Sunday, December 28, 2008

Föhntuulisesta leutoudesta Uudenvuoden tuomaan ankarahkoon pakkastalveenKuluneella viikolla aikaisempaa talvisempi sää on vallannut Etelä-Suomen, mutta lunta on edelleen vähän tai ei ollenkaan laajoilla alueilla. Jouluksi saapui etelärannikollekin paikoin ohut huuru lunta, mutta se suli pois Tapaninpäivänä ja eilen vallinneessa Föhntuulisessa länsi-luoteisvirtauksessa. Sisämaassa on sen sijaan säilynyt ohut kerros lunta etenkin itäosissa. Joulupäiväksi muodostunut korkeapaine on nyt ollut Suomen etelä-lounaispuolella ja viime yöksi sen pohjoispuolelta luoteesta tuli kylmempää ja kuivempaa selkeää ilmaa eteläiseen Suomeen, jolloin tyynessä säässä pakkasta oli sisämaassa -5 ja -10 asteen välillä ja rannikollakin muutamia asteita. Tuo kuva on otettu tänään Espoon Tapiolassa, missä nurmikoille tuli pakkasen myötä vahva kuura kuvan korsien tapaan. Tänään kuiva Föhntuuli alkaa jälleen voimistua ja tiistaihin asti tilanne pysyy sunnilleen samana; vaihtelevapilvistä ja länsi-luoteistuulista nollakeliä näyttävine aamu- ja iltaruskoineen (Kuten eilen ja tänäänkin).

Ensi tiistaina Norjanmerellä on kehittymässä voimakas matalapaineen osakeskus, joka liikkuu seuraavana yönä Suomen itäpuolelle aiheuttaen tuhoavia myrskytuulia Oulunläänin ja Etelä-Lapin tienoilla. Uudenvuodenaattona eli keskiviikkona matalapaine on jo Suomen itäpuolella ja muodostaa silloin laajan matalapaineen alueen, jonka myötä vuodenvaihteeksi Etelä-Suomeenkin purkautuu pohjoisesta voimakkaasti kylmää ilmaa. Samassa yhteydessä voi tulla vähän lumisadettakin, mutta sademäärät jäänevät hyvin vähäisiksi. Näin ollen etelärannikko ja suuri osa sisämaasta jää edelleen vähälumiseksi - lumettomaksi.

Uudenvuodenpäivästä eli torstaista eteenpäin koko Suomi jää kylmän pohjoisvirtauksen piiriin, jossa pakkanen kiristyy ja vaihtelee pilvisyyden ja tuulen mukaan; vähintään tulee -5 ja -10 asteen välillä olevia pakkasia, mutta sään sopivasti seljetessä ja tyyntyessä sisämaassa voidaan saavuttaa jopa n. -20 asteen pakkaset ja etelärannikolla -10 astetta kylmemmät lukemat. Ensi viikon lopussa näyttää yksi Suomen länsireunalla kehittyvä matalapaineen osakeskus tuovan lumisateita ja tilapäisesti leudompaa lauantaiksi, mutta jo sunnuntaiksi matalapaine olisi siirtynyt etelään ja sään seljettyä ja tyynnyttyä -10 astetta kovemmat pakkaset palautuisivat. Siitä eteenpäin ennustettavuus on huono.

Joka tapauksessa nyt vaikuttaa vahvasti siltä, että se viime "talvesta" puuttunut kova pakkasjakso saapuu. Kuitenkin lumimäärä pysyy ainakin ensi lauantaihin asti vähäisenä. Tuolloin lauantain tienoilla voi tulla muutamiakin senttejä lunta, mutta sateen määrä ja alueellinen kertyminen ovat vielä epäselviä. Sitä ennen kasvillisuus joutuu kuitenkin haasteen eteen, koska lumettomaan - lähes lumettomaan maahan kohdistuu mahdollisesti ankaraakin pakkasta. Niinpä nyt on aika suojata talvenarat perennat esim. pakkaspeitteillä ja havuilla. Suojaus kannattaa tehdä myös talvenarkojen puuvartisten kasvien taimille; muodostetaan tyvelle paksu suojaava kerros havuilla, kuivilla lehdillä ja pakkaspeitteillä.

Uudenvuoden tuoma pakkasjakso merkitsee näin lumettomissa olosuhteissa roudan etenemistä vauhdilla yli 10 cm paksuiseksi nykyisestä parista sentistä. Samalla järvijäät alkavat vihdoin paksuuntua ihmistä kannattaviksi ja myös joet saavat talven ensimmäisen yhtenäisen jääkannen. Suomenlahti alkaa jäätyä nopeasti sisälahdista käsin (osittain tehnyt jo niin viime yön pakkasen ansiosta), mutta ensi viikon loppuun mennessä se jäätilanne on vieläkin paljon tavanomaista vähäisempi.

Päivitys 30.12.2008 klo. 13:45: Tässä on tarkennusta säätietoihin: Ensinnäkin näyttää siltä, että eilisestä asti vallinnut sumupilvisyys pysyy tässä heikossa Föhntuulitilanteessakin laajoilla alueilla huomiseen asti, joten ilta- ja aamuruskoja ei niinkään ole tiedossa. Sen sijaan huomenna on kylläkin tiedossa varsin raju myrsky Lappiin ja Oulunlääniin. Voimakkaan matalapaineen jälkipuolella pohjoistuuli on noilla alueilla juuri ennen puoltayötä vaarallista ja samalla eteläiseenkin Suomeen saadaan voimakkaan pohjoispuhurin voimalla kylmää ilmaan; lämpötila laskee alkuillan nollan tienoilta nopeasti -5 ja -10 asteen välille puolen yön maissa ja kova tuuli tekee pakkasesta erittäin purevaa. Erittäin talviset olosuhteet siis alkavat, mutta lunta ei näytä Etelä-Suomessa satavan kylmenemisen yhteydessä. Samoin tuo loppuviikon matalapaineen osakeskus pe - la tienoilla näyttää niin heikolta, että vain vähäisiin lumikuuroihin on mahdollisuus. Länsirannikolla ja lounaissaaristossa pohjois-luoteistuuli voi tosin tuoda vielä sulalta mereltä reippaampiakin lumikuuroja. Edelleen näyttää siltä, että pakkanen saattaa kiristyä viikon loppuun mennessä sisämaassa lähelle -20 astetta ja etelärannikolla -10 ja -15 asteen välille. Seuraavan viikon alussa näyttää olevan lauhtumisen merkkejä, mutta niistä tarkemmin lähempänä. Muistakaa suojata arkoja kasveja lumettomilla ja vähälumisilla alueilla viimeistään huomenna; esim. köynnösruusut, viiniköynnökset ja jouluruusut (Helleborus sp.).

No comments: