Friday, May 22, 2009

Epävakaista ja normaalilämpöistä alkukesäsäätä pienine poutahetkineen



Viljelysääkatsaus sisältää tällä kertaa valokuvan Hämeenlinnan Vanajaveden pinnasta otettuna eilen 21.5.2009. Kuvassa nähdään moottoriveneen tekemiä aaltoja muutoin tyynellä veden pinnalla. Aaltojen heijastuminen rantamuurista aiheutti tuon kivan kuvioinnin. Viikon aikana vallinnut heikkotuulisuus etenkin sisämaassa (Jossa merituulta ei ole ollut) on mahdollistanut järvien vesipintojen tarkkailun mielenkiintoisesti tälläkin tavalla. Vesipinta on jatkuvasti estetiikan ymmärtämisen ja ihailun kannalta kiinnostava kaikenlaisissa valaistus-, pilvi- ja tuulitilanteissa heijastusominaisuuksien vaihdellessa äärettömästi. Nytkin kuvassa oli väri- ja valöörivaikuttavuutta lisäämässä vastarannan puolella lähestynyt kuuro- / ukkospilvi.

Viikon sää on siis ollut kuurosateiden ja paikallisten ukkostekin sävyttämä etenkin sisämaassa. Etelärannikolla on sen sijaan ollut paikoin ja ajoittain mielenkiintoisia merisumutilanteita, kuten eilen Helsingin keskustassa. Sisämaassa puolestaan ukkoset ovat jo aiheuttaneet hankaluuksiakin, kuten eilen Lahdessa. Tämä mielenkiintoinen kahtiajakoisuus on tälle ajankohdalle tyypillistä, kun heikko matalapaine on tuonut heikossa perusvirtauksessa aikaisempaa kosteampaa ja lämpimämpää ilmamassaa Etelä-Suomeen lounaasta. Vielä kylmän meren (Pääosin vähän alle +10 astetta, mutta järvissä jo yli +10 astetta) yllä virtaava ko. ilmamassa tiivistyy helposti sumulautoiksi heikossa tuulessa merituulen heikennyttyä. Sisämaassa kuuro- ja ukkospilvet ovat puolestaan tuoneet muutoin heikkotuulisiin olosuhteisiin kuuro- ja ukkospuuskia. Päivälämpötilat ovat olleet alkuviikon n. +20 asteen lukemien jälkeen "vain" reilussa +15 asteessa ilmamassan lämpenemisestä huolimatta, koska pilvisyys on ollut runsasta. Yölämpötilat sen sijaan ovat kohonneet reilusti ollen jopa selvästi yli +5 astetta ja hallanvaara on poistunut.

Tänään ja huomenna Etelä-Suomen säähän vaikuttaa viimeksi ennakoimani vähän voimakkaampi matalapaine eteläpuolella. Se painottuu huomenna jo Suomen kaakkois - itäpuolelle, mutta aiheuttaa tuulisempaa säätä yhtenäisemmän sadealueen kera jo tänään illalla jatkuen huomisen puolelle. Matalapaine jää su ja ma ajaksi vielä Suomen itäpuolelle aiheuttaen iltapäiväkuuroista pohjoistuulta, mutta tämä pohjoisvirtaus ei olekaan mitenkään erityisen kylmää. Nimittäin tuon matalapaineen mukana kiertyy idän kautta sen verran lämmintä ilmaa, että ko. tilanteessa päivälämpötilat pysyvät +15 ja +20 asteen välillä ja öisin hallanvaara ei ole edelleenkään merkittävä n. +5 asteen lämpötiloineen. Tiistain tienoilla on lännestä saapuvan korkeapaineen selänteen vuoro, jonka mukana lounaasta - etelästä sen jälkipuolella pääsee lämpimämpää ilmamassaa Etelä-Suomeen. Tällöin sään poutaannuttua iltapäivänkin osalta viimeistään juuri tiistaina päivälämpötilat ylittävät sisämaassa +20 asteen. Helteeseen (+25 astetta tai enemmän) ei kuitenkaan päästä.

Tiistain jälkeen pohjoisella Atlantilla muhinut matalapainetoiminta alkaa taas vyöryttää säärintamia koko Suomeen ja matalapaineen osakeskuksia Pohjois-Suomen yli itään, jolloin Etelä-Suomen sää epävakaistuu: Kuurosateita ja yhtenäisiä sadealueita ke ja to ajan ajankohtaan nähden normaalilämpöisessä länsivirtauksessa. Päivälämpötilat voivat silloin jäädä sateisimmilla hetkillä +15 asteen tienoille, mutta olla poutahetkillä lähes +20 astetta. Öisin on pääasiassa leutoa tuulten ja pilvien ansiosta, jolloin edelleen hallaa ei ole ja +10 asteen minimiyölämpötilat ovat mahdollisia. Pe ja la aikana matalapaineen painopiste näyttäisi siirtyvän itään, jolloin länsivirtaus kääntyy kuivempaan ja vähän viileämpään luoteisvirtaukseen.

Aivan viikon lopussa tilapäisen korkeapaineen selänteen jälkeen (Jos sitä edeltävä luoteisvirtaustilanne on riittävän viileä, niin hallanvaara saattaa paikoin kasvaa sisämaassa yhdeksi yöksi...) näyttäisi sitten taas tulevan lännestä ke - to kaltaista länsivirtausmatalapainetoimintaa sateineen. Näin ollen, vaikka terminen kesä on alkanut jopa aavistuksen normaalia aikaisemmin, niin kunnollisia kesähelteitä ei ole vielä tiedossa. Helleilmamassat pysyvät tuon Atlantin aktiivisen itään suuntautuvan matalapainetoiminnan takia Etelä- ja ajoittain Keski- sekä Länsi-Euroopassa melko kaukana Suomesta ja sen itäpuolisesta Länsi-Venäjästä.

Meneillään oleva ja tuleva melko normaali alkukesän / kevätkesän epävakainen sää pitää kasvillisuuden tyytyväisenä ja kasvukausi etenee noin normaalissa aikataulussa. Ensi viikon loppuun mennessä se tarkoittaa mm. tuomen (Prunus padus) kukinnan huippuvaiheen ohitusta, omenapuiden (Malus sp.) ja pihasyreenin (Syringa vulgaris) kukinnan tulemista lähes huippuunsa, haapojen (Populus tremula) värikkään hiirenkorvavaiheen monenkirjavaa etenemistä ja kevään ensimmäisten vihertyjien tulemista lähes täysilehtiseen vaiheeseen; kuten monet koivut (Betula sp.). Sipulikukkien sesongissa koittaa myöhäiskukkijoiden huipennus mm. monien tulppaanien (Tulipa sp.) avulla. Jotkut lämpöävaativimmat ulkomaiset harvinaiset lajit vaatisivat kuitenkin enemmän lämmintä ja siksi mm. trumpettipuut eli kataplat (Catalpa sp.) ja jumaltenpuu (Ailanthus altissima) etenevät hiirenkorvavaiheessansa hitaasti.

Peltoviljelyssä sateet ja lämpö saavat aikaan erinomaista viljojen kasvua ja siten maisemien heleää vihreyttä. Sateet ovat kuitenkin kesälle tyypillisesti edelleen sen verran paikallisia ja sisämaapainotteisia ajankohtaan nähden tyypillisesti, joten epätasaisuutta maan kosteudessa tulee edelleen olemaan. Hallanvaaran olemattomuus ensi viikon lopun lievää mahdollisuutta lukuun ottamatta antaa jo vähiten hallanaroilla paikoilla mahdollisuuden tehdä kesäkukkaistutuksia ym. hallanarkojen kasvien viljelyjä. Vesistöt jatkavat tasaisen hidasta lämpenemistään ja järvissä voidaan odotella +15 asteen ylityksiä. Joet virtaavat sateiden myötä normaalisti.

No comments: