Wednesday, November 19, 2008

Talvi ottaa ensimmäisen ison askeleen valtaanTalvi tekee tällä viikolla kunnon esiinmarssin myös Etelä-Suomeen eli aikaisemmasta arviostani poiketen mennään nyt kylmempään suuntaan. Eilen illalla ja viime yönä oli taas melko voimakas myrsky, mutta se ei aiheuttanut yhtä paljon tuhoa kuin marraskuun 10. päivän iltana sattunut myrsky. Tänään sää on painunut myrskyn tuoneen rintamasysteemin jälkipuolella päivän mittaan vähän pakkasen puolelle myös etelärannikolla, mitä tuo tänään Espoon Tapiolassa otettu iltaruskokuva vesilätäköstä kuvastaa. Ensilumi ehti sataa Etelä-Suomen itäosiin sadealueen viimeisistä osista yöllä ja aamulla. Itäosassa lunta satoi paikoin myös jo maanantaina.

Jatkossa tilanne muotoutuu siten, että Etelä-Suomi jää laajan kylmän matalapaineen keskuksen alueelle tästä hetkestä lauantaihin asti. Keskuksen alueella yksi osakeskus liikkuu Etelä-Suomea viistäen itään yöllä ja huomenna. Siinä yhteydessä lunta sataa ajoittain myös etelärannikolla ja ainakin ohut ensilumen peite muodostuu näin myös pääkaupunkiseudulle. Perjantaina lumikuuroja saattaa edelleen tulla etenkin etelärannikolla ja sama koskee lauantaita. Lämpötila pysyy tästä illasta lähtien koko ajan parisen astetta pakkasen puolella. Sisämaassa pakkasta on ajoittain jopa -5 ja -10 asteen välillä ja toisaalta ainakin huomenna etelärannikolla lämpötila saattaa kohota vielä nollan tienoille.

Hyvin mielenkiintoinen tapahtuma näyttää muodostuvan sunnuntain ja maanantain ajaksi. Silloin nimittäin ko. laajan matalapaineen eteläreunalla kehittynyt matalapaineen osakeskus voimistuu huomattavasti ja nousee sunnuntaiksi etelästä suoraan Etelä-Suomeen. Sen myötä näyttää jo melko todennäköiseltä, että Etelä-Suomessa koetaan talven ensimmäinen hyvinkin reipas lumimyrsky lämpötilan pysyessä sen verran nollan alapuolella etelärannikollakin. Tilanteelle tyypillisesti itä-koillistuuli voimistuu myrskylukemiin ja lunta saattaa kertyä paljonkin yli 10 senttiä. Pakkanen ja raju tuuli merkitsevät täten voimakkaasti kinostuvaa lunta, mutta tilanteen edetessä mahdollinen nollakeli synnyttää tahmeamman suojalumen.

Matalapaineen keskus näyttää jäävän pyörimään Etelä-Suomen päälle ma-ti ajaksi heikentyvänä, jolloin sateita saadaan edelleen, mutta leudompi etelä-lounaistuuli saattaa tuoda vesisateet ainakin etelärannikolle matalapaineen ollessa länsipainotteinen. Matalapaineen tarkka reitti ja muoto on kuitenkin vielä epäselvä, joten muutoksia tilanteeseen tulee vielä. Joka tapauksessa lunta lienee tulossa viikonvaihteessa reilusti ja lisäksi ennen sitä routa etenee useilla senteillä ja isotkin järvet alkavat jäätyä, eniten sisämaassa... Meri ei kuitenkaan ehdi vielä jäätyä sisimpiä lahtia lukuunottamatta.

No comments: