Saturday, August 16, 2008

Lisää ukkosasiaa ja viljelysääennuste; kovan helteen sivuttua yhä lämpimähköä ja epävakaista kesäsäätä

Tässä Paulin merkinnässä on vielä lisää asiaa viime torstaisesta ukkospäivästä. Tuolloin se kello neljän aikaan liikkunut solu oli jopa supersoluksi asti kehittynyt. Itsekin valokuvailin myös sitä ja jossain vaiheessa laitan tuonkin päivän pilvikuvia Flickr -sivuilleni näkyviin. Olen taas aktivoitumassa Taivaankansi- ja Maisemakuvasarjojen päivittämisessä. Sen sijaan olen lopettanut kuvien ottamisen Maan povi -kuvasarjaa varten. Tosin maan pinnan ruohovartista kasvillisuutta olen edelleen kuvaillut, mutta en sijoita niitä kuvia enää tuohon kuvasarjaan. Linkityksiä tulee myöhemmin.

Tässä samalla lopuksi lyhyesti mainintaa tulevasta viljelysäästä. Kuten Pauli kertoo, niin tänään ja huomenna Etelä-Suomi saattaa jäädä hiuksen hienosti paitsi kesän ylivoimaisesti kuumimmasta helteestä. Helteinen ilmamassa jäänee Viron puolelle, jossa yli +30 asteen lukemat voivat olla hyvin mahdollisia huomenna. Viileämpää ja tuota hellemassaa rajaava rintamavyöhyke sadealueen kera elää tänään ja huomenna Etelä-Suomen yllä. Vielä maanantaina tähän liittyvä matalapaine on Etelä-Suomen lähellä ja odotan jonkinlaista ukkosta esiintyvän näiden kolmen päivän aikana... Maanantain jälkeen länsipuolelle näyttää jäävän matalapaine ja Etelä-Suomi jäisi siten edelleen lämpimähköjen, mutta epävakaisten ilmamassojen piiriin; kuurottaisia sateita ja ukkosta, mutta päivän aurinkoisilla hetkillä n. +20 astetta ja ylikin. Yöt ovat lämpimiä ja etenkin rannikolla joidenkin öiden alimmat lämpötilat saattavat jäädä +15 asteen yläpuolelle.

Kasvien kannalta melko optimaaliset olosuhteet siis jatkuvat ja kasvun - kehityksen eteneminen on hiukan tavanomaista nopeampaa; kasvukauden tilanne tavanomaiseen aikatauluun verrattuna pysyy noin viikon edellä, mutta tässä vaiheessa tämän arvioiminen on tyypillisesti hyvin epämääräistä monen lajin kohdalla kasvun valmistuttua ja hedelmien kypsyttyä. Ensi viikon aikana odotan maitohorsman (Epilobium angustifolium) siemennöyhtävaiheen huipennusta.

No comments: