Sunday, April 26, 2009

Ajankohtaan nähden hyvin lämmintä ja poutaista etukesää Vapun tienoon pientä epävakaisuutta ja viilenemistä lukuun ottamattaEdellinen viljelysääennusteeni osui taas varsin onnistuneesti kohdalleen, mutta odotettu lämpöaalto olikin vähän arvioitua voimakkaampi, sillä eilen päivälämpötilat kohosivat Etelä-Suomessa sisämaassa jopa +20 asteen vaiheille; esim. Lahdessa ja Hämeenlinnassa +21 kohdille. Tässä on juttu Hesarista, kuinka lämpöaalto sai ihmiset heti nauttimaan ulkoilmasta. Kaksi viime yötäkin on jo ollut pakkasettomia minimilämpötilojen oltua vähän vajaat +5 astetta.

Tuo kuva on otettu perjantaina 24.4.2009 Espoon Otaniemessä ja siitä havaitaan nurmikolla esiin tulleet leskenlehden (Tussilago farfara) kukat. Niitä on ollut lämpimillä luiskilla jo reilun parin viikon ajan, mutta nyt viikon lämmenneen sään ansiosta myös vaakasuorilla pinnoilla, kuten esim. moottoriteidenkin keskikaistoilla keltatäpläisinä merinä.

Sää on tänäänkin lähes yhtä lämmintä kuin eilen, mutta länsi-lounaistuuli on eilistä voimakkaampaa ja pohjoisessa itään liikkuva säärintama ulottaa yläpilvisyyttä eteläiseen Suomeen. Maanantaina ja tiistaina Suomen länsipuolella oleva laaja matalapaine ja kaakkoispuolella oleva korkeapaine mahdollistavat yhä erittäin lämpimän ilmamassan virtaamisen lounaasta - etelästä ja näin päivälämpötilat ovat jopa kohoamassa lisää; +20 asteen ylitykset ovat laajastikin mahdollisia rannikoita lukuun ottamatta. Yötkin ovat edelleen pakkasettomia ja vain arimmilla paikoilla voi olla lievää hallanvaaraa sisämaassa.

Tiistaina lännen matalapaineesta irtoaa pieni osakeskus Suomen yli itään, joka tuo ti - ke ajaksi epävakaista ja vähän viileämpää ke iltapäivällä. Vappuaatoksi ko. osakeskuksen jälkeen Suomen ylle vahvistuu luoteesta uudestaan korkeapaine ja siksi aluksi vallitsee viileämpi koillis - itätuuli, jonka takia Vappuaaton (to) päivälämpötilat jäävät seljenneessä säässä noin +15 asteen tienoille sisämaassakin.

Sitten koko loppuviikon ajan ko. korkeapaine vahvistaa otettaan ja alkaa muotoutua Suomen ylle niin, että vähäpilviset ja jopa kesäiset säät palaavat; päivälämpötilat kohoavat uudestaan +20 asteen tienoille ja silloin Lapissakin alkaa vaikuttaa lumet kokonaan sulattava ja ennenaikaiset kevättulvat aiheuttava melkoinen lämpöaalto. Pari yötä Vapun viilenemisen yhteydessä ovat kuitenkin aluksi hallaisia etelässäkin tyyntyneen tuulenkin takia, mutta nekin ovat sitten taas lämpenemässä selvemmin plusasteisiksi viikon lopussa. Merkkejä on ilmassa siitä, että tuo uusi lämpöaalto jatkuisi vielä pitkälle seuraavan viikon puolelle korkeapaineen asettuessa itä-kaakkoispuolelle mahdollistaen kaakkoistuulet. Sen takia lämpöaallon voimistuminen lisää voi olla hyvin mahdollista, jolloin jopa kesän ensimmäiset hellelukemat (+25 astetta ja yli) saatetaan mitata sisämaassa...

Tämä meneillään oleva lämpöaalto on nyt saanut aikaan sen, että kaikki vesistöjen jäät ja varjoistenkin paikkojen routarippeet ovat sulaneet Etelä-Suomen alueelta. Joitakin lumen auraamisesta jääneitä kasarippeitä on vielä ollut yksittäin, mutta nekin sulavat nopeasti. Jäistä vapautuneet vesistöt ovat alkaneet lämpenemään ja ensi viikon lämmössä ne lämpenevät paljon tavanomaista lämpimämmiksi viikon loppuun mennessä; pienet järvet jopa +10 asteen tienoille, ehkä ylikin ja niin viimeistään seuraavalla viikolla...

Lämpö on saanut myös kasvimaailman heräämään kasvuun. Nyt esim. raita (Salix caprea) ja haapa (Populus tremula) ovat aloittaneet laajasti kukintansa ja varhaiset vihertyjät ovat hiirenkorvalla; esim. terttuselja (Sambucus racemosa). Ensi viikon lämpö kiihdyttää kasvua edelleen ja viikon loppuun mennessä kasvukausi on edennyt jo selvästi tavanomaista aikataulua edelle; 1 - 2 viikkoa. Jo Vapuksi on mahdollista paikoin koivujen (Betula sp.) hiirenkorvalle puhkeaminen (koivuallergikkojen tuska alkaa samalla) ja viikon loppuun mennessä maisemat ovat selvästi vihertyneet nopeaan tahtiin Vapun pienen hidastuksen jälkeen. Silloin kukintansa ovat aloittaneet jo mm. metsävaahtera (Acer platanoides), jalavat (Ulmus sp.) ja jopa rusokirsikka (Prunus sargentii) lämpimillä paikoilla, jos lämpimin skenario toteutuu... Sipulikasveista kukintansa huippuun etenevät jo keskivarhaiset lajitkin, kuten narsissit (Narcissus sp.). Lepät (Alnus sp.) ja varhaiset sipulikasvit alkavat lopettaa kukintansa kokonaan.

Nurmikot alkavat myös viheriöimään kunnolla ja ensi viikon loppuun mennessä lämpimimmillä paikoilla voi jo olla leikkauksen tarvetta. Sateettomuus on saanut aikaan nyt sen, että ruohikkopalovaara on suuri, ennenkuin uusi kasvu syrjäyttää kuivat viime vuoden korsijäänteet. Jopa metsäpalovaroitus on nyt voimassa lounaassa ja näyttää siltä, että kuivuusongelmaa alkaa lounaassa muodostumaan vähitellen paahteisilta paikoilta alkaen ensi viikolla, mikäli Vapun tienoon sateet eivät osu kunnolla kohdalle.

Kasvutilanteissa on edelleen vähän eroa lännen ja idän välillä, mutta ne ovat tasaantumassa. Jonkin verran eroa voi muodostua sisämaan ja etelärannikon välille viilentävän merituulen takia. Vapun jälkeiset hallat ennen tuota uutta lämpöä eivät ole kohtalokkaita, kun kasvutilanteet eivät ole vielä siinä vaiheessa niin paljon edistyneet. Ainavihantien arkojen lajien paahdesuojaustarve on päättynyt ja suojat pitää poistaa, jotta kasvit voivat ottaa kaikki hyödyt irti auringonpaisteesta ja lämmöstä.

No comments: