Sunday, May 24, 2009

Ylimääräinen sääpäivitys: Alkavalla viikolla raju matalapaine keskiviikkona ja sen jälkeen mahdollinen helleaallon alku

Alkavalla viikolla säässä tapahtuu uusia dramaattisia käänteitä, joista laitan tähän ylimääräisen arvioinnin. Alkuviikolla siis sää lämpenee edelleen aikaisemman arvion mukaan (Päivälämpötilat yli +20 astetta), mutta keskiviikkona näyttää tapahtuvan hyvinkin voimakkaan matalapaineen ylitys lounaasta Suomen yli koilliseen, jonka yhteydessä voi olla jopa myrskyä.

Matalapaineen mukana Keski-Euroopasta yrittää tulla mukana erittäin helteistä ilmamassaa (Saksassa tulossa yli +30 asteen helteet), mutta on siinä ja siinä ehtiikö siitä tulla maistiainen keskiviikoksi Etelä - Kaakkois-Suomeen ennen tuon voimistuvan matalapaineen okludoituvan rintamasysteemin ylitystä. Matalapaine joka tapauksessa näyttää tuovan runsaita sateita ja mahdollisesti reippaitakin ukkosia, jos tuo helleilmamassa pääsee sopivasti osalliseksi tapahtumiin. Matalapaine näyttää lisäksi voimistuvan niin hurjasti ti - ke aikana, että sen mukana lounaistuulet saattavat voimistua tuhoja-aiheuttaviksi keskiviikon mittaan lähes koko Suomessa. Mahdolliset ukkospuuskat saattavat myös olla silloin paikoin vaarallisia eteläisessä Suomessa.

Tuon matalapaineen nopean ylityksen jälkeen viikon loppupuolen sään kuva on myös muuttunut viime arvioinnista: Nyt näyttää siltä, että Suomen länsipuolelle vahvistuu korkeapaine, joka sysää matalapaineet kauas pohjoiselle reitille ja samalla korkeapaineen ympäri lännestä alkaa tulla mahdollisesti niin lämmintä ilmamassaa, että hellerajan ylitys voi olla mahdollista viimeistään la - su aurinkoisessa ja kuivassa säässä...

Kesä näyttäisi saavan näin repäisevän alun monessakin mielessä, mutta tarkkaillaan tilanteiden kehittymistä vielä lisää. Palaan siksi ma - ti aikana päivittämään tätä merkintää vielä lisää.

Päivitys 26.5.2009 klo. 20:25: Huominen matalapaine ei ole enää näyttänyt niin voimakkaalta kuin miltä se aikaisemmin hetkittäin ennustekartoilla näytti. Joka tapauksessa edelleen se näyttää tuovan mukanaan ennen kylmän rintaman ylitystä alkupäiväksi kaakkoiseen Suomeen jopa niin lämmintä ilmamassaa, että hellerajan ylitys saattaa olla mahdollista paikoin sisämaassa. Rintaman ylitykseen liittyen ukkosten mahdollisuutta on edelleen, mutta ne ja jopa itse sateetkin saattava jäädä varsin paikallisiksi / vaatimattomiksi ja mitään näyttävää meininkiä ei olisikaan tiedossa... Tuuli voimistuu kuitenkin melko paljon, mutta voimakkaimman tuulen alue tulee Oulunlääniin ja Lappiin, missä tuulituhot saattavat olla hyvinkin mahdollisia. Tuo viikonlopun helletilanne näyttää edelleen toteutuvan ja se saattaa jatkua ainakin parina päivänä seuraavan viikon puolellekin...

Päivitys 27.5.2009 klo. 16:05: Tässä on Helsingin sää kuvina -blogista tämän päivän säätilannetta koskeava merkintä. Ilmatieteenlaitoksen sadetutkasta voitte nähdä, kuinka tuon kylmän rintaman ylitys on edennyt ja edelleen etenee. Tähän mennessä ainoa ukkostava tilanne pääkaupunkiseudulla oli klo. 11 ja 12:30 välillä, jolloin kuulin muutaman jyrähdyksen. Silloin myös kuurottainen sade oli rankinta. Kovin erikoista ei tilanteeseen kuitenkaan liittynyt, jos ei oteta huomioon sitä, että ilmassa oli jopa heinäkuista tuntua. Pääkaupunkiseudulle on vielä muutaman tunnin ajan tulossa kuurottaista sadetta lounaasta käsin tuosta hitaasti itään siirtyvästä kylmästä rintamasta, mutta ukkosen todennäköisyys näyttää jo hiipuneen. Sade on kuitenkin tehnyt nyt kreivin aikaan hyvää kasvien suhteen, koska melkein heti perään on tulossa tuo parin - kolmen päivän ajan kestävä helleaalto; lämpötilat sisämaassa etelässä paikoin jopa lähes +30 astetta ainakin sunnuntaina... Tämä lämpö tietää nyt myös sitä, että kasvukausi etenee ensi viikon alkuun mennessä jo selvästi etuaikaan tavanomaiseen aikatauluun verrattuna; mm. pihasyreenien (Syringa vulgaris) kukinta huipentuu nopeasti.

No comments: