Thursday, February 05, 2009

Leutoa talvisäätä pikkupakkasesta lumi-räntäsateiseen suojasäähän



Sääkatsauksessa on edelleen leudontumisen merkkejä polaaripyörteen heikentymisestä huolimatta. Viime viikonloppuna koettiin Etelä-Suomessa talven tähän mennessä kovimpia pakkasia lämpötilojen oltua itäisimmissä sisämaan osissa -25 asteen kylmemmällä puolella ja etelärannikollakin n. -15 astetta. Kuitenkin jo sunnuntaina korkeapaineen alettua siirtyä kaakkoon leudommat länsituulet alkoivat vaikuttaa. Tämän viikon alussa leudontumista on tapahtunut heikon etelän ja lännen välisen tuulen ja sumupilvien myötä siihen malliin, että tiistaista lähtien pakkanen on ollut vain -1 ja -5 asteen välillä pitkänomaisen matalapaineen oltua lännessä ja ulottuen Välimeren länsiosiin asti. Sateita ei kuitenkaan ole juuri tullut koko viime viikkonakaan, joten lumipeite ei ole vahvistunut. Pikemminkin se on kasaan painuttuaan ohentunut parilla sentillä; nyt länsirannikon vajaasta 10 cm itäosien reiluun 20 cm.

Tuo kuva on otettu viime tiistaina Espoon Tapiolassa ja siitä nähdään toinen piirre pitkän aikaa sulamattomassa lumipeitteessä, jonka päälle ei ole tullut uutta lunta; ihmisten ja eläinten jäljet ovat lisääntyneet koko ajan. Niinpä nyt on taas erinomainen tilaisuus tutkia ihmisten ja eläinten liikkumiskäyttäytymistä maastossa, josta voi päätellä monia asioita, kuten reittivalintoja, niiden käyttötiheyttä jne. Ne ovat apuna esim. tehtäessä maastoselvityksiä tulevia puisto- ym. suunnitelmia varten, kun mietitään vaikkapa uusien reittien sijoittamista. Tuossa kuvassa ihmiset ovat valinneet oikopolun, joka on kesälläkin selvästi nähtävissä paikalla olevaan nurmikkoon kuluneena polkuna.

Sään suhteen tilanne jatkuu seuraavina parina päivänä melko samanlaisena. Lappiin on aluksi pyrkimässä erittäin kylmää pakkasilmamassaa idästä, joka näytti aikaisemmin pyrkivän myös Etelä-Suomeen. Nyt kuitenkin tuo lännen matalapaine osakeskuksineen pitää Etelä-Suomessa yllä etelävirtausta, jossa sää on pilvinen ja lännestä-lounaasta tulevat säärintamat antavat vain heikkoja lumisateita. Lämpötilat pysyvät aluksi noissa eilisissä muutaman asteen pakkaslukemissa, mutta la - su etelävirtaukseen imeytyy Välimereltä sen verran leudompaa ilmaa, että on tulossa sisämaassakin suojasäätä. Samalla on tulossa runsaampia rintamasateita ja tuulet voimistuvat matalapaineen voimistuttua länsipuolella. Suojasää on sen verran lievä (aste pari plussaa), että ainoastaan etelärannikolla sade voi olla ajoittain vetisempää. Niinpä lumipeite vahvistuu muutamilla senteillä sisämaassa, mutta rannikolla sulaminen voi kumota sataneen lumen määrän; peitteen syvyys pysyy suunnilleen samana. Ensi viikon alussa näyttäisi muodostuvan itä-länsisuuntainen korkeapaineen selänne Etelä- tai Keski-Suomen päälle kuroutumalla matalapaineiden väliin, jolloin sää pakastuu uudestaan. Eteläpuolelle näyttäisi silti jäävän pieni matalapaine, jonka lumisateet voivat ulottua pitkällekin sisämaahan. Mitään kovia pakkasia ei tuolloin ole kuitenkaan tulossa.

Viime viikon pakkaset ovat vahvistaneet järvijäitä sen verran, että niiden paksuus on jo 20 - 30 cm. Routaa on 10 - 20 cm. Vesistöjen virtapaikatkin (kuten joissa) jäätyivät uudestaan useilla senteillä, joten jäillä liikkuminen on jälleen ollut melko turvallista. Tuleva suojasää aiheuttaa taas sen, että jäiden paksuuskasvu pysähtyy ja etenkin virtapaikoilla alkaa taas sulaminen altapäin. Uusi lumi vahvistaa lumipeitettä sisämaassa, joka lisää suojaavaa ja eristävää vaikutusta. Suomenlahdella ulappaosa on edelleen sula ja vain rannikoilla on useiden senttien jääpeitevyöhykkeet. Lumipeitteisimmät vanhimmat jäät ovat tyypillisesti sisälahdissa. Näin ollen tilanne on yhä paljon tavanomaista jäätilannetta vähäisempi ajankohtaan nähden ja sellaisena se näissä tulevissa leudoissa olosuhteissa myös pysyy. Suojasää myös sulattaa jäävyöhykkeen reuna-alueita uudestaan avoimiksi ja viikonlopun tuulet murtavat niitä lisää.

Kasvillisuuden kannalta talvi jatkuu miellyttävänä ja sisämaassa edelleen säilyneet havupuiden lumikuormat voivat keventyä sulamalla tulevassa suojasäässä. Toisin paikoin lumitaakat saattavat kuitenkin myös selvästi pahentua, jos suojasää ei lievänä sulata riittävästi ja jos samalla sataa uutta tarttuvaa märkää lunta paljon. Siinä on tarkkailun kohde viikonlopun aikana, koska paikoin saattaa olla tiedossa vaurioita aiheuttavia kuormia.

No comments: