Wednesday, January 28, 2009

Pilvisestä pikkupakkasesta kireähköjen yöpakkasten arktiseen korkeapaineeseen



Sääkatsaus sisältää tällä kertaa jo viime katsauksessakin ennakoidun pakkasen kovenemisen. Viime aikoina sään ennustaminen on kuitenkin ollut hyvin hankalaa mitä ilmeisemmin mm. tästä syystä; Helsingin sää kuvina -blogissa tässä merkinnässä kerrotaan alempana (Ensin on kiinnostava kuvaus taannoisesta Ranskan ja Espanjan hirmumyrskystä) stratosfäärin rajusta lämpenemisestä, joka hajottaa ns. polaaripyörteen ja aiheuttanee troposfäärissä Atlantin matalapainetoiminnan heikentymistä ja siten arktisten pakkasilmamassojen vapaamman leviämisen mm. idän suunnalta. Tässä saattaisi siis olla edessä talven 2006-2007 toisinto, jolloin muutoin hyvin leuto talvi sisälsi erittäin kylmän helmikuun... Tässä vaiheessa ennustaminen on hankalaa, koska siirtymävaihe tuohon stratosfäärin aiheuttamiin muutoksiin troposfäärissä synnyttää aikaisempaa monimutkaisempia säätilanteita.

Viime päivinä edellisestä arviostani poiketen pieni ja heikkotuulinen matalapaine on jäänyt koko alkuviikoksi pyörimään Etelä- ja Keski-Suomen ylle aiheuttaen pilvisen ja ajoittain lumikuuroisen sään jatkumista tavanomaista leudommissa oloissa. Lämpötilat ovat pysyneet kuitenkin 1 - 4 astetta pakkasella Etelä-Suomessa ja vain etelä-lounaisrannikolla on ollut ajoittain nollakeliä. Viime viikonlopun lumisateet jäivät melko vähäisiksi, joten lumipeite (10 - 25 cm) on pysynyt näissä oloissa lähes ennallaan. Hyvin heikosta pakkasesta johtuen routa ja järvijäät eivät ole paksuuntuneet lumipeitteen takia, vaan jopa heikentyneet altapäin. Vesistöjen virtapaikoissa jäiden ohentuminen on ollut voimakasta ja siksi joissa ja ojissa on ilmennyt jopa jäästä vapautuneita alueita. Yllä kuvassa on esimerkki siitä, kuinka ojien ja lammikoiden vedet ovat vapautuneet ja sitten pysyneet avoimina sopivasti virtaavissa paikoissa. Kuva on otettu viime maantantaina Espoon Tapiolassa ja siinä on mukana leveäosmankäämin (Typha latifolia) viime kesän varsijäänteitä.

Jatkossa tuo viimeksikin mainitsemani kylmeneminen alkaa tapahtua, mutta myöhässä ja ei niin voimakkaana kuin miltä aiemmin näytti. Korkeapaine venyy koillisesta Etelä-Suomen ylle sunnuntaiksi, mutta sen myötä idästä - koillisesta käyvä ilmavirtaus ei ehdi vaikuttaa kovin merkittävästi ennen sään tyyntymistä korkeapaineen alla. Näin ollen sunnuntaihin - maanantaihin mennessä pakkanen kiristynee sisämaassa sään osaksi seljettyä öisin "vain" vähän -15 asteen kylmemmälle puolelle ja etelärannikolla -10 asteen tienoille. Päivisin lisääntynyt auringonvalo lämmittää jo yli 5 asteella yölämpötiloja, jos on aurinkoista. Ensi viikon alussa tuo korkeapaine näyttäisi vetäytyvän kaakkoon, mutta matalapainetoiminta on sen verran heikkoa ja epämääräistä em. syystä johtuen, että sään kehityksestä ei voi sanoa muuta kuin sen, että viikonlopun jälkeen pakkanen todennäköisesti heikkenee jonkin verran ainakin tilapäisesti ja ajoittaisia lumisateita esiintynee, mutta suojasäätä ei ole tiedossa etelärannikollekaan.

Tuleva pakkanen on sen verran voimakasta, että se alkaa vaikuttaa lumipeitteen allakin oleviin routaan ja vesistöjen jäihin niitä paksuunnuttaen. Nopeiten alkaa jäätyä kuitenkin Suomenlahden vapaana yhä pysyneet vedet ja näin lähes sateettomissa olosuhteissa muodostuu lumipeitteisen vanhan jään rantaviiva-alue ja uuden jään ulapampi alue. Ensi viikon alkuun mennessä jäätymisen eteneminen ei ole silti vielä lähimainkaan tehnyt jäätilannetta normaaliksi, vaan siitä ollaan yhä paljon jäljessä etenkin Suomenlahdella. Kasveille tuleva pakkanen ei onneksi ole kovin kummoinen haaste suojaavan lumikerroksen ansiosta ja lukemat eivät ole kummoisia muutenkaan pitkässä juoksussa tarkasteltuna; laajasti ei vieläkään tulisi -20 astetta kylmempää.

No comments: