Viime viikolla ennustelin pitkäaikaista korkeapainetta tästä viikosta lähtien ja nyt näyttää todellakin siltä, että niin käy. Tiistaina maanantain ja keskiviikon puolille ulottuen etelästä ulottui matalapaine sateineen eteläiseen Suomeen. Sateet olivat lounaiskolkassa erityisen runsaita ja pitkään jatkuvia (sademäärät jopa useita kymmeniä millimetrejä). Tämän matalapaineen väistyttyä eilen kaakkoon kylmä itä-koillisvirtaus valtasi myös Etelä-Suomen korkeapaineen vahvistuttua samalla Suomen ylle.
Tilanne jatkuu nyt hyvin samanlaisena viikon loppuun asti. Käytännössä tämä tietää edelleen Etelä-Suomeen usean päivän ajan koillistuulen mukana seilaavia vaihtelevia pilvilauttoja (tyypillisesti etenkin kumpukerrospilviä) vähän yli +10 asteen päivälämpötiloja ja pilvisyyden sekä tuulen mukaan vaihtelevia yölämpötiloja; pilvisillä ja tuulisilla hetkillä halla jää hyvin minimiin tai jopa olemattomiin ja lämpötila on lähellä +5 astetta. Selkeillä ja tyynillä hetkillä halla voi olla etelärannikollakin paikoin ankaraa ja sisämaassa voi olla yöpakkastakin. Lähipäivinä tuo em. vaihtoehto näyttää todennäköisimmältä, mutta viikonvaihteen tienoilla korkeapaineen muotoutuessa enemmän Etelä-Suomen päälle on jälkimmäinen tilanne koittamassa. Viimeistään silloin etelärannikonkin arat kausikasvit ovat vaarassa.
Korkeapaine näyttää siis pitävän pintansa pitkään ensi viikollakin. Se alkaisi silloin siirtymään ja muotoutumaan Suomen itäpuolelle niin, että lämpimämmät kaakkoistuulet alkaisivat vaikuttaa vähitellen. Tätäkin aavistelin jo viime viikolla, joten ennustettavuus on tosiaan ollut hyvää tässä tilanteessa. Tuo lämpeneminen voisi tietää ensi viikon puolivälin tienoilta lähtien ainakin yli +15 asteen päivälämpötiloja ja hallanvaaran väistymistä. Etenkin yölämpötilat kohoaisivat, jos samalla tulisi runsaampaa pilvisyyttä ja sadekuurojen uhkaa... Takakesän voimakkuutta täytyy kuitenkin tarkennella vielä viikonlopun jälkeen. Poutasäätä on silti tiedossa nyt useiksi päiviksi.
Sen tämän viikon kylmyys saa aikaan, että terminen syksy alkaa hieman tavanomaista aikaisemmin. Pääkaupunkiseudulla tämän päivän keskilämpötila on ollut ensimmäistä kertaa kunnolla alle +10 asteen ja seuraavat 5 päivää ovat sitä myös eli syksy voidaan katsoa alkaneeksi 11.9.
Kasvillisuus on virittymässä syksyyn melko tavanomaiseen tahtiin. Tämän hetken vaihetta kuvaa tämä: Kirkkaita ruskasävyjä on runsaasti punasaarnilla (Fraxinus pennsylvanica) ja paikoitellen metsävaahteralla (Acer platanoides). Koivuilla on sen sijaan ollut jo viime viikollakin erityisen runsaasti koivunruoste -taudin aiheuttamaa ennenaikaista valeruskaa (Erottuu varsinaista ruskaa himmeämpänä ja ruskeampana keltaisena värinä). Näin etenkin taajamien ulkopuolella kasvavissa koivuissa ja siellä tiheissä kasvustoissa, kuten taimikoissa ja tiheiden metsien puissa.
Ensi viikon mahdollinen lämmin jakso aiheuttaa tyypillisesti yöhallajakson jälkeisen reaktion; ruskan eteneminen nopeutuu monilla lajeilla, kun lämpimämpi sääjakso saa kylmän jakson herkistämän lehtivihreän lehdistä pakenemisen tapahtumaan nopeammin. Herkimmille puu- ja pensaslajeille voi ainakin sisämaassa tulla ensi viikon alkuun mennessä hieman myös mekaanista pakkasruskaa (pakkasvaurion aiheuttamaa ruskaa).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment