Friday, July 03, 2009
Kesää heikosti kuurosateisesta viileydestä runsaammin sateiseen normaalilämpöön (Päivitys; ke - to mahdollinen raju matalapaine)
Tämä viikko on sujunut viljelysään suhteen tähän mennessä kesän lämpimimmissä olosuhteissa. Hellettä ei määritelmän mukaan (päivän ylin lämpötila +25 astetta tai enemmän) kuitenkaan ollut niin monena päivänä kuin miltä viime ennusteessani arvioin. Helteen tuoneen korkeapaineen vaihtelevuus Pohjois-Euroopan yllä aiheutti sen, että ajoittain koillisen - idän kautta pääsi Etelä-Suomeen sen verran viileää ilmaa, että helleraja jäi parina "ylimääräisenä" päivänä niukasti saavuttamatta etenkin etelärannikolla meren viilentävän lisävaikutuksenkin takia. Eilen oli kuitenkin myös etelärannikolla hyvin helteinen päivä (Helsingissä ylimmillään jopa n. +29 astetta), kun pohjoisesta lähestyneen kylmän rintaman edellä helleilmamassassa ilmavirtaus kävi maalta merelle. Nyt tuo viime ennusteessani mainitsemani tilanne on toteutunut eli korkeapaineen jäätyä länteen - luoteeseen pohjoisesta on päässyt virtaamaan heikkojen kylmän rintaman kuurojen myötä viileää ilmaa; tänään ylimmät lämpötilat vain n. +20 astetta. Lapissa on jopa ajankohtaan nähden erittäin kylmää; paikoin tuntureilla räntäkuuroja tänään ja huomenna.
Tuo kuva on otettu keskiviikkona 1.7.2009 Espoon Tapiolassa. Siinä nähdään nurmikolla ajankohtaan nähden tyypillisesti kukkimaan alkanutta valkoapilaa (Trifolium repens) ja hellejakson sateettomuuden aiheuttamaa kuivuuden ensioirehtimista lievänä kellastumisena. Kuurosateita saatiin hellejaksonkin aikana vain harvoilla paikoilla Etelä-Suomessa niin, että kuivuus on pysynyt kurissa. Kuivimmillakaan seuduilla ei toisaalta ole vielä vakavaa kuivuusongelmaa.
Jatkossa tuo viileä, mutta korkeintaan kohtalainen pohjois - koillistuuli ulottuu edelleen Etelä-Suomeenkin, kun korkeapaineen selänne on lännessä - luoteessa ja idässä - koillisessa on matalapaine. Tämän myötä ma asti jatkuu samantyyppinen sää; lähinnä iltapäivisin esiintyy heikkoja kuurosateita siellä täällä ja muutoin on vaihtelevapilvistä - ajoittain lähes selkeää. Päivisin lämpötila on +15 ja +20 asteen välillä sekä öisin +5 ja +10 asteen välillä. Pilvisimmillä hetkillä minimilämpötila voi jäädä yöllä +10 asteen yläpuolelle.
Ma - ti tapahtuu muutos, jossa Suomen lounais - länsipuolelle kehittyy matalapaine. Tämän myötä ti aikana vaikuttaa vielä poutainen ja heikkotuulinen korkeapaineen selänne, jossa päivälämpötila on aikaisempaa korkeampi; mahdollisesti vähän yli +20 astetta. Sitten keskiviikosta eteen päin tuo matalapaine näyttää asettuvan useaksi päiväksi Etelä-Suomen päälle. Sen myötä ensi viikon loppuosa on epävakainen, mutta vähän lämpimämpi kuin tämä viikonloppu. Tuolloin kuurottaiset sateet ovat ajoittain voimakkaita ja ukkostakin esiintyy paikoin. Päivisin lämpötilat ovat sateisuuden mukaan vähän +20 asteen molemmin puolin ja öisin lämpötilat ovat +10 ja +15 asteen välillä, ajoittain jopa n. +15 astetta. Matalapaineen keskuksen alueella tuuli on lähes tyyntä, mutta muutoinkin tuulet ovat tilanteessa suunnaltaan vaihtelevia ja heikkoja lukuunottamatta mahdollisia voimakkaita ukkospuuskia. Aivan viikon lopussa tuo matalapaine näyttäisi heikkenevän, mutta uusia osakeskuksia olisi muodostumassa lähellä. Siitä tilanteesta tarkemmin ensi viikolla...
Tämä päättynyt hellejakso on nyt aiheuttanut kasvillisuudelle paikoin ensimmäisiä kuivuusongelmia, joita näkyy nurmikoilla ja paahteisilla rinteillä - eteläseinustoilla lievänä kellastumisena ruohovartisten lajien osalta. Puuvartisilla lajeilla ei vielä ole ilmennyt kellastumista edes kallioilla. Kasvukauden eteneminen on ollut nopeaa lämmön ansiosta ja sen myötä esim. maitohorsma (Epilobium angustifolium), viitapihlaja-angervo (Sorbaria sorbifolia), monet jasmikkeet (Philadelphus sp.) ja mesiangervo (Filipendula ulmaria) ovat aloittaneet kukintansa vähän etuajassa. Pelloilla rypsi - rapsi on tehnyt kirkkaankeltaisia kukkameriään. Alkanut viileä vaihe jarruttaa kehitystä taas sen verran, että merkittävää etumatkaa tavanomaiseen aikatauluun verrattuna ei kasvussa ensi viikolle tultaessa ole. Kuivuusongelma tosin pahenee vielä vähän lisää monin paikoin, ennenkuin ensi viikon runsaammat sateet tulevat korjaamaan tilanteen. Tämän takia puuvartistenkin kasvien kellastumista voi alkaa ilmenemään ensi viikon alkuun mennessä paikoin etenkin kallioisilla kasvupaikoilla.
Vesistöissä sinileväongelma on alkanut paikoin voimakkaanakin helteen myötä ja suurissakin järvissä on mitattu yli +20 asteen pintavesilämpötiloja. Myös Suomenlahden lämpötila on kohonnut ja sisälahdissa on n. +20 asteista vettä. Alkanut viileä säävaihe laskee järvien pintavesilämpötilat vähän +20 asteen alle, mutta merivesi pysyy suunnilleen samana; sisälahdissa vähän viilenevää. Sateettomuus on saanut joet vähän tavanomaista heikkovirtaisemmiksi, mutta ensi viikolla virtaamat lähtevät nousuun sateiden myötä.
Päivitys 4.7.2009 klo. 23:00: Taas tuttuun tyyliin on tarvetta tarkentaa säätietoja ensi viikon osalta uusien tietojen ilmaannuttua. Lämpötilojen osalta ei ole suuria muutoksia aikaisempaan arvioon verrattuna, mutta matalapaineiden aikatauluissa ja voimakkuuksissa on. Ensinnäkin tuo ensi viikon matalapainetoiminta alkaa jo tiistaina illalla sadealueen tulolla etelästä - lounaasta ja heikko korkeapaineen selänne vallitsee lähinnä maanantaina. Sitten keskiviikon aikana ko. Etelä-Suomen päälle tulevan matalapaineen itäreunalla Suomen eteläpuolella näyttää voimistuvan pieni, mutta pippurinen osakeskus, joka voi tuoda hyvinkin voimakkaita tuulia ja runsaita sateita suureen osaan eteläistä Suomea ke - to aikana. Sen reittiä ja voimakkuutta on syytä tarkkailla alkuviikolla. Ensi viikon lopussa ko. osakeskus ja alkuperäisempi matalapaine näyttävät yhdessä heikkenevän ja olevan silloin länsipainotteisesti Suomen päällä. Samalla on uusia merkkejä siitä, että Suomen itäpuolelle alkaisi muodostua helleilmamassaa, jolla voisi myöhemmin olla mahdollisuuksia tulla Suomeen kaakkois - itätuulien myötä ja silloin ukkostoiminta voisi olla taas hyvinkin kiinnostavaa...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment