Thursday, September 18, 2008

Maisema - Landscape ja Taivaankansi - Firmament -kuvasarjoista "uuden ajan" sääpäiväkirja

Olen muutaman viime kuukauden aikana aktivoitunut kaikessa hiljaisuudessa uudestaan säävalokauvaukseeni liittyvien Flickr -kuvasarjojen suhteen. Mietin ja kokeilin uusia menetelmiä tuoda näitä kuvia teille esille ja tässä tulee nyt tulos. Tuloksen olen tehnyt tähän mennessä pikkuhiljaa vanhoihin kuviin kuvasarjoissa (alkuaan samannimisiin blogeihini liittyneet) Maisema - Landscape ja Taivaankansi - Firmament ja päivitetyt kuukaudet ovat molemmissa syyskuusta 2006 huhtikuuhun 2007. Linkit jokaiseen niihin kuukausisarjoihin ovat tässä: Maisema - Landscape; syys, loka, marras, joulu (2006), tammi, helmi, maalis, huhti (2007). Taivaankansi - Firmament; syys, loka, marras, joulu (2006), tammi, helmi, maalis, huhti (2007).

Kuten huomaatte, niin olen päättänyt poistaa kokonaan englanninkielisen käännöksen ja joka kuvan otsikoissa on nyt vain suomenkielinen luonnehdinta tästä eteenpäin. Poistanen myöhemmin vielä kuvasarjojen nimistäkin englanninkielisen nimen... Maisema - Landscape -sarjassa luonnehdinta kuvaa kunkin tilanteen sääolosuhteita laajasti ja yleisesti sopivilla tarkentavilla yksityiskohdilla höystettynä. Tässä kuvasarjatyypissä saatan myöhemmin tulevaisuudessa tuoda esille kasvillisuuden tilanteita, mutta nyt kuvissa on vain sääolosuhteiden luonnehdintoja. Taivaankansi - Firmament -sarjassa luonnehdinnat liittyvät kiinteästi pilvitilanteisiin ja niiden meteorologisiin ulottuvuuksiin, mutta kummankin kuvasarjan luonnehdintoihin olen hakenut myös toinen toisiaan täydentäviä aspekteja; esim. Hämeenlinnassa otetut pilvikuvat täydentävät Maisema - Landscape -sarjan puuttuvia päiviä. Pilvikuvien kulloisetkin kuvaussuunnat ja -paikat näkyvät detaljisivulla kuvateksteissä ja Maisema - Landscape -sarjan kaikki kuvathan on otettu kaakkoon Espoon Tapiolassa. Pilvikuvissa näkyy selkeimmin myös oma taiteellinen näkemykseni ja monet ko. kuvat toimivat siis myös pelkkinä kuvaelämyksinä upeasti. Sää on tietysti välillä "tylsän näköistä", mutta olen asettanut kaikennäköiset sääolosuhteet melkolailla samalle viivalle.

Molemmissa kuvasarjatyypeissä on tarkoituksena mahdollisimman yhtenäisen kronologisen "tarinan" muodostaminen, jossa eri tapahtumien väliset yhteydet ja ns. juoni kulkisi päivästä päivään katkeamatta. Alkupäässä puuttuvien päivien (en silloin vielä valokuvannut niin säännöllisesti kuin nykyään) jättämiä aukkoja olen pyrkinyt täydentämään Maisema - Landscape -sarjassa huolellisilla sananvalinnoilla. Kaikkien luonnehdintojen tyyli on olla myös kunkin tilanteen sekä tunnelmia että tieteellisiä faktoja herkullisesti ja mielenkiintoisesti kuvaavia. Kokonaisuutena jouduinkin pähkäilemään paljon, jotta sain luotua otsikoiden rajoitettuihin tiloihin riittävän sisällöllisen annoksen; tilanne oli monesti kuin romaanin sisällön kutistamista yhden tekstiviestin kokoiseen tilaan. Ilokseni olen nyt saanut kehitettyä hyvän kaavan, jolla jatkaa edelleen eteenpäin suhteellisen helposti.

Molempia sarjoja kannattaa tutkia samalla kertaa samassa aikajärjestyksessä, jos haluaa parhaimman kokonaiskuvan yksityiskohtineen ja nimen omaan kronologisen juonen päästä kiinni. Samalla kokonaiskuvan ja tilanteiden ymmärtämistä varten kannattaa avata muitakin ikkunoita auki: Helsingin Puistolan sääaseman kuukausitilastot ja esim. nämä jokaiselta päivältä (aniharvoin puuttuvia aukkoja) arkistoituja sääkarttoja tarjoavat sivustot; Wetter3 A ja Wetter3 B. Näin eri medioiden kautta avautuu intensiivinen ja jännittävä näkymä Etelä-Suomen ja tarkemmin sanottuna pääkaupunkiseudun ja ajoittain Hämeenlinnan sääolosuhteisiin. Lisäksi tämän paketin sisällön avulla saa helposti tarkistettua yksittäistenkin menneisyyden päivien sääolot varsin kattavasti; "Minkäslainen sää Pääsiäisenä 2007 taas olikaan?", "Milloin se pakkasjakso tammikuussa 2007 alkoikaan?" jne. Eli lopuksi; käykääpä kaikki säästä ja pilvistä vähänkin kiinnostuneet tutustumassa, sillä kyseessä on ennen näkemättömän ainutlaatuinen "uuden ajan" ultravisuaalinen sääpäiväkirja!

No comments: