Saturday, November 22, 2008

LaRouche PAC -videoraportti päivälle 21.11.2008 ja esimerkki kollektiivisesti kiteytyneestä tyhmyydestä talousromahduksessa

Tähdellisenä ylöskirjaamisena laitan tähän taas uusimman LaRouche PAC -sivuston videoraportin, jossa Jeff Steinberg ja John Hoefle pohtivat maailman (talous)tilannetta. Esille tulevat seikat ovat jälleen tuttua draamaa, joten en niitä liiemmin toista tässä. Sen huomion haluan kuitenkin tehdä, mitä tuossa videossakin selvennetään. Viime aikoina ja etenkin tuon epäonnistuneen G20 maiden talouskokouksen takia mm. pörsseissä talousromahduksen luonne näkyy selvästi. Todellisuuden huomioiden näiden kosmeettisten ja virheellisten pelastuspakettien vaikutus ilmenee vain tilapäisinä pörssikurssien nousuina pääsuunnan ollessa syöksykierremäinen lasku kohti lopullista tuhoa. Esim. Helsingin pörssissä OMX -indeksi on viime päivinä ollut nousua tavoitteleva tai tasapainoa yrittävä alkupäivisin, mutta aina päivän loppua kohden lasku on kiihtynyt huomattavasti. Eilisen perjantain esimerkki näkyy Kauppalehden kautta tässä.

Tämä johtuu siis siitä, että näistä pelastuspaketeista (bailout) markkinoille ruiskutettava raha auttaa vain kosmeettisena ensiapuna, mutta varsinainen ongelma tulee lopulta aina esille ylitsepääsemättömänä ja vääjäämättömänä; Koko ajan pahenevaa velkataakkaongelmaa ei voida pelastaa näillä "stimuloivilla" menetelmillä, koska ei ole olemassa reaalista rahaa ko. taakkaa paikkaamaan. Aina joudutaan nostamaan kädet pystyyn ja koko ajan tulee samalla lísää tuhoa. Ainoa korjaava vaihtoehto on julistaa ko. järjestelmä vararikkoon ja luoda kokonaan uusi järjestelmä tilalle; amerikkalaisen systeemin mukainen Bretton Woods. Pelastuspakettien sijaan meidän on tuon uuden järjestelmän avulla rakennettava itsemme pois tuhon tieltä. Se on pitkä prosessi.

Tässä kiteytyy myös Suomessa tämän tilanteen absurdius. Vedestä tyhjenevää kaivoa yritetään täyttää sellaisella vedellä, joka aiheuttaa veden poistumista kaivosta sitä nopeammin, mitä enemmän vettä kaivoon työnnetään; virtuaalinen tuhoa aiheuttava velkataakka lisääntyy, kun sitä yritetään paikata uudella määrällä tuhoa aiheuttavaa virtuaalivelkaa. Tavallaan on mielenkiintoista seurata, miten päättäjät ja asiantuntijat tulevat reagoimaan, kun tämä tilanne etenee heidän toiveistaan ja toimistaan huolimatta joka tapauksessa täysin toiseen suuntaan kuin mitä he yrittävät uskotella. Nopeutuvassa tahdissa. Hyvin mielenkiintoista ja dramaattista!! Erittäin naurettavaa ja tyhmää!!

Teen vielä pikkuhiljaa uuden osan tätä maailman tilannetta koskevaan kirjoitussarjaani "Helvetti vai Renessanssi?!". Huomenna tässä blogissa on kuitenkin vuorossa lumimyrskynseurantaraportointi. Nyt on varmistunut, että myrskystä on tulossa melkoisen paha tuhoa aiheuttavan tuulensa ja suuren vaikeasti kinostuvan ja siten liikennettä pahasti halvaannuttavan lumimääränsä takia.

No comments: