Monday, August 25, 2008

Syksyn merkkejä loppukesän keskelle

Viime viikon melko tavanomaisen loppukesäinen sää on nyt takana ja on aika luoda katsaus alkaneen viikon viljelysäähän. Viime viikon alussahan saimme viettää vielä lämpimiä öitä (minimilämpötilat etenkin rannikolla jopa yli +15 astetta), mutta jo parina yönä viikon loppupuolella lämpötilat laskivat Etelä-Suomen sisämaassa vähän alle +10 asteen. Sunnuntaina päivälämpötilat jäivät paikoin +15 asteen tienoille, kun Suomen eteläpuolella ollut matalapaine on ulottanut sadealuettansa eteläisimpään Suomeen.

Nyt maanantaina ja tiistaina tuo matalapaine jää vähitellen sateineen Suomen itäpuolelle ja pääsemme vaihtelevapilvisen korkeapaineen selänteen alueelle. Ilmamassa on kuitenkin sen verran viilentynyt, että aurinkoisillakin hetkillä saavutetaan korkeintaan vain paikoin +20 astetta päivälämpötiloissa. Öisin sisämaassa on n. +10 astetta ja rannikolla vähän sen yli. Torstaina näyttää melko muhkea matalapaine siirtyvän Etelä-Suomen yli itään ehkä runsainekin sateineen (alkavat jo keskiviikon puolella) ja sen jälkeen tulee ensimmäinen syksyinen tuulahdus voimakkaasti pohjoisesta. Sen myötä perjantaina päivälämpötilat jäänevät uudestaan poutaantuneesta säästäkin huolimatta +15 asteen tienoille. Perjantain jälkeinen yö on tuulen tyyntyessä ja sään seljetessä mahdollisesti ensimmäinen hallanvaarayö ainakin sisämaassa. Asiaa on tarkasteltava vielä lähempänä, koska pe - la poutaantuminen vaikuttaa hyvin lyhyeltä ja lännestä olisi tulossa heti perään lämpimämpää ilmaa... Terminen kesä ei näytä olevan vielä päättymässä, kuten ei normaalisti vielä pitäisikään Etelä-Suomen alueella.

Tässä vaiheessa on jo vaikea erottaa kasvukauden vaihetta suhteessa tavanomaiseen aikatauluun, koska monien kasvien kasvu on ollut jo pitkään valmistunutta ja hedelmät kypsyneet. Viimeistään tämän viikon lopun viileydestä johtuen aikaisemmin havaittu pieni etumatka on kuitenkin kutistumassa ja kasvien vaiheet ovat syyskuulle tultaessa tavanomaisia. Ensimmäisiä syysvärejäkin (yksittäisinä laikkuina ja häilyvinä sävyinä) on jo ilmaantunut paikoin niitä ensimmäisenä tekevissä lajeissa suunnilleen tavanomaiseen aikaan; esim. punasaarni (Fraxinus pennsylvanica), metsävaahtera (Acer platanoides) ja tuomi (Prunus padus). Koivuissa on viime viikolta lähtien ollut selkeästi havaittavissa monin paikoin samaa koivunruostetautia kuin viime elo-syyskuussakin, mikä aiheuttaa ennen varsinaista ruskaa lehtien kellastumista etenkin kosteilla paikoilla kasvavissa koivutaimikoissa ja -metsissä. Pelloilla olen havainnut puintitöiden alkaneen jo melko yleisenä.

Päivitys 27.8.2008 klo. 9:00: Olen tarkistanut ennustekarttoja tämän viikon lopun osalta ja näyttää nyt siltä, että perjantaina Suomeen leviävä kylmä pohjoistuuli jatkuu lauantaille saakka. Tämän myötä pe ja la välinen yö ei ole vielä hallayö tuulen ansiosta, mutta seuraava yö saattaa jo olla tuulen heikentyessä. Sunnuntaina lännestä yrittäisi lämpimämpää ilmaa, mutta seuraavan viikon alussa kylmä pohjoisvirtaus näyttäisi vallitsevan uudestaan matalapaineen ollessa koillisessa ja korkeapaineen työntyessä Suomen länsipuolelle pohjoisesta...

No comments: