Wednesday, September 17, 2008

Pilvinen ja hallaton korkeapainesää vaihtumassa vähitellen vaisuun "takakesään"

Sää on ollut hyvin tasaista viime viikonlopusta lähtien, sillä syksyiselle korkeapaineelle tyypillisesti kävikin niin, että koillistuulen mukana korkeapaineen alueelle saapuneet pilvilautat jäivät laajoina vaikuttamaan koko ajan ja parin viime päivän aikana ne ovat paksuuntuneet etenkin etelärannikolla jopa tihkusadeasteelle saakka. Pilvien ansiosta hallanvaaraa ei ole ollut ollenkaan, vaikka ilmamassa on pysynyt tavanomaista viileämpänä. Lämpötilan vuorokausivaihtelu on siis ollut pilvien takia vain muutaman asteen luokkaa ja lämpötilat ovat olleet siten yötäpäivää enimmäkseen +5 ja +10 asteen välillä tällä viikolla.

Aikaisemmin uumoilemani takakesäinen sää näyttää nyt hieman tyrehtyvän tämän korkeapainetilanteen jatkuessa edelleen runsaspilvistä säätä suosivana ja kunnollista lämmintä virtausta ei pääse Etelä-Suomeen. Nyt Suomen yllä itäpuolipainotteisesti muotoutunut korkeapaine venyy tällä tietoa lähipäiviksi lounaaseen-länteen ja Etelä-Suomi jää sen takia korkeapaineen heikkotuuliselle alueelle viikon loppuun asti. Pohjois-Suomeen vaikuttaa tilanteessa leuto länsi-lounaisvirtaus. Pilvisyys pääsee siis vähenemään vain hitaasti, kun ilmamassa ei pääse kunnolla vaihtumaan heikkotuulisella alueella. Jos pilvisyys pysyy runsaana, niin lämpötilojen vuorokausivaihtelu on yhä pientä. Jonkin verran lämpenemistä näyttää kuitenkin tapahtuvan viikon mittaan tuon pohjoispuolella vaikuttavan lounais-länsivirtauksen myötä ja muutaman asteen korotus em. lukuihin on mahdollista. Jos sää alkaa seljetä kunnolla, tietää se vallitsevassa heikkotuulisessa tilanteessa ainakin sisämaassa hallan mahdollisuutta. Päivälämpötilat saattavat toisaalta kohota paikoin +15 asteen tienoille ja ylikin viikon loppuun mennessä.

Viime päivien pilvisyys on edelleen säästänyt laajoilla alueilla etenkin etelärannikolla arat kausikasvit eli kesäkukat ym. arat puuvartisetkin lajit kokonaan pakkasvaurioilta. Sama tilanne voi hyvinkin jatkua ainakin viikon loppuun asti, koska mahdollista hallaa esiintynee vain seuduilla, joilla sitä on jo aikaisemminkin tässä kuussa ollut. Ruskan eteneminen on ollut nyt hieman hidasta, koska yllättävänkin viileässä säässä lehtivihreän virtaaminen lehdistä pois on ollut ns. "kohmeaa". Viikon loppupuoliskon lämpenemisen myötä ruskan eteneminen nopeutuu; edelleen melko tavanomainen aikataulu. Viileä sää on jarruttanut myös viimeisten kasvu- ja kypsymistapahtumien etenemistä ja esim. mustaseljan (Sambucus nigra) marjat ovat vieläkin pieneltä osaltaan puoliraakoja. Sama koskee myöhäisiä omenalajikkeita. Tuleva lämpeneminen auttaa tilannetta. Viljapelloilla tilanne on paikoin hyvin huono; kevätkesän erikoisten olosuhteiden (kylvöjä paljon haitanneet hallat ja kuivuus) aiheuttama tuleentumisviive on jättänyt korjuukelvottomia viljoja yhä runsaasti sijoilleen; mm. vehnä ja kaura.

No comments: