Sunday, August 17, 2008

Ennätyshelteen aiheuttaman ukkostilanteen seuranta ja ukkosmuisto menneisyydestä

Tässä vaiheessa tämä blogi näyttää muuttuneen kokonaan sääblogiksi, mutta tällä linjalla on nyt jatkettava, koska suosikkisääilmiöni ukkosen herkullinen esiintyminen jatkunee tänään ja ensi yönä. Kuten jo odottelin, niin Viroon ja Venäjälle kaakosta virtaava ennätyksellisen kuuma (Suomessakin olisi tässä vaiheessa paljonkin yli +30 asteen lukemia, jos ko. ilmamassa pääsisi optimaalisesti tänne. Eilen kolmoskanavan tv uutisten sääennusteessa Viron sisämaan puolelle väläyteltiin peräti n. +35 asteen hurjia lukemia!) ilmamassa aiheuttaa voimakasta ukkosherkkyyttä Suomen eteläpuolelle ja niukin naukin eteläisimpään Suomeen ja mahdollisesti pidemmällekin ko. ilmamassojen rajan ollessa Etelä-Suomen alueella. Tilanne olisi kehittymässä etenkin illalla ja yöllä ja tässä vaiheessa vuotta pimeyden hallitessa yöaikaa salamanäytöksestä saattaa tulla todella huikea. Vähän, kuten viime elokuussakin tai ehkä jopa hurjempaa...

Mieleeni muistuu myös vuosi 1985, jolloin elokuun 10. ja 11. välisenä iltana - yönä eteläkaakosta nousi helteen päättänyt hurja supersoluja sisältänyt ukkosalue aiheuttaen kymmenien miljoonien silloisten markkojen laajuiset tuhot. Asuin silloin Mäntsälässä ja se tapahtuma palautuu mieleeni kenties ikimuistoisimpana ja hurjimpana ukkoskokemuksenani tähän mennessä. Sen ukkosen nouseminen alkoi näkyä kaakkois-etelätaivaalla vähän ennen auringon laskua eli parhaimpaan mahdolliseen aikaan ja parhaimmasta mahdollisesta suunnasta; ko. valossa pilvimassan värit ja muodot olivat eniten edukseen ja systeemin vyöryessä päälle hämäryyden aste salli jo yhtäältä salamoiden kirkkaan loisteen ja toisaalta pilvien muodot näkyivät vielä hieman ilman salamoitakin. Salamointi oli tosin lähes yhtenäisen tiheää diskojen strobovalojen välkkeen kaltaisesti.

Ukkosalueen ollessa kaukana sen yläosa hehkui huikean kauniina keltavalkoisena kilpenä ja lähempänä ollessaan supersolulle tyypillisiä kaarevia ja laskoksellisia hylly- ja vyörypilvimuotoja sananmukaisesti vyöryi kohti. Harmi, ettei silloin ollut kameraa käytössäni. Ukkosen ollessa kohdalla syöksyvirtauksen tuuli piiskasi rankkaa sadetta vaakasuoraan kuin olisi ollut lumimyrsky ja puut taipuivat villisti puuskien mukana. Kovimmat tuulet ohittivat silloin kuitenkin Mäntsälän ja Kymenlaaksossa saatiin vaikeimmat tuhot. Tilanne oli ohi 10 - 15 minuutissa. Seuraavana päivänä havaitsin lähistöllä muutamia kaatuneita puita ja kuusista oli irronnut kuluneen vuoden osittain raakoja käpyjä runsain määrin kulkuväylille kuusikoiden alla.

Ukkoskokemusta sykähdytti vielä sekin, kun ko. päivinä oli silloin Mäntsälän kunnan 400-vuotisjuhlallisuudet ylimmillään monine tapahtumineen ja juuri ko. ukkosiltana vanhempani olivat kunnan järjestämillä juhlaillallisilla. Kaikki vitsailivat jälkeen päin, että järjestipä kunta myös huikean upean "ilotulituksen" kunnan ja illallisten kunniaksi :)

Päivitys klo. 12:30: Tällä hetkellä olen Hämeenlinnassa, mutta iltapäivällä matkaan takaisin Espoon Tapiolaan. Lämpötilat saattava kohota tänään jopa hellelukemiin eteläisimmässä Suomessa, jos rintamavyöhykkeeseen liittyvä pilvisyys vähenee riittävästi. Hämeenlinnassa on nyt kohtalaista itä-koillistuulta ja taivas on ohuehkon sumupilvikannen peittämä ja sen yläpuolella on vaihtelevasti rintaman pilvisyyttä; mm. heikkoja kuuropilviä. Lämpötila on +16 astetta. Sen sjiaan Helsingissa näyttää Ilmatieteen laitoksen mukaan olevan jo n. +20 astetta. Tässä on jälleen linkit tapahtumien seuraamiseen; A ja B. Iltasanomissa ja Iltalehdessä on myös ennusteet sisältävät sadetutkakuvat; A ja B. Tässä on Ari-Juhani Punkan konvektioennuste.

Päivitys klo. 15:10: Nyt olen lähdössä Hämeenlinnasta Espoon Tapiolaan. Täällä Hämeenlinnassa lämpötila on edelleen +16 astetta, mutta Helsingssä se on noussut jo selvästi yli +20 asteen. Viroon tullut helteinen ilmamassa vaikuttaa jo selvästi etelärannikolla ja se näkyy näin lämpötilaerona Helsingin ja Hämeenlinnan välillä. Hämeenlinnassa on paksuuntunut sumu-kumpukerrospilvikansi itätuulessa ja yläpuolella on etelälounaasta saapuneita heikkoja vesikuuroja.

Päivitys klo. 16:35: Nyt olen saapunut Espoon Tapiolaan ja ilmamassan ero on todella ihollakin havaittavissa Hämeenlinnan ja pääkaupunkiseudun välillä. Täällä on nyt jopa +22 astetta lämmintä, vaikka samanlainen sumu-kumpukerrospilvikansi peittää taivaan kuin Hämeenlinnassa. Ilma tuntuu hyvin nihkeän lämpimältä ja eron huomaa siitäkin, kun täällä on nyt enemmän ko. helleilmamassaan liittyvää utua ilmassa kuin Hämeenlinnassa. Matkalla ja nyt täällä Tapiolassa oli hieman liikkeellä isopisaraisia, mutta heikkoja sadekuuroja etelästä tulleina. Siitä suunnasta loppupäivän aikana voidaan ukkostakin odotella. Hieman harmittaa tämä alapilvikansi, joka säilyessään haittaa itse ukkospilven saapumisen näkymistä, jos sellainen on tullakseen...

Päivitys klo. 17:20: Nyt Pauli on päivittänyt tietoja tulevasta mahdollisesta ilta - yöukkosesta. Sadetutkaa tutkimalla havatsemme, että parin viime tunnin aikana voimakastakin ukkosta on jo ollut Länsi- ja Keski-Suomessa. Alakerroksessa sitkeästi pysyvän pilvikannen takia ukkosten lähestymistä pääseekin seuraamaan parhaiten sadetutkasta ennen kuin jyrinä on havaintoetäisyydellä. Pimeän tultua salamat tietenkin näkyvät jopa reilun 50 kilometrinkin päästä, mutta sumu-kumpukerrospilvikannen takia lähelläkin olevan ukkosen salamat saattavat osaksi peittyä ääriviivoiltaan (maasalamoita lukuun ottamatta) ja tilanteessa salamointia nähdään siten tavanomaista enemmän vain valaistuvina pilvinä.

Päivitys klo. 18:05: Nyt näyttääkin siltä, että sumu-kumpukerrospilvikansi on katoamassa; alin pilvikerros rakoilee selvästi ja ylempänä olevat rintaman kokkareiset hahtuvapilvilautat kuuropilven alkuineen ovat paljastuneet.

Päivitys klo. 20:10: Sumu-kumpukerrospilvikansi on kadonnut noin puoliksi ja tässä vaiheessa sadetutkan mukaan Viron rannikolla - läntisellä Suomenlahdella on voimistumassa kiinnostava sadekaiku. Taivaankansi on jännällä tavalla kokkareisten hahtuvapilvilauttojen peittämä ja iltaruskoakin ollee jälleen luvassa... Lämpötila on yhä jopa +21 astetta ja laskemisen merkkejä se ei juuri osoita illasta huolimatta. Heikko - kohtalainen tuuli käy idästä-kaakosta.

Päivitys klo. 22:10: Alakerroksen sumu-kumpukerrospilvikansi on tihentynyt jälleen illan mittaan. Lämpötila on +20 astetta ja tuuli käy edelleen idästä-kaakosta. Etelästä tulevat nauhamaiset kuurosadealueet ovat olleet yhä niin heikkoja, että alkaa jo epäilyttämään, josko ukkosta tulee ollenkaan... Kylmä rintama näyttäisi asettuvan eteläkaakko - pohjoisluodesuuntaisesti yön ajaksi sen verran hollille, että ehkä joku voimakkaampikin kuurosolu vielä kehittyisi ja osuisi tänne Tapiolaan.

Päivitys klo. 22:25: Nyt tv:n kolmoskanavan sääennusteesta kävi ilmi, että Viron puolella on juuri muodostunut reipastakin ukkosta. Puoleen yöhön mennessä siis on odotettavissa vähintään elosalamointia (kuulomatkan ulkopuolella välkkyviä salamoita) etelärannikolle. Nyt siis seuraamaan eteläistä taivaanrantaa!

Päivitys klo. 23:35: Täällä Tapiolassa etelä-lounaistaivaalla on näkynyt vain heikkoja välkkeitä muutama; sumu-kumpukerrospilvikatto näemmä vaimentaa salamoiden näkymistä. Hyvin kaukaista jyrinääkin on kuulunut. Sade- ja Lohjan ukkostutka paljastavat, että etelästä tulevat solut suuntautuvat ensin Tapiolan länsipuolelle; mm. Turun lähellä on jo ukkostanut. Näin ollen salamointia voi olla aluksi myös länsitaivaalla. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kovin voimakasta ukkonen ei tulisi olemaan... Sadetta saataneen kuitenkin reippaasti. Lämpötila on yhä +20 astetta.

Päivitys klo. 23:42: Nyt salamoinnin näkyvyys on voimistumassa etelätaivaalla. On aika lähetä taas ulos seuraamaan lähestyvää ukkosta.

Päivitys 18.8.2008 klo 0:10: Salamointi on ollut hyvin vaisua (kaukana ja harvaa) ja pääosa näistä heikoista välkähdyksistä on näkynyt lounaistaivaalla. Muutama kaukainen jyrähdys on kuulunut edelleen. Heikkoja sadekuuroja on ripsautellut samalla. Viimeisin sadetutkakuva näyttää, että hyvinkin reipasta ukkosta on tullut länteen Turun aivan itäpuolelle. Sen sijaan Helsinkiin ei näillä näkymin ole tulossa yhtä kunnollista menoa ja pääosa voimakkaista kuuroista menisi länsipuolelle...

Päivitys 18.8.2008 klo. 1:20: Ukkoset menivät sitten tällä kertaa paljon länsipuolitse ohi ja Espoon Tapiolaan saatiin vain ko. ukkosalueen itäreunan heikkoja kuuroja ja salamavälke jäi kauas. Loppuyöksi ei olisi enää luvassa tällaisia pieniä sadekuuroja enempää toimintaa viimeisen arvioni mukaan. Lämpötila on +19 astetta eli hyvin korkea yölämpötilaksi. Nyt nukkumaan pettymyksen kera...

Päivitys 18.8.2008 klo. 11:05: Tässä on viimeinen päivitys ukkostilanteeseen. Viime yönä sadetutkan mukaan (näkyy vielä vähän aikaa) toinen voimakkaan ukkosen alue liikkui suunnilleen samaa reittiä Varsinais-Suomessa klo. kolmen - neljän maissa kuin edellinen puolen yön maissa ja vähän jälkeen. Siitäkään Espoon Tapiolaan ei tullut mitään toimintaa. Nyt ko. rintamavyöhyke on heikkojen sadekuurojen myötä siirtynyt aamupäivän aikana kokonaan pääkaupunkiseudun itä- ja pohjoispuolelle ja aurinko on nyt alkanut paistaa rintamapilvisyyden takareunan siirryttyä pois tieltä. Tällä hetkellä ukkostaa voimakkaasti vähän Oulun etelä- ja kaakkoispuolella. Lämpötila laski rintaman jälkipuolella aamu kuuden - seitsemän maissa +16 asteeseen ja kohoaa nyt viileämmässä polaari-ilmamassassa. Tässä on Hesarin uutinen noista Varsinais-Suomen ukkostuhoista. Illalla ja yöllä tarkastelin myös tätä Testbed -sadetutkaa, joka näyttää Etelä-Suomesta tarkempia kuvia kuin tuo Ilmatieteenlaitoksen toinen tutka-animaatio.

No comments: