Thursday, February 12, 2009

Kohtalaisen ankaraksi kiristyvää lähes poutaista pakkassäätä ennen ensi viikon sateista suojasäätä (Päivitys: Suojasää jää pois)Sää on kehittynyt tämän viikon alussa aivan kuten viime ennusteessani arvioin; viikonlopun suojasäävaiheen jälkeen Suomen eteläpuolelle on majoittunut pieni matalapaine, jonka vaikutus näkyy tänään heikkoina lumisateina Etelä-Suomessa. Korkeapaineen selänne on edelleen Keski-Suomessa ja pakkanen on kiristynyt vain vähän ollen -5 asteen molemmin puolin. Tuo kuva on otettu eilen Espoon Tapiolassa ja siinä näkyy tyypillinen suojasään jälkeinen tilanne lumipeitteessä (länsirannikon vajaasta 10 cm idän sisämaan yli 20 cm); kaikki jäljet ovat jäätyneet ikään kuin muottiin. Samalla tilanteessa nähdään etenkin pieniä taimia, perennoja ja nurmikoita haittaava ilmiö eli paksu jääkerros, joka on jäänyt suojatilanteesta lumipeitteen pohjalle monin paikoin jopa useiden senttien paksuisena aiheuttaen ko. kasveille tukahtumisvaaraa. Samalla mekaanisetkin vauriot pienimmille kasveille ovat mahdollisia jään "eläessä" lämpötilojen vaihteluiden mukaan.

Jatkossa pakkanen kiristyy vielä vähän, kun matalapaineiden painopiste alkaa siirtyä Suomen itäpuolelle ja kun korkeapaineen selänne muodostuu Suomen länsireunalle. Aluksi etelästä on tulossa uutta vahvistusta matalapaineelle, mutta vähitellen sunnuntaihin mennessä heikentynyt matalapaine on venynyt itäpuolelle. Tämän myötä vain heikkoja lumisateita voi tulla lähinnä etelässä ja myöhemmin vain idässä ja lännessä on silloin poutaisempaa. Pilvisyys on silti ajoittain runsasta edelleen, mutta etenkin lännessä voi olla viikonloppuna myös selkeää ja aurinkoista. Matalapaine on sen verran heikko, että itään venyessään idän kautta pohjoiseen vähitellen kääntyvä tuuli on heikkoa ja sen myötä ilmamassa ei vaihdu radikaalisti eikä nopeasti kylmempään; viikonloppuna yölämpötilat voivat olla sisämaassa -15 asteen vaiheilla ja rannikolla -10 asteen tienoilla. Tähän aikaan vuodesta aurinko lämmittää jo iltapäiviä vähäpilvisissä tilanteissa niin, että päivät ovat 5 - 10 astetta öitä leudompia. Sitä suurempi lämpötilaero mitä selkeämpää.

Ensi viikon alkupuolella lännestä yrittää työntyä matalapainetoimintaa, mutta aluksi ma - ti pieni matalapaine näyttäisi vain hipovan lounaisrannikkoa siirtyessään Suomen eteläpuolelle; mahdollisesti lumisateita. Keskiviikon tienoilla Pohjois-Atlantilla näyttää kuitenkin muhivan sen verran voimakas matalapaine, että sen myötä olisi tulossa seuraava suojasäävaihe sateineen (enimmäkseen lunta ja vain rannikolla mahdollisesti vettäkin) etelän ja lännen välisine melko voimakkaine tuulineen. Mitään pitkäkestoista suojasäätä siitä ei silti näyttäisi tulevan, mutta toisaalta edelleenkään mitään erityisen ankaraa pakkastakaan ei ole näköpiirissä sen jälkeen... Kevätkin alkaa jo kohta painamaan päälle.

Pakkaset ovat viikonlopun suojasään jälkeen taas paksuunnuttamassa vesistöjen jäitä sekä routaa. Suomenlahdella rannikot ovat 5 - 20 cm paksussa jäässä, mutta ulappa on edelleen avoin. Järvissä on jo monin paikoin yli 30 cm paksua jäätä, mutta nämäkin vesistöt ovat tavanomaista heikommin jäässä. Tuohon seuraavaan suojasäätilanteeseen mennessä järvet alkavat olla yleisesti yli 30 cm paksussa jäässä ja merikin alkaa jäätyä ulappaosaltaan heikkojen tuulien ansiosta. Silti normaalia jäätilannetta ei silloinkaan vielä saavuteta. Routa etenee myös melko nopeasti 10 ja 30 sentin välillä, koska jäätynyt suojalumi ei ole enää kovin hyvää suojaa pakkasta vastaan. Uuden suojaavamman pakkaslumen kertyminen on myös parina lähipäivänä sen verran mitätöntä, että siitä ei ole tähän asiaan hyötyä. Arka kasvillisuus saa siis lisää stressiä paksun jään lisäksi kohtalaisen kovista yöpakkasista. Jos viikonloppuna on aurinkoista, niin paahteisimmilla paikoilla alkaa jo näkymään myös kevättalvinen ongelma: Herkkien ainavihantien kasvien (1. - 2. vuoden havutaimet ja talvenarat lajit) kuivumisvaara maan ollessa jäässä ja lämpötilan vaihdellessa rajusti yön ja päivän välillä.

Päivitys klo. 21:40: Uusimmat ennustetiedot ovat muuttaneet ensi viikon sään kuvaa. Nyt vaikuttaa siltä, että Pohjois-Atlantilla kehittyvät matalapaineet ottavat ensi viikolla reitin Suomen eteläpuolelle samalla heiketen. Ajoittain voi ko. matalapaineista ulottua lumisateita ainakin lounaisimpaan osaan ja korkeapaine Suomen päällä on ajoittain epämääräinen ja heikko. Leudot länsi-etelätuulet jäisivät siksi pois ja se tietäisi tämän pakkasjakson jatkumista Etelä-Suomessa hamaan tulevaisuuteen vaihtelevan kireänä pilvisyyden ja tuulten vaihteluiden mukaan; lämpötilat ensi viikollakin pääosin -5 ja -15 asteen välillä ja sisämaassa ajoittain kovempaakin pakkasta yöllä. Seuraamme tilannetta...

No comments: