Sunday, June 28, 2009

Viikon 26 tunnelmakuvat vuonna 2009



Pensasmagnolian (Magnolia sieboldii) kukintaa kuvattuna Helsingin Meilahden arboretumissa keskiviikkona 24.6.2009. Tämä isohkoksi pensaaksi kasvava laji on magnolioista kestävin Suomessa; voi kasvattaa etelän sisämaassakin. Sen kukinta on n. kuukauden mittainen kesä -heinäkuussa, jolloin kukkia aukeaa eri tahtiin ja ajoittain niitä on runsaasti. Suositeltava laji kukkien voimakkaan ja erikoisen tuoksunkin takia; pihkaisen hajuvesimäinen.




Gentinatsalealajike (Rhododendron Ghent -ryhmä "Dr. Christian Bauman") kukintaa kuvattuna Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa torstaina 25.6.2009. Alppiruusu- ja atsaleasesonki on päättymässä ja viimeisiä kukkijoita ovat mm. tämän Ghent -ryhmän atsalealajikkeet erittäin näyttävällä tavalla.




Rakkopensaan (Colutea arborescens) kukintaa kuvattuna Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa torstaina 25.6.2009. Tämä isohko pensas aloittaa kukinnan kesäkuussa ja jatkaa sitä läpi heinäkuun. Samalla heinäkuun aikana ilmestyvät ensimmäiset pulleat ja vaaleanpunaisen vihreät palkohedelmät ja näin pensaassa on vähän aikaa sekä kukkia että hedelmiä samalla kertaa. Pulleat palot säilyvät koristeena jopa läpi talven. Ruska on keltaisehko.




Kiinalaisen jasmikelajin (Philadelphus subcanus) kukintaa kuvattuna Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa torstaina 25.6.2009. Tämä tuntematon laji aloittaa jasmikesesongin, jota jatkavat monet eri lajit n. kuukauden ajan vuorotellen ja limittäin. Kaikilla jasmikkeilla kukkien tuoksu on erittäin voimakasta ja hajuvesimäistä. Monilla lajeilla vasta loka-marraskuussa tuleva ruska on yleensä keltainen, mutta myös oranssia esiintyy lajista riippuen.




Kiinanlaikkuköynnöksen (Actinidia kolomikta) värittyneitä lehtiä kuvattuna Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa torstaina 25.6.2009. Tämän köynnöksen erikoisuus ovat lehtien alla piilossa olevat kukat ja kukinta-ajaksi (hyönteisille merkiksi kukista) valkolaikkuiseksi värittyvät lehdet. Tässä kukinta on juuri päättymässä ja sen jälkeen lehtien valkoinen väri muuttuu vaaleanpunaiseksi loppukesän ajaksi ennen kelta-oranssia ruskaa. Hieno ja runsaskasvuinen köynnös.




Sinikuusaman (Lonicera caerulea) kypsyneitä marjoja kuvattuna Hämeenlinnassa perjantaina 26.6.2009. Ensimmäisten marjojen joukossa kypsyvät nämä tunnetun ja yleisen pensaan marjat; pieni osa oli vielä puoliraakoja. Kuvassa nähdään myös uusien vuosikasvainten tyypillisesti tähän aikaan alkanut puutuminen ja laji lajilta tapahtumaa jatkuu koko loppukesän. Tässä alkuvaiheessa noita versoja sanotaan puolipuutuneiksi.




Töyhtöangervon (Aruncus dioicus) täyttä kukintaa Hämeenlinnan Vanajaveden rannalla perjantaina 26.6.2009. Tämän viikon lähes joka päivä (Paitsi ma ja paikoin la) ollut lämmin ja aurinkoinen kesäsää on saanut ihmiset liikkeelle veneillään järvillä; huom. edellisen veneen jättämät aallot etualalla. Tuo perenna kukkii vielä ilmentäen suunnilleen normaalia kasvukauden etenemisastetta.




Yksinäinen kalalokki (Larus canus) Hämeenlinnassa Vanajaveden rannassa perjantaina 26.6.2009. Lokkien pesimäpuuhat huomaa tähän aikaan vuodesta erittäin hyvin kaupunki- ja taajama-alueilla, koska lokit puolustavat pesimispaikkojaan hyökkäilemällä välillä ihmistenkin kimppuun; tekevät ilmasyöksyjä ja kirkuvat voimakkaasti.

No comments: