Thursday, June 25, 2009

Yhä kovenevaa aurinkoista hellettä ja ensi viikolla mahdollinen pohjoistuulikylmeneminenHelteinen ja aurinkoinen sää on nyt ollut keskuudessamme pari päivää; varsinainen hellerajan ylitys tapahtui vasta tänään Etelä-Suomessa. Tarkastellaanpa taas viimeisimpien tietojen pohjalta, miten viljelysää tulee lähiaikoina kehittymään. Tuo kuva on otettu eilen 24.6.2009 Helsingin Meilahden arboretumissa. Siinä nähdään varisseita japaninjalopähkinän (Juglans ailanthifolia) hedenorkkoja ja ko. puun läpi valaisevaa aurinkoa hiekkakäytävällä. Tuo variseminen paljastaa kasvukauden vaiheen; pihasyreeninkin jälkeinen syreenikukinta alkaa olla kääntynyt lopuilleen, balkaninhevoskastanja (Aesculus hippocastanum) on juuri lopettanut kukinnan ja lupiinit (Lupinus polyphyllus) ovat ohittamassa täyden kukinnan vaihetta.

Helteen Etelä-Suomeen tuonut korkeapaine on nyt siis aikaisemminkin ennustetun mukaisesti pitkänä itä-länsisuuntaisena vyönä Suomen yllä. Sen eteläpuolelle on jäänyt laaja matalapaine, joka on tuonut tuhoisia tulvia Keski- ja Itä-Eurooppaan; Hesarin juttu ja kuvakooste. Siitä idempänä matalapaineen pohjoispuolen ko. itävirtauksessa on myös kostean kuumaa rajuine ukkosineen, mutta se ilmamassa ei tällä kertaa pääsekään Suomeen. Suomessa tuo korkeapaine sinnittelee ensi viikon puolelle vaihtelevana. La - su aikana se näyttäisi jakautuvan vähän kahtia ja ensi viikon alussa ma - ti korkeapaine muotoutuisi sen verran länsi - luodepainotteisesti, että koillisesta pääsisi vähän viileämpää ilmaa ma aikana Etelä-Suomeen. Ennen sitä sää lämpenee sunnuntaihin asti vähitellen niin, että tämän päivän n. +25 asteesta päästäisiin sunnuntaina jopa +30 asteen tienoille. Yölämpötilat ovat +15 asteen tienoilla. Tuulet ovat heikkoja ja ilmamassan kuivuuden takia lähinnä vain iltapäivän heikkoa kumpupilvisyyttä esiintyy sisämaassa ja muutoin on selkeää - lähes selkeää, mutta su - ma tienoilla tuon vähäisen viilenemisen yhteydessä voi tulla paikoin sade- ja ukkoskuuroja. Ti - ke jäämerellä näyttäisi voimistuvan sellainen matalapaine, joka sysäisi korkeapainetta lännemmäksi ja tilalle tulisi ke eteenpäin viileä pohjoisvirtaus suoraan vielä ma - ti aikana jatkuvan helteen päälle... Silloin tapahtuisi rajukin kylmeneminen ja loppuviikko olisi kuurosateista ja päivälämpötilat taas alle +20 astetta. Tarkastellaan...

Helle ja aurinkoinen sää saavat aikaan nyt nopeaa kasvukauden etenemistä. Niinpä ensi viikon alussa jo monet jasmikkeet (Philadelphus sp.) ja maitohorsma (Epilobium angustifolium) ovat aloittaneet kukintansa näyttävästi. Lupiinien aikakausi alkaa loppua. Näin ollen normaalista aikataulusta aletaan päästä edelle. Tuo mahdollinen selvä kylmeneminen sitten taas tasaisi tilannetta ensi viikon lopulla. Kuivuus alkaa haitata lähipäivinä jo paahteisia ja nopeasti kuivuvia paikkoja, kuten kallioita ja etelärinteitä. Nurmikoillakin kellastuminen alkaa edetä vähitellen ja leikkuutarve alkaa vähetä sen myötä. Kuurosateista on nyt vain paikallista apua pitkälle ensi viikon puolelle, joten kastelua joudutaan aloittamaan viljelyksillä ja puutarhoissa. Sateet voivat jäädä kovin paikallisiksi tuon rajummankin kylmenemisen yhteydessä... Vakavaa kuivuusongelmaa ei kuitenkaan vielä ensi viikonkaan aikana muodostu, vaikka sateet jäisivät edelleen paikoin pois.

Uimavedet kuitenkin lämpenevät mukavasti ja monissa järvissä päästään ensi viikon alkuun mennessä selvästi +20 asteen yläpuolelle. Pienissä järvissä - lammissa jopa +25 asteen tienoille. Merivesikin lämpenee sisälahdissa +20 asteen tienoille. Tämä lämpeneminen mahdollistaa sinilevien (Eli syanobakteerien) yleistymistä ehkä voimakkaastikin, koska tuulet ovat monta päivää peräkkäin heikkoja helteen ajan. Merituulikin alkaa vaimeta (Sisämaan kumpupilviä syntyy yhä lähempänä rantaviivaa), koska merivesi lämpenee koko ajan. Ensi viikon mahdollinen viileneminen tuntuu etenkin pienissä järvissä, jotka reagoivat laajoja vesiä nopeammin sään vaihteluun.

Päivitys 26.6.2009 klo. 20:30: Ennustetarkennuksen aika taas. Huomenna näyttää siltä, että tuo korkeapaineen kahtiajakautuminen mahdollistaa etelästä sade- ja ukkoskuurojen ulottumisen etelärannikolle ja mahdollisesti sisemmäksikin maata. Samalla Pohjois-Suomeen syntyy pieni matalapaine. Sunnuntaina tuo matalapaine siirtyy kaakkoon ja länteen - luoteeseen jää korkeapaine. Niinpä tuo vähän viileämpi koillistuuli toteutuu maanantaina lievän sade- ja ukkoskuurokuuroriskin kera. Ti - ke korkeapaine tulee uudestaan Etelä-Suomen päälle ja helle jatkuu ma tulevan lievän tauon jälkeen. Edelleen näyttää myös siltä, että keskiviikon jälkeen toteutuu tuo viileämpi pohjoistuuli, mutta tässä vaiheessa tarkasteltuna sen vaikutus jää aikaisempaa arviota heikommaksi, kun korkeapaineen kiila ollee sen verran lähellä lännessä. Joka tapauksessa helteet hellittävät ainakin normaaliin kesäsäähän ke jälkeen; noin +20 astetta päivällä ja yöllä n. +10 astetta. Tuo viileämpi ilmamassa on myös kuivaa, joten sateet jäänevät edelleen vähiin ja kuivuus etenee. Edes kylmän ilman tuova kylmä rintama ei tuone merkittävää ukkostoimintaa...

No comments: