Friday, March 13, 2009

Leudon pilvisestä melkein keväästä suojasäisten lumi-räntäsateiden kautta vähän keväisempään leutouteen (Päivitys: To jälkeen kuivaa ja kylmähköä)Kevään tulo on ollut tällä viikolla takkuilevaa, vaikka lämpötilat ovat pysyneet jopa vähän tavanomaista leudommissa lukemissa (vähän nollan molemmin puolin ja pienin vuorokausivaihteluin runsaan pilvisyyden takia). Talven tuntua on tuonut alkuviikon melko runsaat lumisateet, joita ma - ke aikana saatiin Etelä-Suomessa jopa 5 - 10 cm. Sateet keskittyivät kuitenkin eniten lounaisosiin, jolloin lumipeite on muodostunut koko Etelä-Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen tasaiseksi ollen niin lännessä kuin idässä n. 20 ja 30 cm välillä. Eilen ja tänään on kuitenkin ollut sen verran suojasäätä, että lumipeitteen maksimisyvyys oli jo keskiviikkona. Nähtäväksi jää, onko ensi viikon lumisateista vielä korottamaan ko. maksimia; todennäköisesti ainakin itäosien sisämaassa.

Tuo kuva on otettu tänään Espoon Tapiolassa, jolloin aurinko paistoi harvinaisesti vähän aikaa. Kuvassa on suojasäiden kupruunnuttamaa (painuu epätasaisesti kasaan) lumihankea, jonka pinnalla on raidasta (Salix caprea) tullut varjo. Tähän aikaan aurinko paistaa keskipäivän tienoilla jo niin korkealta, että puiden varjot piirtyvät hienosti lyhyehköinä auringon valossa. Tuo tuore lumipinta ja auringon voimistunut kirkkaus on merkinnyt tällä viikolla auringon paistaessa vuoden häikäisevimpiä valotilanteita. Jatkossa lumihanki himmenee sulaessaan ja paljastaessaan alta vanhaa tummempaa lunta. Ensi viikolla tosin on siis tiedossa vielä lisää lunta.

Aluksi sää kehittyy siten, että Suomen etelä-kaakkoispuolella säilyy korkeapaine, joka pitää matalapainetoiminnan länsi - pohjoispuolella. Näin ollen Etelä-Suomessa vallitsee runsaspilvinen ja leudohko lounaisvirtaus, jonka myötä päivälämpötilat ovat +2 ja +5 asteen välillä ja öisin on vain heikkoa pakkasta. Sisämaassa sään riittävästi seljetessä mahdollisesti paikoin kylmempää kuin -5 astetta. Lounaisvirtauksessa liikkuu ajoittain heikkoja lumi- ja räntäkuuroja. Sunnuntai näyttää poutaisimmalta.

Ensi viikon alussa tulee säähän muutoksia. Pohjoisen Atlantin matalapaineista yksi osakeskus liikkuu keskiviikkoon mennessä voimistuvana Etelä- ja Keski-Suomen päälle. Sen myötä lännestä saapuu runsaitakin rintamasateita, jotka jatkuvat maanantai-illasta keskiviikkoon. Eniten sateita näyttää kertyvän Etelä-Suomessa itäosiin. Aluksi matalapaineen edellä vallitsee suojasäinen ja voimakas länsi-lounaisvirtaus, jossa sateet tulevat osaksi räntänä - tihkuna etenkin päiväsaikaan ja etenkin lännessä. Keskiviikoksi voimakas tuuli kääntyy luoteeseen - pohjoiseen ainakin länsiosissa (idässä säilynee matalapaineen heikkotuulinen keskus) ja sateet ovat ti - ke aikana kokonaan lunta. Päiväsaikaan tosin märkää. Matalapaineen ylityksen aikana lämpötilan vuorokausivaihtelu on hyvin pientä ma - ke aikana ja lämpötila on silloin vähän nollan molemmin puolin. Maanantaina voi olla aluksi useitakin lämpöasteita päivällä.

Keskiviikon jälkeen matalapaine näyttäisi heikkenevän nopeasti itäreunalla ja korkeapaine alkaisi vahvistumaan uudestaan Suomen etelä-kaakkoispuolelle Atlantin matalapaineiden suunnatessa pohjoispuolelle. Siinä yhteydessä ainakin yhtenä yönä saattaa aluksi olla jopa n. -10 astetta pakkasta ainakin sisämaassa, jos on kunnolla selkeää. Sitten leuto lounais-länsivirtaus alkaisi vaikuttamaan entistä keväisempänä pe - la tienoilla ja päivälämpötiloissa saattaisi tulla kevään ensimmäinen +5 asteen ylitys. Aivan viikon lopussa - vaihteessa tuulet kääntyisivät etelään ja kaakkoonkin, koska lännessä oleva matalapaine voimistuisi ja siirtyisi Suomen lounaispuolelle. Päiväsaikaiset suojasäät kuitenkin jatkuisivat vain hyvin heikkojen yöpakkasten kera ja lisää räntä - lumisateita saataisiin ainakin länteen... Näitä skenarioita tarkennellaan lisää ensi viikolla.

Termisen kevään alkaminen on viikonlopun ja ensi viikon alun aikana ensimmäistä kertaa hyvin lähellä ainakin etelärannikolla, mutta sisämaassa kylmät yöt eivät sitä vielä mahdollista kunnolla. Jos kevät ei tässä vaiheessa vielä ala, niin ensi viikon loppupuolelta lähtien siihen voi olla parempi mahdollisuus. Normaalista aikataulusta ei silloinkaan vielä oltaisi myöhässä.

Kevät näkyy kuitenkin jo vesistöjen jäätilanteessa, sillä Suomenlahdella ulapan sulat alueet ovat laajentuneet huomattavasti viime viikosta. Rannikolla ja järvissä jäiden paksuus on kuitenkin edelleen lähes ennallaan (paksuimmillaan n. 30 - 45 cm), mutta virtapaikoissa sulaminen on jatkunut altapäin ja lisää sulia alueita on muodostunut mm. jokiin sen takia. Jatkossa jäiden päällä olevat lumet sulavat loskaisemmiksi ensi viikon alkuun mennessä, mutta sitten sataa päälle lisää suojalunta. Alla jäät heikkenevät lisää altapäin etenkin virtapaikoilla. Runsaspilvisyyden takia aurinko ei vieläkään vaikuta merkittävästi jäiden haurastumiseen. Suomenlahdella ulapan sulat alueet laajenevat edelleen mm. ensi viikon voimakkaan tuulen takia. Yöpakkasten heikkouden takia sulaminen on joka tapauksessa voimakkaampaa kuin uudestaan jäätyminen. Sulamisvesiä ei kuitenkaan muodostu vielä tulviksi asti.

Kasvillisuus viettää edelleen hiljaista aikaa varhaisimpien herääjienkin suhteen (lepät, pähkinäpensas ja aikaiset sipulikasvit), koska runsaspilvisyys pitää edelleen auringon lämmittävän vaikutuksen minimissä ja maahan saadaan ensi viikolla vielä lisää lunta etelärinteiden ja -seinustojen uudestaan sulaneillekin kohdille. Niinpä siitepölytiedote pysyy edelleen vain ns. valmiustilassa. Koko loppusyksyn - talven jatkunut häkellyttävän sitkeä runsaspilvisyys vain lyhyine aurinkohetkineen on nyt jatkumassa poikkeuksellisena ja se voi viivästyttää kasvillisuuden heräämistä kevääseen tavanomaista hiukan myöhäisemmäksi lähimmän viikon aikana. Mietityttää se, että onko tämä kylmien vuodenaikojen runsaspilvisyys yksi ilmastonmuutoksen merkeistä? Joka tapauksessa runsaspilvisyys on vaikuttanut myös (yö)pakkasia leudontavasti ja tasaavasti.

Routa on pysynyt helmikuun pakkasista huolimatta pääosin vähän alle 30 sentissä suojaavan lumikerroksen takia ja näin roudankin talvimaksimi muodostui yleensä tavanomaista vähäisemmäksi. Nyt routaa sulaa edelleen hyvin hitaasti altapäin, koska heikot yöpakkaset eivät enää vaikuta ko. syvyydessä. Suojasäiden ja yöpakkasten vaihtelu on tosin viime aikoina edelleen lisännyt lumipeitteen pohjalla olevan jään paksuutta ja siten heikentänyt paikoin nurmikoiden, perennojen ja pienten taimien olosuhteita.

Päivitys 14.3.2009 klo. 11:15: Ennustekarttojen antama tieto on muuttunut sen verran radikaalisti ensi keskiviikosta eteenpäin koskevan ajan suhteen, että teen päivityksen siihen liittyen. Nimittäin keskiviikoksi Etelä- ja Keski-Suomen itäreunalle tullut matalapaine jää aikaisemmin ennakoitua pidemmäksi aikaa vaikuttamaan ja se näyttää siirtyvän viikon loppuajaksi Suomen kaakkoispuolelle. Samalla korkeapaine sijoittuu Suomen ylle. Tällöin Etelä-Suomessa vallitsee torstaista eteenpäin kuiva ja kylmähkö koillisvirtaus, jossa öisin on pakkasta noin -10 astetta ja päivisin on vain aste pari plussaa. Keskiviikon jälkeen lumisateet siirtyvät vähitellen pois ja sää selkenee ainakin osittain. Terminen talvi pitänee siis vielä laajasti pintansa, vaikka auringonpaistetta olisikin tuolloin viime aikaista paljon enemmän.

No comments: