Monday, September 01, 2008

Hallayön jälkeen syyskesäisen leutoa sadesäätä

Kylmä pohjoistuuli jatkui eiliseen asti ja viime yö olikin sitten se "syksyn" ensimmäinen hallayö Etelä-Suomessa tuulen tyynnyttyä ja sään seljettyä sopivasti. Sisämaassa lämpötila laski alimmillaan paikoin jopa ilmassa 2m:n korkeudessa noin asteen - parin verran pakkasen puolelle, kuten Vihdissä. Etelärannikollakin oli ainakin arimmilla alavilla mailla hallaa. Näin ensimmäiset hallavauriot ovat syntyneet aroille kasveille samaan tapaan kuin viime vuonna. Silloinkin nimittäin hyvin kylmä hallaöinen jakso sattui juuri samaan aikaan elo-syyskuun vaihteeseen. Erikoinen sattuma.

Tulevina päivinä lännessä oleva matalapaine liikkuu hitaasti koilliseen ja lopulta Pohjois-Suomen yli torstain - perjantain tienoilla. Samalla kuitenkin sen perässä lounaaseen näyttää muodostuvan sarja muita matalapaineita. Tähän liittyen Etelä-Suomen valtaa huomisesta lähtien lämpimämpi lounaisvirtaus. Sen mukana tulee kuitenkin sadealueita ja jo tänään tilanteen etupuolella esiintyy sateita. Sään ollessa runsaspilvistä ja tuulista lämpeneminen ei juurikaan näy päivälämpötiloissa; huomenna on vielä alle +15 astetta lämmintä, mutta sen jälkeen jo n. +15 astetta ja vähän ylikin. Sen sijaan yölämpötilat ovat jo ensi yöstä lähtien +10 asteen vaiheilla. Etenkin rannikolla voi parina yönä olla alimmillaan selvästi yli +10 astetta. Sateita saadaan runsaasti, joten loppukesälle - alkusyksylle tyypilliset homeet ja sienet sekä tietysti sammalet saavat erinomaiset kasvuolosuhteet. Aivan tämän viikon lopun säätilanteet ovat vielä huonosti ennustettavia, joten niihin palataan myöhemmin. Osa malleista on kuitenkin vaikuttanut jopa kesäisen sään paluuta ennakoivilta... Joka tapauksessa termisen syksyn alkua saadaan vielä odotella (vuorokauden keskilämpötila vähintään 5 päivää peräkkäin alle +10 astetta).

Kasvutilanteista huomattavia ovat nyt mm. omenasadon pääosan kypsyminen. Toukokuun halloista ja jopa yöpakkasista huolimatta satoa saadaan monin paikoin jopa erittäin runsaasti. Sama on koskenut aikaisemmin elokuussa mm. luumuja (Prunus domestica) ja päärynöitä (Pyrus communis). Syysvärien edistyminen on ollut hyvin olematonta ja käytännössä puut ja pensaat ovat edelleen kesäasussa yksittäisiä häilyviä sävyjä lukuun ottamatta. Näyttävintä estetiikkaa on jo muutaman viikon ajan luoneet syyshortensiat (Hydrangea paniculata "Grandiflora"), joiden kukinta on parin viime viikon aikana muuttunut suunnilleen tavanomaiseen aikaan vaaleanpunaiseen vaiheeseensa. Viime yön hallat ovat kuitenkin arimmilla paikoilla palelluttaneet kukintoja ruskeiksi ympäri Etelä-Suomea ainakin sisämaassa. Espoon Tapiolassa Leimuniityllä olevat sadat syyshortensiat eivät onneksi kuuluneet niihin.

No comments: