Sunday, April 26, 2009

Viikon 17 tunnelmakuvat vuonna 2009Näsiän (Daphne mezereum) kukintaa Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa tiistaina 21.4.2009. Tämä pensas on erinomainen väriläiskä varhaisimpien kukkijoiden joukossa ja siksi sen viljelyä pitäisi lisätä paljon huolimatta sen myrkyllisyydestä.
Sammalet ovat olleet hyvien olosuhteiden piirissä heti lumien sulamisen jälkeen, kun kosteutta on ollut maassa paljon. Kuvassa on Hämeenlinnassa perjantaina 24.4.2009 kuvattua yhtenäistä perennapenkin sammalta, joka on tuottanut tiheän itiöpesäkematon ko. olosuhteiden turvin.
Kuluneen viikon alussa oli vielä yöpakkasia ja aamuisin nurmikot olivat sen takia kuurassa. Silti jo aamulla auringonsäteilyn voima osoitti tehonsa kuvan (Otettu tiistaina 21.4.2009 Espoon Tapiolassa) tapaan sulattamalla kuuran heti varjosta vapautuneilla kohdilla.
Tällä viikolla valoisan ajan pituus on jo kasvanut niin paljon, että kuvassa (Otettu maanantaina 20.4.2009 Espoon Tapiolassa) klo. 19:31 aurinko paistoi vielä noin. Varjot olivat kuitenkin jo hauskasti pitkiä; kuvassa keski-ikäisestä puustosta. Gaisma -palvelu netissä antaa hyvää tietoa esim. Helsingin auringon lasku- ja nousuajoista.

No comments: