Sunday, July 19, 2009

Kesän 2009 ukkosseuranta - Osa 3

Ukkostilanne näyttää taas vaihteeksi lupaavalta, kun lounaasta - etelästä nousee okludoituva rintamasysteemi pienen matalapaineen osakeskuksen ollessa lounaassa lähestymässä. Viroon on päässyt rintaman edellä hyvin helteistä ilmamassaa ja Etelä-Suomessakin on päivälämpötila ollut tänään +25 asteen tienoilla. Tällä hetkellä (Klo. 19:00) Virosta on nousemassa Suomenlahdelle ukkosrypäs ja täällä seurantapaikallani Espoon Tapiolassa on kohtalaista - navakkaa kaakkoistuulta ja taivas on ko. rintaman suuntaisten pallero- (Cirrocumulus) ja hahtuvapilviraitojen (Altocumulus) / -lauttojen peittämä. Pilvisyys tihenee etelästä käsin. Lämpötila on +23 astetta. Tässä on seurannassa käytettävät tutut linkit: Ilmatieteenlaitoksen tutka, Testbed -tutka ja Kelikamerat.

Päivitys klo. 19:55: Nyt taivaalla tasaisesti olevien hahtuvapilvilauttojen seassa takana etelätaivaalla on alkanut näkymään vaaleana Virosta nousevan ukkoskuuroryppään yläosaa eli etureunaa. Näyttää taas siltä, että Suomenlahden ylle tullessa konvektio heikkenee ja ukkoset taantuvat. Virossa on kuitenkin koko ajan kehittymässä lisää ukkosta... Lämpötila on laskenut +21,5 asteeseen ja kaakkoistuuli on edelleen kohtalaista - navakkaa. Tässä on salamatutka muiden seurantalinkkien seuraksi.

Päivitys klo. 20:35: Etelätaivaalla on parhaillaan menossa ukkoskuuroalueen etureunapilvisyyden yllemarssi; mm. kauniita kumpukerrospilviä laskoksina, aaltokuvioina ja hyllyinä liikkeessä luoteeseen - pohjoiseen, kun ylempi pilvikerros (Verho - hahtuvapilvikansi) liikkuu koilliseen. Jyrinää ei ole vielä kuulunut, mutta salamanvälähdykset ovat erottuneet yksittäin aavistuksen verran. Ukkosta on ainoastaan ko. sadekuuroalueen itäreunalla ja näyttää tällä hetkellä heikolta sen osuminen tänne Espoon Tapiolaan. Tuulitilanne on ennallaan ja lämpötila on +21 astetta.

Päivitys klo. 21:00: Nyt Helsingin sää kuvina -blogissa on tuore päivitys ukkostilanteesta. Virossa olevat ukkoset pyrkivät edelleen Suomenlahden yli, vaikka ensimmäinen saderypäs näyttääkin nyt etelärannikolle tullessa kuithuneen ukkosettomaksi. Sade alkaa pian kohtalaisena. Lämpötila on +21 astetta ja jopa pieniä lämpenemisen merkkejä on havaittavissa...

Päivitys klo. 21:35: Näyttää nyt siltä, että ensimmäinen saderypäs kuivahtaa lähes tyystin ja pääkaupunkiseudulle ei ole siksi tulossa nyt kuin vain muutama heikko kuuro. Lämpötila on edelleen +21 astetta. Viron pohjoisrannikolla ukkostaa melko reippaasti.

Päivitys klo. 22:25: Uusi ukkoskuurorypäs on nyt yrittämässä tulla etelärannikolle ja sen pilvien yläosa on hehkunut oranssisena iltaruskossaan etelä-lounaistaivaalla. Tuuli on vähän voimistunut ja lämpötila on +20,5 astetta. Ukkoset ovat sijoittuneet nyt tämän saderyppään eteläreunalle eli jälkipuolelle Suomenlahden eteläreunalle.

Päivitys klo. 22:55: Nyt etelätaivas on hyvin tumma ja salamat ovat alkaneet näkyä hyvin illan hämärryttyä. Myös jyrinä kuuluu jo kaukaa. Heikko sade on alkanut kuurottain ja kaakkoistuuli on ajoittain navakkaa. Lämpötila on +19,5 astetta. Hankoniemen itäpuolelle on rantautunut ensimmäinen ukkonen Suomen maaperälle.

Päivitys klo. 23:15: Jaahas, ukkoset näyttävät taas heikentyvän tuossa juuri pääkaupunkiseudulle saapuneessa sadealueessa. Pari kertaa on jo jyrähtänyt melko lähellä, mutta se taitaa taas jäädä siihen... Sateetkin heikkenevät koko ajan tullessaan etelärannikolle. Höh! Ilmeisesti koko yön ajan kuitenkin olisi tulossa uutta kuurosolukkoa etelästä ja ukkosen todennäköisyyttä olisi koko sen ajan olemassa.

Päivitys 20.7.2009 klo. 00:05: Sadetta on nyt saatu Espoon Tapiolassa puolisen tuntia "vain" rankahkosti ja ukkoset kuolivat pois Suomenlahden ylitettyään. Kaakkoistuuli tyyntyi sateen alettua huomattavasti ja lämpötila on +18 astetta. Nyt sade on taukoamassa, kunnes uusia kuuroja tulee etelästä. Näyttää silti aika kehnolta ukkosen suhteen, joten päätän tämän seurannan tähän, jollei yön aikana tapahdu jotain erikoista; päivitys siinä tapauksessa aamulla.

No comments: