Sunday, May 24, 2009

Viikon 21 tunnelmakuvat vuonna 2009Ruusuherukan (Ribes sanguineum) kukintaa Helsingin Meilahden arboretumissa keskiviikkona 20.5.2009. Tämä pensas on talvenarkana ollut tuntematon Suomessa, mutta sitä voi suositella pikantiksi kukkapensaaksi paljon yleisempään viljelyyn Etelä-Suomeen. Kuvan tapainen kirkas kukinta on lisäksi varsin pitkään säilyvä.
Komeaonnenpensaan (Forsythia X intermedia) täyttä kukintaa Espoon Tapiolassa tiistaina 19.5.2009. Eri onnenpensaslajeista tämä on niitä viimeisiä kukkijoita ja on siksi erittäin näyttävä vielä näin kesän kynnyksellä.
Oratuomen (Prunus spinosa) kukintaa Helsingin Meilahden arboretumissa keskiviikkona 20.5.2009. Tätä lajia on suotta moitittu liian talvenaraksi; siitä tulee aivan helposti erinomainen kukkapensas / kukkapuu Etelä-Suomessa ja sen viljelyä pitää siksi lisätä ja tehdä sitä tunnetummaksi. Se sitä paitsi kuuluu Suomen luontaiseen kasvistoon lounaissaaristossa.
Sirotuomipihlajan (Amelanchier laevis) kukintaa kuvattuna Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa keskiviikkona 20.5.2009. Tämä tuttu ja varsin yleinen pikkupuu kukkii niin nopeasti, että tämän merkinnän julkaisun aikaan kukinta on jo lähes ohi. Isotuomipihlaja (A. spicata) ja rusotuomipihlaja (A. lamarckii) ovat hieman myöhemmin kukkivina olleet tämän viikonlopun aikana kukinnan huipussa.
Tulppaaneja (Tulipa sp.) Espoon Tapiolassa Gardenia hotellin Sevilla -ravintolan edessä kuvattuna maanantaina 18.5.2009. Näillä sipulikasvien myöhäiskukkijoiden avulla saadaan erinomaisia värisommitelmia kesän alkuun mm. sekoittamalla kuvan tapaan yhdeksi matoksi kolmea eri sävyä kahden päävärin väliltä.
Vanajavettä Hämeenlinnassa kuvattuna torstaina 21.5.2009; kukkivaa peltokanankaalia (Barbarea vulgaris) rantatörrmällä voikukkien (Taraxacum officinale) kukinnan jo vaihduttua siemenvaiheeseen ja taivaalla koilliseen liikkuvaa ukkoskuuropilvijonoa tyynehkössä säässä. Viikkoa ovat sävyttäneet pienet, mutta paikoin melko pippuriset ukkoskuurot myös eilen ja tänään Etelä-Suomen lisäksi muuallakin maassamme.

No comments: