Tuesday, July 22, 2008

Normalisoituneesta kasvutilanteesta ja huomenna alkavasta pitkästä hellejaksosta

Pitkästä aikaa luon tässä katsauksen myös viljelysäähän. Toukokuun jälkeenhän kesä on mennyt enimmäkseen melko viileissä - tavanomaisissa lämpötiloissa. Kesäkuun alun pienen hellejakson jälkeen on heinäkuussa ollut vain yksi kunnon hellepäivä (maksimilämpötilat yli +25 astetta) ja muutoin päivälämpötilat ovat olleet +20 asteen vähän molemmin puolin ja joinakin sateisimpina päivinä vain +15 asteen vaiheilla. Monena yönäkin on ollut ajoittain selvästi alle +10 astetta.

Näin ollen keväällä paljon etuajassa alkanut kasvukauden eteneminen on ollut tähän mennessä sen verran hidasta, että Etelä-Suomen kasvien kasvutilanteet ovat nyt etumatkapainotteisesti melko tavanomaisessa aikataulussa; tällä hetkellä kukkivat mm. mesiangervo (Filipendula ulmaria), pietaryrtti (Tanacetum vulgare) ja lehmuksista (Tilia sp.) viimeiset. Pujo (Artemisia vulgaris) on kukintansa alussa. Toukokuun lopun ankarista halloista johtuen joidenkin viljelykasvien kehitykseen on syntynyt paikallista ylimääräistä viivettä, kuten mm. mansikan kypsymiseen. Sen sijaan esim. omenoita uhannut hallatuho on jäämässä monin paikoin olemattomaksi, kun nyt puolikokoisia raakileita on nähtävissä paljonkin joissakin omenatarhoissa. Siinäpä taas hyvä esimerkki joidenkin kasvien yllättävän hyvästä pakkaskestävyydestä. Asiaa on varmasti auttanut myös se, että sadetta on tullut ainakin paikoin runsaasti kesä- ja heinäkuun aikana, mistä tietysti kaikki kasvit ovat olleet enimmäkseen mielissään toukokuun kuivuuden jälkeen.

Huomenna on sitten alkamassa se kesän paras / pahin hellejakso. Sen aiheuttaa lounaasta Suomen ja Skandinavian ylle asettuva korkeapaine. Sen seurauksena helle alkaa kuitenkin hillitysti lämpötilojen jäädessä aluksi vain +25 asteen tienoille tai vain vähän sen yläpuolelle ja Itä- ja Pohjois-Suomen jäädessä alkuvaiheessa hieman viileämmän ilmamassan alueelle. Näyttää kuitenkin siltä, että hellejakso venyisi pitkälle ensi viikkoon ja jopa elokuun puolelle. Korkeapaineen muotoutumisen mukaan +30 asteen raja saatetaan siten saavuttaa ensi viikon aikana, jos se ei vielä tämän viikon loppuun mennessä tapahdu. Yölämpötilat kohoavat myös vähitellen, joskin viime öinäkin lämpötilat ovat olleet jo +15 asteen vaiheilla paikoitellen. Ilmamassan muuttuessa sopivasti kosteammaksi tulevan korkeapaineen aikana voi joinakin öinä olla alimmillaan n. +20 astetta.

Joka tapauksessa huomisesta alkanee mahdollisesti pitkä kuiva jakso ilmamassan ollessa ainakin aluksi sen verran kuivaa, että edes pienille ns. lämpöukkoskuuroille ei ole kunnon edellytyksiä. Tällöin viljeltyjen kasvien kasteluntarve lisääntyy koko ajan ja ensi viikolla alkavat näkymään jo ensimmäiset kuivuusvauriot kellastuvien nurmikoiden muodossa paahteisimmilla paikoilla. Kasvukauden eteneminen kuitenkin kiihtyy helteen ansiosta ja kasvutilanteet kirivät taas selvästi etuaikaan ensi viikon loppuun mennessä, kun kosteutta on vielä riittävästi kasvien käytettävissä.

Päivitys 24.7.2008 klo. 15:20: Uusimmat ennustekartat näyttävät sään suhteen sitä, että aidot hellepäivät rajoittuvatkin jatkossa vain perjantaille ja lauantaille. Sen jälkeen korkeapaine näyttää sijoittuvan sen verran Suomen länsi-pohjoispuolelle, että koillisesta pääsee virtaamaan viileämpää ilmaa. Sää pysyy kuitenkin poutaisena, mutta päivälämpötilat jäävät sunnuntaista eteenpäin +20 ja +25 asteen välille. Öisin on alimmillaan n. +10 astetta. Poutasää jatkuisi vielä ensi viikon alussa, mutta merkkejä on näkyvissä sään epävakaistumisesta keskiviikon tienoilta eteenpäin... Kuivuus ei siis pääsisikään kehittymään ja kasvukausi etenisi melko normaaliin tahtiin.

4 comments:

Yrsa said...

Kovin "hillitty" tämä jakso ei näyttäisi olevan: tänään lämpömittari nousi jo yli 30 asteen varjossa!

Mika said...

Teillä lämpömittari kyllä valehtelee useita asteita liikaa. Tarkistin juuri Ilmatieteen laitoksen sivuilta lämpötilat mm. pääkaupunkiseudulta ja kaikkialla maksimilämpötilat olivat tuona 26. päivänä korkeintaan +27 - +28 asteen luokkaa ja missään päin Suomea ei rikottu +30 astetta eikä kesäkuun alun koko kesän lämpöennätystä. Huomenna (27. päivänä) on jo viileämpää, joten sää on edennyt ja etenee kuten olen arvioinutkin.

Vääristymiä lämpötilaan voivat aiheuttaa esim. se, että mittari sijaitsee auringon lämmittämällä parvekkeella / verannalla, vaikka mittari olisi tilanteessa varjossa. Toinen seikka voi olla se, että mittari on tummalla seinällä, jota aurinko on vähän aikaisemmin lämmittänyt ja lukema vääristyy lämpöä pidättävän seinän takia, vaikka mittari olisi jo varjossa.

Ainoa paikka saada aurinkoisena päivänä ilman lämpötila luotettavasti joka hetkeltä on viedä mittari pois rakennusten seinien läheltä ja sijoittaa se valkoiseksi maalatun ilmanvaihdoltaan hyvän kopin pimeyteen. Tai sitten ilmatiiviin (ei falskaavaa lämpöä sisältä) rakennuksen pohjoisseinustalle.

chrome3d said...

Eipä se mittari varsinaisesti valehtele: ympäristö sattuu olemaan suljettu sisäpiha jossa ihmisenkorkuiset seinät ja jalkojen alla tummaa kiveystä - tällöin meidän paikallinen ilmastomme on usein huomattavan paljon lämpimämpi kuin ympäröivän lähiseudun muuten. Tämä tarkoittaa että helteisinä kesäpäivinä oven ulkopuolinen, paikallinen pienilmasto on lähes sietämätön.

Paikallinen ei aina ole sama asia kui yleinen.

Mika said...

Arvasinkin, että tuollaisesta on kysymys. Tiedän kyllä itsekin kasveja viljelevänä (sisäpihanne kuulostaakin oikein erinomaiselta talvenarkojakin kasveja ajatellen) hyvin paikallisilmaston olemuksen ja vaikutukset, mutta viittaan näissä sääjutuissani aina yleiseen, kuten tapana on.