Monday, February 16, 2009

Reippaahkosta ja runsaspilvisestä pakkasesta epävakaisempaan suojasäähänTalvi on edelleen pitänyt melko tiukasti otteessaan Etelä-Suomea, mutta lähestyvästä keväästäkin on jo merkkejä, kuten tuossa kuvassa. Se on otettu tänään (Syntymäpäiväni muuten) Espoon Tapiolassa ja siinä on hiekkaisen lumikasan päällä voimistuneen auringon säteilyn aiheuttamia sulamiskuvioita. Näin melko pilvisissäkin olosuhteissa muutama tunti auringon paistetta on riittänyt siihen. Näiden kasojen sulamiskuviot syntyvät tähän aikaan vuodesta kohtisuoraan aurinkoa vasten oleville tummille pinnoille jo melko helposti reilun -5 asteen pakkasessakin.

Muutama päivä sitten vaikutti siltä, että lännen matalapainetoiminta alkaisi vaikuttaa jo tässä alkuviikolla, mutta nyt Keski-Suomen päälle muodostunut korkeapaine vaikuttaa itään-koilliseen siirryttyäänkin vielä muutaman päivän. Samoin Suomen kaakkoispuolelle jäänyt pieni matalapaine vaikuttaa parina seuraavana päivänä lännemmäksi siirtyessään ennen kuolemistaan. Tilanteessa jatkuu viime päiville tyypillinen ajoittain runsaspilvinen ja vähän tavanomaista kylmempi pakkassää heikon koillis-itätuulen kera lämpötilan ollessa päivisin -5 ja -10 asteen välillä sekä öisin ajoittain etenkin sisämaassa -10 ja -15 asteen välillä. Torstain jälkeen pohjoisen Atlantin matalapainetoiminta näyttäisi sitten voimistuvan niin, että Itäpuolelle siirtynyt korkeapaine antaa myöten länsipuolelle kehittyvälle matalapaineelle, jonka myötä lounais-etelätuulet tuovat vähitellen selvästi leudompaa ja kosteampaa ilmamassaa. Se merkitsisi viikonloppuna ja ensi viikon alussa pitkästä aikaa hitusen suojasään puolelle meneviä lämpötiloja (aste-pari) ja sadealueita, joista tulisi lisää lunta ja mahdollisesti ainakin tilapäisesti vettäkin. Ennen sitä sateet jäävät vain hyvin vähäisiin pakkaslumisateisiin.

Vesistöjen jäät paksuuntuvat edelleen ainakin noin perjantaihin asti ollen silloin jo yleisesti selvästikin yli 30 cm virtapaikkoja lukuun ottamatta. Virtaavimmat kohdathan säilyvät jopa avoimina. Routa syvenee edelleen 15 ja 30 cm välillä. Suomenlahden jäätyminenkin etenee myös ulapalla, mutta edelleen jäätilanne säilyy tavanomaista vähäisempänä. Viikonlopun mahdollinen suojasää tietenkin keskeyttää jäätymisen ja aloittaa sulamisen sekä pinnalta (jäiden päälle syntyy vähitellen loskaista suojalunta ja railoista voi pursuta lisää vettä) että altapäin pikkuhiljaa. Aralle kasvillisuudelle lähipäivät ovat siis edelleen paikoin hankalat maassa olevan jäätyneen suojalumen ja monin paikoin paksun jään takia; tukahtumisongelma. Toissa viikonloppuna edellinen suojasää kuitenkin sulatti siihen asti sisämaassa vaikuttaneet hankalat lumikuormat havupuista ja -pensaista. Pakkanen pysyy myös melko kohtuullisena, joten senkin takia olosuhteet eivät ole liian haasteellisia yleisesti ottaen.

No comments: