Sunday, November 23, 2008

Talven 2008 - 2009 ensimmäinen lumimyrskyraporttiKuva lumeen muurautuneesta asuntoni ikkunasta tänään 23.11.2008 klo. 18:43.


Tänään Etelä-Suomea koettelee raju lumimyrsky. Sen aiheuttaa etelä-kaakosta saapuva erittäin voimakas matalapaine, jonka keskus asettuu aivan Suomen eteläreunalle. Keskus jää suunnilleen paikoilleen ma-ti ajaksi ja heikkenee siinä vähitellen tämän päivän jälkeen. Tässä on Pauli Jokisen blogista (Helsingin sää kuvina) viimeisin myrskyä koskeva merkintä. Koillistuulet ovat jo yön aikana voimistuneet huomattavasti ja kovimmillaan tuulet ovat iltapäivällä ja alkuillasta sadealueen ollessa päällä. Matalan keskuksen tullessa lähes päälle tuuli heikkenee selvästi ja samalla etelärannikolle saattaa maanantaiksi kiertyä suojasäätä keskuksen itäpuolitse. Tuulten on arvioitu olevan ainakin yhtä voimakkaita kuin tämän kuun 10. päivän myrskyssä. Puuskissa voi esiintyä voimakkaampaakin tuulta eli mantereella yli 20 m/s ja merellä yli 30 m/s. Tuulen suunta huomioiden tilanne on hyvin erikoinen, koska yleensä näin kovia myrskytuulia ei koillisesta juuri tule. Sen takia tuulivahingot saattavat olla yllättävän isoja; puusto ei ole tottunut tuon suunnan myrskyihin.

Suuressa vaarassa ovat laajojen peltoaukeiden länsi- ja etelälaidoilla olevat metsänreunat ja keskellä peltoaukeita olevat pienet metsiköt. Sama koskee urbaanejakin alueita; vaarassa ovat puistojen itä - pohjoisreunoilla olevat puut etenkin, jos siitä pohjoisen - idän välille on katuja; toimivat tuulitunneleina. Myös ko. katujen katupuut ovat vaarassa. Puiden kaatumiset aiheuttavat laajoja sähkökatkoja, koska ko. suuntaan ei ole kaatunut näin paljon puita aikaisemmin myrskysuunnan harvinaisuuden takia. Puiden kaatumisia vähentää toisaalta se seikka, että kovan tuulen mukana viuhuva pakkaslumi ei tartu kunnolla puihin, jolloin lumitaakan synnyttämää lisäriskiä ei synny. Lumi jää puihin vain tiheiden metsien sisäosissa latvuston alakerroksissa ja metsien tuulensuojaisilla länsi-eteläreunoilla (mäkien länsi-eteläsivut ovat myös suojaisia lunta kerääviä paikkoja). Etenkin sisämaassa jo muutamia senttejä routiintunut maa voi myös vähän ehkäistä tuulenkaatoja. Katto- ja muitakin rakennevaurioita voi myös ilmetä runsaasti.

Sadealue tuo runsaan lumisateen (paikoin sademääränä jopa selvästi yli 20cm), joka kinostuu erittäin voimakkaasti pakkaslumimuodon ja rajun tuulen takia; sopivilla kohdilla saattaa syntyä jopa n. metrin korkuisia lumidyynejä ja rakennusten tuulensuojaisten seinustojen puolelle syntyy massiivisia kattojen lumilippoja ja yli puolen metrin lumikertymiä maahan. Maanteillä lumideltat voivat tukkia teitä hyvin pahasti kohdilla, joissa ko. tuulensuunta mahdollistaa kinostumisen; lumideltariski pohjoisen - idän välille avautuvilta peltoaukeilta. Kriittisiä kohtia ovat myös tiheiden metsien ja peltoaukeiden rajat, joissa lumi voi muodostaa vallimaisia dyynejä teille ja vastaavasti rakennusten ja aukeiden alueiden rajoilla kaupunkien kaduille. Ylipäätään kaupunkiolosuhteissa rakenteiden aiheuttaman tuulen pyörteisyyden ja tuulitunneleiden takia lumi muodostaa runsaasti deltoja ja dyynejä. Sopivilla kohdilla käy myös niin, että tuuli pitää maan koko ajan lumesta lähes vapaana. Näin tapahtuu myös maaseudulla ja siellä lisäilmiönä on isojenkin ojien täyttyminen kokonaan lumella delta- ja lippamuodostuksen takia (etenkin paikat, joiden kohdalla tuulen suunta muodostaa suoran kulman ojaan nähden).

Päivitys klo. 8:40: Tällä hetkellä olen vielä Hämeenlinnassa, missä tuulee jo navakasti koillisesta. Edellisten päivien ohut lumikuorrute on jo varissut suurimmaksi osaksi puista ja pensaista sen takia. Lämpötila on -4 astetta ja pilvisyys on runsasta. Lunta ei vielä sada etelärannikollakaan, mutta sadealueen reuna on jo Suomenlahdella. Olen pian lähdössä Espoon Tapiolaan, mihin ehdin juuri ennen lumipyryn alkamista. Myrskyseurantani ja -raporttini teen sieltä ja päivityksiä tulee koko päivän ajan (mahdolliset sähkökatkokset saattavat haitata huomattavasti bloggaamista...). Tässä on myrskyn seuraamiseen tutut linkit: sadetutkat; Ilmatieteen laitos, Iltasanomat, Iltalehti. Ja tässä on Etelä-Suomen kelikamerat.

Päivitys klo. 10:55: Nyt olen saapunut Espoon Tapiolaan, jossa lämpötila on -3 astetta ja koillistuulen puuskat humisevat jo huomattavasti tuossa pihan puissa. Ilmassa on vasta vain vähän ensimmäisiä hyvin pieniä lumihiutaleita. Matkalla Hämeenlinnasta tänne havaitsin pilvisyydessä eroja; Hämeenlinnassa alimpana pilvilajina oli yhtenäinen kansi nopeasti tuulen mukana liikkuvia kumpukerrospilviä. Sen sijaan täällä Espoossa ko. pilvilajia on vain yksittäisinä riekaleina. Sen ansiosta ko. myrskymatalan sadealueen ylempi pilvimassa näkyy täällä paremmin. Se on tässä vaiheessa juuri ennen sadealueen kunnollista saapumista tiheä ja tasainen koko taivaan peittävä kerros verhopilveä. Paikoin siinä on heikosti nähtävissä alkavan lumisateen muodostamaa sadejuovakiharaa. Toissapäivänä ja eilen täällä Tapiolassa oli satanut lumikuuroista ohut nimellinen kerros lunta, joka on nyt lähtötilanne ennen uusia lumimassoja.

Päivitys klo. 12:35: Nyt lumisade on voimistunut kohtalaiseksi ja lämpötila on laskenut parilla kymmenyksellä ollen kuitenkin käytännössä vielä -3 astetta. Tuuli on voimistunut vain vähän edellisestä päivityksestä. Tällaisille laajoille ja voimakkaille sadealueille on tyypillistä, että sade alkaa hitaasti voimistuen. Voi kestää jopa parista muutamaan tuntiin, ennen kuin sade on voimistunut täyteen mittaansa. Niinpä lunta ei ole vielä kertynyt senttiäkään.

Päivitys klo. 14:30: Viimeisen tunnin aikana lumituisku on ollut ajoittain jo melko sakeaa, mutta sakeammaksi se näyttää vielä tulevan. Kävin ulkona valokuvaamassa tilannetta ja lumen kinostuminen on jo selvästi havaittavissa. Paikoin on jo muutaman sentin korkuisia dyynejä ja kulkuväylillä on jännää aaltomaista lumikuviointia maan ollessa väleistä paljas. Lämpötila on ollut -3,5 astetta. Tuulenpuuskat ovat ajoittain varsin rajuja, mutta vielä ne eivät tunnu tämän kuun 10. päivän myrskyn veroisilta. Tuulensuojainen asuntoni ikkuna on tilanteelle tyypillisesti alkanut muurautumaan lumesta umpeen, kun katolta pöllyävä lumi kostuttaa ensin lämpöasteisen lasipinnan, mutta pakkaslumi alkaa sitten tarttua pisaroihin muodostaen lumikokkareista kerrosta.

Päivitys klo. 17:15: Nyt on alkamassa sadetutkan mukaan lumipyryn voimakkain vaihe ja ulos kun katsoo, niin huikean tiheää tuiskua siellä onkin. Tuuletusikkuna täytyi tosin avata sitä katsottaessa, koska ikkunan lasit ovat nyt melkein kokonaan muurautuneet umpeen lumesta. Lunta on kertynyt jo noin 10 senttiä ja tuulen kinostamat muodostelmat alkavat olla monin paikoin yli 20 senttiä. Koillistuuli ei ole enää voimistunut, mutta ajoittain puuskat ovat edelleen lähes tämän kuun 10. päivän myrskyn luokkaa. Sähkökatkoksia ei täällä päin Espoota ole vielä ollut. Lämpötila on kohonnut takaisin melkein -3 asteeseen.

Päivitys klo. 18:35: Uskomattoman tiheä lumipyry näyttää nyt heikentyneen ainakin vähän ja tilapäisesti. Kävin ulkona kävelemässä noin tunti sitten ja silloin isoimmat kinokset olivat jo yli 30 cm syviä. Tiheässä pyryssä myös ukkonen jyrähteli viimeisen tunnin sisällä (parisen kertaa kuulin ja näin sisällä ollessani ja yhden väläyksen näin ulkona ollessani)! Lämpötila on edelleen -3 astetta ja tuulenpuuskat ajoittain myrskyisiä. Tuuli on jo aiheuttanut sähkökatkokset yli 40 000 talouteen kaakkoisessa ja itäisessä Suomessa. Tässä on uusimpia myrskyuutisia Suomen lehdistöstä; Hesari ja Iltasanomat.

Päivitys klo. 20:25: Edellisen päivityksen jälkeen lumisade on pysynyt kohtuullisissa mitoissa ja koillistuulikin on jo heikentynyt, mutta puuskat humisevat edelleen pihan puissa. Lämpötila on kohonnut -2,5 asteeseen. Kävin taas ulkona kävelyllä ja olihan sitä lunta keskimäärin se 20 cm. Tilanteelle tyypillisesti jotkin kohdat olivat pysyneet paljaina ja joissakin muissa paikoissa oli 30 - 50 cm:n dyynejä ja deltoja. Laitoin tuohon ylös valokuvan kokonaan lumeen muurautuneesta asuntoni ikkunasta tiheimmän pyryn vaikutettua siihen. Noin luminen se ei ole koskaan täällä olemiseni aikana ollut (yli 8 vuoteen)! Nyt ikkuna on sulanut jo puoliksi.

Päivitys klo. 22:58: Matalapaineen keskus on nyt asettunut Suomenlahdelle ja sen myötä tuuli on kääntymässä enemmän itään ja se on nyt huomattavasti heikentynyt. Enää ei edes pihapuiden huminaa kuulu. Lämpötila on kohonnut -2 asteeseen ja lumisade jatkuu ajoittaisena. Jatkon suhteen näyttää siltä, että ajoittain vielä sakeitakin lumisateita saadaan koko ensi yönä ja huomisena päivänäkin etenkin etelärannikolla. Sitten sateet heikkenevät ja harvenevat. Lumipeite voi kasvaa huomenna vielä useita senttejä lisää, mutta nyt tasaisemmin tuulen heikennyttyä. Huomenna ja tiistaina on pieni mahdollisuus etelärannikon suojasäähän, mutta muutoin pikkupakkanen säilyy keskiviikkoon asti. Siitä lähtien Atlantin matalapaineet näyttävät tuovan taas ainakin muutamaksi päiväksi lumia sulattavat lämpöasteet ja vesisateet. Sisämaassa voi tosin tuolloinkin tulla myös lunta. Päätän tämän myrskyraportin tähän ja selvisin siitä ilman sähkökatkoja.

No comments: