Tuesday, January 13, 2009

Hyvin leudosta vesikelistä lumettoman pakkasen kautta lievemmin leutoon vesi-lumikelisekoitukseenViime viikon lopusta lähtien on taas vallinnut erittäin leuto länsi-lounaisvirtaus Etelä-Suomessa. Sen myötä ajoittaiset sateet ovat tulleet sisämaata myöten vetenä ja lämpötilat ovat kohonneet jopa +5 asteen vaiheille. Tilanteelle tyypillisesti lämpötilat ovat pysyneet runsaan pilvisyyden ja voimakkaan tuulen takia ympäri vuorokausien lähes samana ilman vuorokausivaihtelua. Lauha sää on odotetusti sulattanut lumet pois laajalta alueelta jopa sisämaassa ja rikkonaista lumipeitettä on vain itäisimmässä sisämaan osassa. Lumettomilla alueilla edellisen pakkasjakson tekemä routakin on sulanut parisen senttiä päältäpäin. Yllä olevassa kuvassa otettuna eilen Espoon Tapiolassa nähdään roudan vaikutus sulamisesta huolimatta; lumien sulamisvedet ovat jääneet nurmikoiden ym. paikkojen notkoihin lillumaan, koska yhtäältä alla yhä oleva jäätynyt maa ei päästä vettä imeytymään ja toisaalta tässä säätilanteessa haihtuminen on vähäistä.

Jatkossa huominen on Etelä-Suomessa vielä tämän leudon säätyypin päivä, mutta muutos tulee jo sitä seuraavana yönä. Muutoksen aiheuttaa korkeapaineen vahvistuminen heti Suomen länsipuolelle. Se pakottaa pienen matalapaineen siirtymään Suomen länsipuolelta Suomen kaakkois-itäpuolelle samalla kun siihen liittyvä rintamavyöhyke siirtyy Keski-Suomesta Suomen eteläpuolelle torstaiyönä. Torstaiksi pääsee tässä vaiheessa vaikuttamaan tyynen ilmamassan vaihtumisvaiheen jälkeen melko voimakas koillistuuli, joka tuo pakkasilmamassan takaisin eteläiseenkin Suomeen (Lapissa on jo tämän viikon alussa ollut -30 asteen pakkasia paikoin). Sateita ei kylmenemisen yhteydessä tule kuin vähäisinä kuuroina, joten torstain pienet lumikuurot eivät juurikaan lumipeitettä tee. Näin on laajalle alueelle tulossa edellistä muistuttava lumeton pakkasjakso.

Sitten korkeapaine siirtyy Etelä- ja Keski-Suomen yli Suomen itäpuolelle pe - la aikana, jolloin Etelä-Suomessa vaikuttaa aluksi kuiva ja kylmä koillis-itätuuli. Tässä vaiheessa sää on selkeää tai lähes selkeää (mahdollisia aamu- ja iltaruskotilanteita) ilman merien lumikuuroja pakkasen ollessa etelärannikolla kylmimmillään n. -10 astetta ja sisämaassa lähes -15 astetta. Tuuli pitää aluksi pakkaserot rannikon ja sisämaan välillä pieninä, mutta korkeapaineen ollessa päällä sisämaassa voi yöaikaan olla tyyntä ja siksi paikoin yli -15 astetta pakkasta. Toisaalta jo vähän lisääntynyt auringonvalo muodostaa asteen parin verran enemmän vuorokausivaihtelua lämpötiloihin selkeässä säässä verrattuna edelliseen pakkasjaksoon, joten keväästä alkaa siinä mielessä olemaan etäisiä merkkejä.

Pohjoisella Atlantilla on jo torstain tienoilla muotoutumassa uusi erittäin laaja ja voimakas matalapaine, joka alkaa vaikuttaa Suomen säähän viimeistään sunnuntaina. Se pakottaa korkeapaineen kauas Suomen itäpuolelle, etelätuulet alkavat voimistua ja taivas pilvistyä. Tässä vaiheessa on vielä vähän epäselvää, kuinka leudoksi etelävirtaus muodostuu ensi viikon alun aikana. Lännen hurja matalapainetoiminta kuitenkin velloo koko ajan siinäkin vaiheessa osakeskuksineen ja syöttää ajoittain rintamasateita Suomeen lounaasta. Näyttäisi siltä, että lämpötilat vaihtelisivat sunnuntaista eteen päin vähän nollan molemmin puolin, jolloin ensi viikon alku näyttäisi tuulisten lumi- ja vesisadekelien vuorottelulta. Lumipeite voi siis palautua ainakin sisämaassa, mutta rannikolla etenkin länsiosissa voi olla edelleen varsin lumetonta vesisadekeliä. Näyttäisi siltä, että tällainen leuto, mutta osittain lumen suhteen talvinen säätyyppi jatkuisi myös ensi viikon loppupuolella... Lumisadetilanteessa tällainen leutous tietäisi kauniita suojalumikuorrutuksia.

Tämän hetkinen erittäin leuto sää on siis sulattanut reilusti jo routaakin, mutta järvissä ja Suomenlahden sisälahdissa on edelleen vetiset jääkannet. Hauraina ja selvästi ohentuneina tosin. Joetkin ovat sisältäneet jäätä vielä eilen, mutta ainakin osa niistä on ehtinyt murtua virran vaikutuksesta pois. Torstain - lauantain pakkasjakso jäädyttää roudan ja vesistöjen jäät aikaisempaan vahvuuteensa (n. 10 cm) ja nopeasti vähän ylikin, koska on taas lumetonta pakkasen aikana. Ensi viikon alussa jäätyminen pysähtyy, mutta ainakin sisämaassa jäidenkin päälle voi tulla useitakin senttejä lunta, joka tosin ollee pian taas suojaista. Joka tapauksessa kasvillisuudelle (etenkin taimet, perennat ja nurmikot) on tiedossa taas stressiä, kun märkä jäätyy ja ei ole lumisuojaa.

No comments: