Wednesday, May 27, 2009

Tulppaanien viljelystä kesäkukkakasvupaikoilla



Tulppaaneja Hämeenlinnassa; kuva 1




Tulppaaneja Hämeenlinnassa; kuva 3




Tulppaaneja Hämeenlinnassa; kuva 3


Sipulikasvit ovat tunnetusti hienoja ja monesti helposti viljeltäviä kevätkukkijoita. Niiden avulla saadaankin erinomaisesti aikaan näyttäviä kasvustoja, kun monet muut perennalajit ovat vasta tulossa esille / näyttävään vaiheeseen. Sipulikasvit ovat myös erinomainen kasvukauden aloittajakasviryhmä niillä paikoilla, joilla viljellään hallanarkoja kausikasveja eli kesäkukkia. Hallanarkoja lajejahan (Joihin suurin osa Suomen kausikasveista kuuluu) ei voida sijoittaa ulos Etelä-Suomessakaan ennen kesäkuun ensimmäistä viikkoa (Tämä tosin on keskimääräinen ohjearvio, joka vaihtelee käytännössä joka vuosi jonkin verran) ja siksi ennen sitä sipulikasvit ovat hyviä viljeltäviä.

Nuo kuvat (Otettu perjantaina 22.5.2009) kertovat juuri sen, kuinka Hämeenlinnan kaupunki on tajunnut sipulikukkien arvon ennen kesäkukkakautta. Noilla paikoilla on myöhemmin kesällä niitä kausikasveja. Nyt kuvissa nähdään alinna "Red Apeldoorn" tulppaanilajiketta ja ylemmissä "Orange Emperor" tulppaanilajiketta. Tulppaanilajikkeita voi viljellä tällä tavalla yksivärisenä ryhmänä (Mikä on jossain mielessä koko ajan toistettuna toisaalta aika mielikuvituksetonta ja yksitoikkoista), mutta lajikkeita voi myös sekoittaa yhden ryhmän sisällä mosaiikkimaisesti kahden tai kolmen eri lajikkeen verran yhtenäiseksi matoksi. Näin syntyy elävä värimatto, jossa sommittelumahdollisuudet ovat lähes rajattomat, koska esim. tulppaanilajikkeita on niin paljon; jopa tuhansia maailman mittakaavassa. Myös lajikkeiden sommittelu ryhmän sisällä erilaisiksi kuvioiksi luo pikanttia kasviestetiikkaa; voidaan muotoilla raitoja, geometrisia kuvioita, abstrakteja kokonaisuuksia, aaltokuvioita jne.

Näiden esillä olevien tulppaaneidenkin joukossa lajikkeiden kukinta-ajat vaihtelevat hyvin paljon. Varhaisimmat aloittavat jo huhtikuun puolella ja myöhäisimmät kukkivat vasta touko-kesäkuussa. Näin pelkästään tulppaaneillakin voi sommitella yli kuukauden ajaksi kukintaa ennen kesäkukkakautta. Toki on muistettava, että muitakin sipulikasveja on olemassa ja siitä joukosta on mahdollista löytää kukkijoita aina maaliskuulta saakka.

Kesäkukkapaikoilla useat tulppaanilajikkeet ovat kuitenkin siinä mielessä helppoja, koska niitä voidaan laittaa vuosittain uudestaan; kukinnan jälkeen ne nostetaan ylös ja kesäkukkaryhmät laitetaan tilalle. Sitten kesäkukkien kuoltua hallaan syksyllä tulppaanisipulit laitetaan takaisin. Monet muut sipulikasvit eivät tykkää tällaisesta siirtelystä, vaan haluavat kasvaa paikallaan monta vuotta siirtelemättä. Tuossa tulppaanien siirtelyssä on sekin hyvä pointti, että joka vuodelle voidaan sommitella aina uudenlainen väri- ja lajiketeema ryhmään.

Tässä sipuleiden siirtämisessä juuri kesäkuun alussa on se haittapuoli kotipuutarhurin kannalta, että sipuleita joudutaan kasvattamaan ulkona maassa vielä kukinnan jälkeisen siirronkin jälkeen, koska yhteyttävillä lehdillään ne keräävät vielä jonkin aikaa ravintoa seuraavan vuoden kukkimiseen. Kaupungeilla ja kunnilla on sille varattuna omat kasvatuspaikat. Kotipihan kesäkukkaryhmässä sipulikukkia varten täytyisi siis löytää korvaava paikka sipuleiden siirrolle tai sitten täytyy sommitella sipulikasvit niin, että kesäkukat voidaan sijoittaa sipuleiden väleihin. Tulppaanien kukinta ei tosin monien lajikkeiden kohdalla säily montaa vuotta hyvänä, joten niitä joudutaan uusimaan vähintään muutaman vuoden välein.

Monesti tulppaanit ovat kuitenkin siitäkin hyviä kesäkukkaryhmien esikaunistajia, kun monien niiden kukinta-aika päättyy melko tarkalleen kesäkuun ensimmäisellä viikolla juuri kesäkukkien hallanvaara-ajan päättyessä. Myöhäisimmät lajikkeet toki voivat viileinä kesän alkuina viivyttää kukintaansa jopa pitkälle kesäkuuhun. Silloin on kesäkukkien laittamista viivytettävä.

Tässä on lopuksi joitakin listoja ja tietoa nimenomaan tulppaanilajikkeista: Tulppaanitietoutta Kauppapuutarhaliiton tulppaani-info.fi -sivustolta. Tulppaanien jaottelusta lista, Piltti Oy:n kattava lista ja tässä on erittäin laaja Michael Kingin Gardening with tulips -kirja PDF -muodossa. Tässä on puolestaan uusi näyttävä tummakukkainen lajike: "Black Horse".

No comments: