Saturday, January 31, 2009

Talven kylmimmät yöt (tähän mennessä)

Viime yö ja aamu olivat Etelä-Suomen itäosissa laajalti talven kylmimmät tähän mennessä. Vielä eilen lämpötila oli laajasti vain asteen pari pakkasella taivaan oltua yhtenäisessä sumu- ja kumpukerrospilvessä. Idästä korkeapaineen eteläreunalla virrannut pakkasilmamassa selkeän sään kera levisi kuitenkin illalla lännemmäksi ja näin pakkanen kiristyi nopeasti. Aivan lounaisimpaan kolkkaan pakkasilmamassan vaikutus ei vielä levinnyt kunnolla aamuksi, joten siellä kylmimmät lukemat saavutetaan vasta ensi yönä, joka on muualla lähes yhtä kylmä kuin viime yö. Viime yönä itäisimmissä osissa mitattiin paikoin jopa lähes -30 astetta pakkasta.

Tässä seuraavana laitan tähän muistiin joidenkin paikkakuntien alimmat lämpötilalukemat Etelä-Suomessa. Olen poiminut ne Ilmatieteen laitoksen sivuilta paikallissään osiosta, jossa on ko. paikkakuntien lämpötilakäyrät, kuten esim. tässä Helsingin Kaisaniemen tapauksessa (Ko. ajankohdan käyrät näkyvät vain huomiseen asti). Turku: -12 astetta, Pori: -12 astetta, Hanko: -10 astetta, Helsinki: -16 astetta, Hämeenlinna: -18 astetta, Tampere: -16 astetta, Lahti: -21 astetta, Kotka: -14 astetta, Lappeenranta: -22 astetta ja Savonlinna: -28 astetta. Ensi yönä etenkin lännessä voi siis olla vähän kylmempää, mutta idässä vastaavasti jo leudompaa.

Aika näyttää jäävätkö nämä yöt koko talven kylmimmiksi. Kasvillisuudelle tämä ei ole ollut kovin merkittävä haaste lukuunottamatta noita itäisimpien osien yli -25 asteen pakkasia. Sellainen pakkanen jo voi aiheuttaa esim. pähkinäpensaan (Corylus avellana) hedenorkkoaiheille vaurioita, mutta toisaalta noilla alueilla ei sitä ole juuri viljeltynäkään. Varsinaisille lounaan pankinäpensasalueille ei ole noin kovia pakkasia tulossa, vaikka siellä ensi yö on se kylmin.

No comments: