Friday, November 14, 2008

Talven ja syksyn taistelua sekä mahdollisuuksia ensilumeen

Eilen ja tänään lounaisvirtaus on ollut heikompaa, kun pieni korkeapaine on muodostunut Lappiin ja tuonut sinne talven ensimmäiset -20 asteen pakkaset paikoitellen. Etelä-Suomessa leuto sää on kuitenkin jatkunut edelleen ja lämpötilat ovat yhä +5 asteen vaiheilla muutaman asteen viilenemisestä huolimatta. Alkuviikon runsaat sateet ovat vaihtuneet sadekuuroihin, joita tänään on ollut vain harvassa. Jokien pinnat ovat olleet sateiden takia melko korkealla.

Jatkossa talvi alkaa näyttämään luonnettaan enemmän myös Etelä-Suomessa, mutta taistelu syksyn ja talven välillä on kiivasta, koska sää vaihtelee ensi viikolla paljon ja nopeaan tahtiin. Aluksi tänään illalla ja yöllä on kohtalaisen vesisadealueen tulo lännestä ja huomenna heti perään lännestä itään Suomen yli alkaa etenemään voimakas matalapaine runsaan sadealueen kera ja lämpötila kohoaa aluksi uudestaan selvästi yli +5 asteen etenkin rannikolla. Sunnuntaina matalapaineen siirryttyä Suomen itäpuolelle tiedossa on selvä kylmeneminen voimakkaan ja puuskaisen pohjoistuulen kera. Tällöin matalapaineen sadealueen viimeiset rippeet saattavat tulla etelärannikollakin räntänä-lumena lämpötilan laskiessa nollan tienoille. Vielä tästä ei kuitenkaan olisi tulossa kunnollista ensilunta peitteeksi asti kuin korkeintaan sisämaassa.

Ensi viikolla maanantaina jatkuu vielä puuskainen ja kylmä pohjois-luoteistuuli (yöllä parisen pakkasastetta ja päivällä rannikolla nollan tienoilla) enimmäkseen poutasäässä. Tiistaina länteen voimistuu matalapaine, joka jää kuitenkin Suomen länsireunalle venyen etelä-pohjoissuunnassa idän korkeapaineen vaikutuksesta ja heikkenee sitten Suomen yllä. Siinä yhteydessä pakkasyön jälkeen tiistaina on kuitenkin tulossa leudompi etelätuuli ja sateita, jotka voivat alkaa ainakin sisämaassa lumena ennen lämpötilan nousua nollan yläpuolelle.

Heti perään torstaiksi on kuitenkin voimistumassa lännessä edellistä voimakkaampi matalapaine. Ke ja to välisen yön-aamun poutaisen ja lievästi pakastavan vaiheen jälkeen ko. matalapaine näyttää asettuvan Etelä-Suomen päälle - eteläreunalle pe - la ajaksi ja heikkenee siinä. Sen mukaan reippaat tuulet ja runsaatkin sateet voivat olla mahdollisia kumpanakin päivänä ja matalapaineen liikkeistä riippuen sateiden olomuoto ratkeaa täpärästi lämpötilan pyöriessä lähellä nollaa; ainakin sisämaassa saattaa olla mahdollisuus jopa usean sentin vahvuisen lumipeitteen muodostumiseen ja viimeistään silloin kunnollisen ensilumen hetki tapahtuisi, jos alkuviikolla ei ennen sitä ole niin käynyt... Tästä eteen päin ennustettavuus näyttää olevan kehno, koska sekä Atlantin matalapaineita että ko. matalapaineeseen kuuluvia osakeskuksia etelästä-kaakosta on muodostumassa - liikkeellä ja niiden reitit, olemukset ja vaikutukset ovat vielä epäselviä.

Kasvillisuuden suhteen viimeisenä lehdessä olevat muutamat ulkomaiset lajit ovat leudon sään ansiosta ruskaantuneet lisää etenkin etelärannikolla; esim. kanadanpoppeli (Populus X canadensis "Regenerata"), villaheisi (Viburnum lantana) ja myöhäisimmät lehtikuuset (Larix sp.). Sunnuntaista tulossa olevat pakkaset kuivattavat lisää lehtiä ja tyrehdyttävät siten viimeistä ruskavaihetta, mutta pakkasten lievyys ei vielä torpedoi sitä kokonaan. Pakkaset saavat taas aikaan parin sentin routaa lähinnä sisämaassa. Todennäköisestä lumipeitteestä ja ajoittaisista suojasäistä johtuen routa ei kuitenkaan pääse vielä kunnolla kehittymään. Matalimmat ja pienimmät vesistöt (lammet ja pienet seisovan veden järvet - lahdet) saavat alkuviikolla ohuen jääpeitteen ainakin sisämaassa ja loppuviikolla siihen päälle lunta.

No comments: