Friday, February 27, 2009

Kevättalvista vaihtelua aurinkoisesta pikkupakkasesta pilvisen leutoon suojasäähän ja takaisin ...Tai kevät alkaa edetä



Sääkatsauksessa alkaa olla hieman kevään merkkejä ilmassa. Viimeksi ennusteessani talven toiseksi - kolmanneksi kylmin pakkasjakso alkoi pikkuhiljaa päättyä ja arvioin suojasäitä alkavaksi jo viime viikonlopusta lähtien. Parilla päivällä ne viivästyivät ja suojaa on ollut lähinnä vain etelärannikolla ja saaristossa. Leudommat säät toivat lännestä - lounaasta tulleet matalapaineet, jotka käänsivät tuulet ensin etelään ja sitten tämän viikon alussa länteen. Samalla on saatu ajoittain lumisateita, joita on satanut edelleen tänään. Suojasää on ollut etelärannikollakin niin vähäistä (noin asteen luokkaa), että sielläkin on satanut vain lunta. Märkää sellaista tosin. Lumipeite on siten vahvistunut koko Etelä-Suomessa parilla-kolmella sentillä tämän viikon aikana ollen nyt länsirannikon 10 sentistä itäosan sisämaan yli 25 senttiin.

Tuo kuva on otettu toissapäivänä (keskiviikkona) Espoon Tapiolassa, jolloin vallitsi tilapäisesti aurinkoinen suojasää osittain myös sisämaassa. Niinpä päivässä oli ensimmäistä kertaa tänä vuonna kevään tuntua. Se näkyi tyypillisesti myös tuossa puistokäytävän pinnassa, koska hiekkaiset tummat kohdat sulivat helposti auringon säteilyn vaikutuksesta. Varjopaikoilla pinnat pysyivät jäässä.

Täksi päiväksi Etelä-Suomen päälle lännestä tullut matalapaine siirtyy lauantaina vähitellen kaakkoon ja sunnuntain - maanantain ajaksi sen tilalle muodostuu korkeapaineen selänne lännestä, joka on Suomen päällä ollessaan Venäjältä etelään kaareutuva. Tässä prosessissa tämän päivän lumisateet poistuvat huomenna ja sää kylmenee. Su - ma on sitten osittain selkeää ja aurinkoista, jolloin öisin on noin -10 astetta ja sisämaassa paikoin kylmempääkin kuin -15 astetta. Iltapäivisin kevättalvinen aurinko lämmittää jo niin hyvin, että lämpötila on silloin vain pari astetta pakkasella ko. ilmamassassa.

Lännessä pohjoisella Atlantilla muhii kuitenkin hyvin laaja ja voimakas matalapaine, joka alkaa vaikuttaa heti maanantaina. Matalapaine näyttää venyvän lännessä etelään osakeskuksineen ja myöhemmin viikolla sen painopiste näyttäisi muodostuvan Suomen eteläpuolelle samalla kun Venäjällä vahvistuu korkeapaine. Tämän skenarion mukaan ma - ke tienoilla leudot lounais-etelätuulet tuovat kosteampaa ja runsaspilvistä suojasäätä (Parisen astetta plussaa), mutta sitten loppuviikolla tuulet kääntyisivät kaakkoon ja jopa itään mahdollistaen vielä talvisemman ilmamassan saapumisen. Siinä yhteydessä päivälämpötilatkin putoisivat uudestaan vähän pakkaselle ja öisin voisi olla taas pakkasta n. -10 astetta tai enemmänkin, jos sää samalla selkenee kunnolla.

Itätuulet näyttäisivät olevan melko voimakkaita tuon loppuviikon aikana etenkin sellaisen skenarion kohdalla, jossa Jäämereltä työntyisi uusi korkeapaine aivan viikon lopussa. Se tietäisi entistäkin kylmempää ja kuivaa talvi-ilmamassaa ja kevään tulo olisi vielä jäissä... Toisessa skenariossa Atlantin matalapaineet vaikuttaisivat ensi viikonloppuna uudelleen eniten ja siinä tapauksessa tavanomaista leudompi ja etenkin päivisin muutaman asteen suojainen sää jatkuisi etelä - länsituulineen. Silloin kevät alkaisi kolkuttelemaan jo melko hyvin... Saa nähdä kumpi toteutuu.

Lumipeite on säilynyt siis melkolailla saman paksuisena tämän viikon lumisateistakin huolimatta. Ensi viikolla ma - ke tienoon suojasäät voivat pari senttiä sulattaa lunta ja jäitä, mutta mistään merkittävästä sulamisesta ei vielä ole kyse. Toisaalta sateet näyttävät koko ensi viikonkin ajan jäävän sen verran vähäisiksi, että loppuviikon kylmenemisenkään yhteydessä ei lisää lunta juuri tule. Vesistöjen jäät alkavat olla pikkuhiljaa kuluvan talven huippupaksuudessa ja -laajuudessa; joissa on yhä lumipeitteinen jääkansi, järvissä on jäätä 30 - 40 cm ja Suomenlahdella rannikon läheisyydessä 5 - 40 cm. Meren länsiosan ulapalla on yhä melko laaja sula alue, joka merkkaa jäätilanteiden olevan kaikkialla edelleen tavanomaista vähäisemmän. Leuto talvi tässäkin mielessä on siis taas tullut, vaikka tässä kuussa se yritti kiristää otettaan. Tulevat yöpakkaset vahvistuttavat jäitä hieman lisää, mutta toisaalta tuo ensi viikon suojasää sulattaa vastaavasti vähän.

Kevät alkaa tuosta ensi viikonlopun mahdollisesta huomattavastakin kylmenemisestä huolimatta näkymään jo vähän kasvillisuudessa. Monien pajujen (Salix sp.) ja haavan (Populus tremula) kukintojen esiasteet eli pajunkissat (ja "haavankissat" hedenorkkojen tapauksessa) alkavat monin paikoin näkyä silmuista ja leppien (Alnus sp.) sekä pähkinäpensaan (Corylus avellana) hedenorkot alkavat lämpimillä kasvupaikoilla notkeutua. Kukintavaihetta ei kuitenkaan vielä saavuteta. Lisäksi aurinko vaikuttaa tässä vaiheessa vuotta jo niin, että etelärinteet ja -seinustat vapautuvat lumesta helposti selkeiden iltapäivien ansiosta ja hetimiten sen jälkeen sellaisilla paikoilla varhaisimmat sipulikasvit työntyvät jo vähän esille, kuten lumikellot (Galanthus nivalis) ja krookukset (Crocus sp.). Kaikki tuo on suunnilleen tavanomaista tähän aikaan vuodesta. Jos ensi viikonloppuna on yhä leutoa, niin kasvutilanteet alkavat edetä vähän etuaikaan ja ehkä ensimmäisiä lepän siitepölyjä voitaisiin odotella jo reilun viikon kuluttua.

No comments: