonkin verran syksystä toiseen kosteusolosuhteiden vaihtelut, erilaiset kasvitaudit (kuten em. koivunruoste tänä vuonna) ja hyönteisten massaesiintyminen, kuten puistolehmuksilla (Tilia X vulgaris) tänä vuonna kirvat (Aphididae). Niiden takia puistolehmukset ovat nyt monin paikoin tavanomaista aikaisemmin ruskassa, kuten alla olevassa kuvasarjassa Paasikiventien kuvassa. Muutoin ruskan sävyt ovat lähes samat joka syksy jokaista samaa kasviyksilöä tarkasteltaessa. Geenit määräävät sekä lajin että lajin sisäisten yksilöiden ruskakäyttäytymisen hyvin samalla tavalla joka vuosi. Em. lisäksi ääriolosuhteet muuttavat sitä mm. ankaran pakkasen katkaistessa lehtien elinkaaren ennen ruskansa syntymistä. Joka tapauksessa nyt ilmenee lämpimän syksyn tyypillinen piirre ruskassa; siihen muodostuu monia vaiheita, sen kirjavuus lisääntyy ja se pitkittyy. Em. seurauksena näemme Etelä-Suomessa tällä viikolla tavanomaista selkeämmin samaan aikaan sekä jo alastomia puita että vielä kesäasuisia lajeja ja kaikkea siltä väliltä.
Tämä ruskan vaihe on siis jälleen muistutus siitä, kuinka monipuolinen istuttaminen ja runsas lajien käyttö näkyy mm. ruskan vivahteikkuutena. Jos ilmastonmuutos tuo yhä voimakkaammin tällaisia syksyjä ilman pakkasta, niin näyttävä ruska ei siten ole uhattuna etenkään urbaanissa miljöössä. Uhkan sijaan se monipuolistuu ja se kestää aikaisempaa huomattavasti pidemmän ajan. Tämän ilmiön täysipainoinen hyödyntäminen tarkoittaa kuitenkin sitä, että kasvilajien runsautta ja monipuolisuutta on kasvatettava viheralueilla. Ilmastonmuutoksen edettyä pitkälle vanhaan maailmaan jumittuneet niukat kasvilajivalinnat ovat silloin vaihtoehtojen aliarvioimista, kapeakatseista näköalattomuutta ja mielikuvituksen puutetta puutarhataiteellisestakin näkökulmasta katsottuna. Näin voidaan vielä valitettavasti sanoa Suomen tämän hetkisestä kasvillisuuden käytöstä viheraluesuunnittelussa.
When compared to the seasonal summer flowers, this warm period hasn't been affecting to the behaviour of trees and shrubs in the same way in southern Finland. The cool period of early September affected in the way, that it caused the proceeding of fall colours to become faster in the cases of species suitably gotten ready for that (mainly native species of the wild). Now fall colours have been appearing rather fast in the cases of these species during this warm period; fall colours are a growing phenomenon requiring enough warmth, in which the transportation of the chlorophyll from the leaves to the brances and trunks is happening the slower the colder it is on an average during a day. Due to that the fall colours of these species have been peaking during last weekend and this week especially in inland areas at a rather usual time. For example European Aspens (Populus tremula) have been blindingly bright yellow. Fall colours appear unevenly on birches (Betula sp.) due to the earllier mentioned fungus disease; in many places trees are allready allmost empty, but especially in urban areas locally yet even green for a large part.
On the other hand the recent warm period have also been affecting in the way, that fall colours have been appearing slowly on the species, which have been remaining green for a large part or completely and they are mainly foreign and cultivated species; though some of them are allready empty, like Green Ash (Fraxinus pennsylvanica). It is partly a question of the same native species as the ones mentioned before, but different specimens for example due to differences in localitys. Green trees and shrubs are observed the most in urban areas, where there are a lot of foreign species. There is formed a difference to the degree of fall colours between the southern coast and inland areas as well, when colder nights in inland areas have accelerated fall colours of that region as compared to the southern coast. Due to these matters trees are allready becoming emptly in rural inland landscapes, but for example in Helsinki the fall colour peak is coming only at the end of this week apparently. However the appearing of fall colours has allready passed the height of red colours last week by the southern coast as well, where the most showy fall colour phase of for example Norway Maple (Acer platanoides) has now ended.
The weather remaining warm and calm will mean things to trees and shrubs until the end of the week as follows. Frost damages aren't appearing further, as nights will remain very warm. Therefore for example flowerheads of Panicle Hydrangea (Hydrangea paniculata "Grandiflora") will remain reddish, allthough they have allready started to turn slowly brown without the influence of frost as well. In the cases of the species remained completely or for a large part green, fall colours will appear further slowly, but the species allready clearly coloured or parts coloured on green species will get coloured further in a clear pace and shedding of the leaves will be dense. On the other hand the calm winds continuing for several days will mean also the fact, that the coloured leaves will remain on shoots for a longer period of time than usually and in that way fall colours will appear more showy than otherwise.
Actual fall colours don't need frost at all for them to appear, but the matter is based on the decreasing length of days and temperatures have only an accelerating or a slowing down influence in the case according to a situation. The main thing is, that the plant in question has completed its growth to the phase, where fall colours can start appearing. If the growth is even a tiniest bit unfinished (like it can be many times on foreign species in Finland), so the forming of fall colours can be delayed very easily. The direct influences of frost onto fall colours are a different story, because then it is a question of mechanical cell damage based frost damage fall colours. They can either appear solely or at the same time with the actual fall colours on the top of each other. However bright yellow and red colours are always due only by the actual fall colours.
Time and colours of the actual fall colours can be altered somewhat from autumn to autumn for example by changing moisture conditions, plant diseases (like this year the birch rust) and mass appearance of insects, like in this year the aphids (Aphididae) on Common Linden (Tilia X vulgaris) trees. Due to that Common Lindens are now displaying fall colours ahead of schedule, like in the Paasikiventie road photo of the photo series underneath. Otherwise fall colours appear allmost in the same way every autumn, when every certain specimen is observed. The genes are ruling the fall colour behaviour of the same species and the specimens among the species to appear in a very same way every year. In addition to the mentioned extreme conditions are altering it for example when a severe frost is cutting the life away from the leaves before their fall colours were to appear. In any case now there is showing a typical feature of a warm autumn on fall colours; they are creating many phases, they become more diverse and they are prolonged. Due to the mentioned we see in southern Finland during this week clearer than usually at the same time both trees allready empty and yet green species and everything between.
So this phase of fall colours is again a remainder of the fact, that how versatile planting and a plentifull usage of species will appear for example as vivid fall colours. If the climate change will brig on these kinds of autumns without frosts furthermore stronger, then a showy fall colour display isn't therefore endangered especially in urban regions. As opposed to the threat it will get more versitale and it will last for a much longer period of time than before. However taking advantage of this phenomenon fully means the fact, that diversity and richness of the species must be increased on green areas. As the climate change has proceeded far, then scarce plant species selections stucked to the old world are underestimating alternatives, narrow mindedness without an outlook and a lack of imagination when looked from a garden art point of view as well. Unfortunately this can be said yet about the plant usage in the present green area planning of Finland.
Tuesday, October 02, 2007
Ruskan olemuksesta lämpimän jakson aikana - About a being of fall colours during a warm period
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment