Sunday, October 05, 2008

Dramaattisen viikon päätteeksi viljelysääkatsaus piristävän kuvan kera



Kulunut viikko on ollut äärimmäisen dramaattinen ja siitä syystä ahdistava, surullinen, pohdituttava, väsyttävä, suututtava jne., että otetaanpa tähän väliin kevennys iloisesti epävakaisen ja syksyisen viljelysääraportin parissa. Kohotetta iloiseen suuntaan korostan tuolla kuvalla, joka on otettu Hämeenlinnassa eilen 4.10.2008 Vanajaveteen heijastuvasta koivujen ruskasta. Kuten näkyy, niin koivuilla on ollut koivunruostetaudista huolimatta paikoin ihan kirkastakin ruskaa ja aurinkokin näyttäytyi kuurosateiden välissä.
.
Tällä viikolla lounaasta tuli Suomen päälle matalapaine, joka piti säätä Etelä-Suomessa kuurosateisena monta päivää ja ennen matalapainetta olleen yhden hallayön jälkeen lämpötila on ollut lähes koko ajan +10 asteen vaiheilla ympäri vuorokauden tuulten ja pilvien ansiosta. Näin ollen etenkin yölämpötilojen suhteen on ollut tavanomaista leudompaa. Tällä hetkellä lounaasta - lännestä on saapunut runsas rintamavesisade voimakkaan etelä-lounaistuulen kera uuden matalapaineen lähestyessä lännestä heti vanhan perään.
.
Alkavalla viikolla tuo uusi matalapaine siirtyy maanantain ja tiistain aikana Suomen yli koilliseen sateineen, jonka jälkeen lännestä saapuva korkeapaineen selänne vahvistuu keskiviikoksi-torstaiksi Suomen ylle pohjoiseen kääntyneen tuulen jälkeen. Näin ollen alkuviikon +10 asteen vaiheilla olevat lämpötilat laskevat; päivällä jäädään alle +10 asteen ja etenkin ke-to välisenä yönä sään seljettyä ja tyynnyttyä etelän sisämaassa on heikkoa pakkasta ja rannikollakin vähintään hallaa.
.
Tämän jälkeen ko. korkeapaine painuu jo torstaina etelään ja se yhdistyy lounaasta lähestyvään toiseen korkeapaineeseen. Samaan aikaan pohjoisella Atlantilla voimistunut laaja matalapaine alkaa vaikuttaa. Näyttää syntyvän pitkään kestävä tilanne, jossa korkeapaine on etelässä-kaakossa ja Atlantilta ulottuu laaja matalapaine Suomen pohjoispuolelle osakeskuksineen. Tässä Etelä-Suomi nauttii vähintään ko. viikon loppuun asti leudosta ja kosteasta lounais-länsivirtauksesta, jossa useita sadealueita liikkuu ylitse itään-koilliseen ja lämpötilat kohoavat uudestaan sekä yöksi että päiväksi +10 asteen vaiheille ja vähän ylikin ajoittain.
.
Kasvillisuuden suhteen sanon vielä lopuksi joitakin tietoja. Ruska on nyt edennyt siihen vaiheeseen, että useita puulajeja on jo tyhjentynyt lehdistään ja tyhjentyminen kiihtyy alkavalla viikolla etenkin viikon puolivälin yöpakkasen jälkeen. Tyhjentyneisiin kuuluvat mm. tuomet (Prunus padus), punasaarnit (Fraxinus pennsylvanica) ja osa haavoista (Populus tremula). Toinen osa haavoista on vasta nyt kirkkaassa ruskassa. Osittain kesäasuisia ovat vielä osa tammista (Quercus robur) ja osa poppeleista (Populus sp.). Alkuviikon halla aiheutti lisää tuhoja viimeisille aroille kesäkukille l. kausikasveille etenkin sisämaassa, mutta alkavan viikon puolivälin halla / yöpakkanen viimeistelee tilannetta; nyt saattaa etelärannikon vielä säilynyt syyshortensioiden (Hydrangea paniculata "Grandiflora") vaaleanpunainen kukintavaihe paleltua ruskeaksi.

2 comments:

chrome3d said...

Kovin kauniisti se keltainen heijastelee sinnä vedessä. Parempi jos ne yöt on siinä 10 asteen tienovilla, ei niitä pakkasia vielä jaksa katella. Kaunista paistetta on riittänyt!

Mika said...

Kyllä tämä ruska on tosiaan ollut piristävää ja olen huomannut bloginne kuvia katsellessa, että sinunkin kamera on ollut hienossa käytössä sen suhteen :)