Friday, July 24, 2009

Lämmintä kesäsäätä lähes kokoaikaisen epävakaisuuden ja paikallisten ukkosten kera (Päivitys; ensi viikolla poutaisempaa ja helteisempää)Viljelysää on jatkumassa epävakaisena, mutta normaalilämpöisenä ja ajoittain jopa tavanomaista aavistuksen lämpimämpänä (Leudoimmat yöt). Tuo kuva on otettu eilen 23.7.2009 Espoon Tapiolassa ja siinä on nurmikolla jo kolmisen viikkoa kukkineita valkoapiloita (Trifolium repens) sekä reilun viikon sisällä kukkimaan alkaneita syysmaitiaisia (Leontodon autumnalis). Nurmikon leikkuu on ollut n. kolme viikkoa "jäissä", joten näin on päässyt muodostumaan matala kukkaniitty.

Alkuviikon matalapaineen kuurosateet ovat jääneet taakse ja eilisen osittain aurinkoisen ja lähes helteisen poutapäivän jälkeen parhaillaan on saapumassa tämän viikon toinen reipas rintamasadealue myös pääkaupunkiseudulle etelästä - lounaasta. Syynä on lännessä kehittynyt laajahko matalapaine, joka siirtyy heikkenevänä huomiseksi Etelä-Suomen päälle. Sunnuntaina matalapaineeseen kehittyy Suomen kaakkoispuolella uusi pieni osakeskus, joka jää ma - ke ajaksi vaikuttamaan Etelä-Suomen ylle - itäreunalle. Niinpä tämän illan sateen jälkeen la on edelleen kuurosateinen etenkin sisämaassa ja sunnuntai on poutaisempi. Sitten alkuviikolla tuo uusi matalapaineen osakeskus aiheuttaa lisää kuurottaisia sateita kaakosta alkaen etenkin idässä. Ukkoset ovat edelleen paikoin mahdollisia sateiden yhteydessä, mutta mistään kunnon helleukkostilanteesta ei voida missään vaiheessa puhua.

Tuulet ovat enimmäkseen heikkoja - kohtalaisia; ajoittain on jopa tyyntä. Huomenna tuulee lounaasta - lännestä ja tuon uuden matalapaineen osakeskuksen myötä tuulen suunta vaihtelee keskuksen sijainnin mukaan suuresti; lyhyen aikaa voi tuulla voimakkaamminkin... Ilmamassa pysyy kuitenkin koko ajan sen verran lämpimänä, että aurinkoisilla hetkillä päivälämpötila kohoaa helposti yli +20 asteen ja parhaimmillaan ehkä jopa +25 asteen tienoille. Yöt ovat leutoja; minimilämpötilat ovat +10 ja +15 asteen välillä ja runsaspilvisinä öinä etenkin etelärannikolla minimilämpötiloissa saatetaan jäädä +15 asteen yläpuolelle.

Keskiviikosta eteenpäin sään ennustettavuus on taas heikompaa, mutta vaikuttaa edelleen siltä, että lännessä Atlantilla muhii sen verran voimakasta matalapainetoimintaa, että sen vaikutus Etelä-Suomeen jatkuu. Toisin sanoen kuurottaisia sateita saapunee ajoittain lännestä - lounaasta ja sunnilleen normaalilämpöinen kesäsää jatkuu ilman kunnon helleilmamassoja, koska niitä ei pääse virtaamaan etelästä - idästä lännestä suuntautuvan matalapainetoiminnan aiheuttaman pakotteen vuoksi.

Kasvillisuus alkaa olla loppukesävaiheessa, mikä ilmenee hedelmien kypsymisen runsastumisena ja kuluvan kesän versojen puutumisena loppuun asti. Kasvukauden vaihe on suunnilleen normaali - muutamia päiviä edellä tavanomaiseen aikatauluun verrattuna ja eteneminen jatkuu samaan tyyliin. Sen mukaan referenssimainintoina maitohorsma (Epilobium angustifolium) alkaa tulla kukintansa loppuun ensi viikon mittaan ja kotipihlajan (Sorbus aucuparia) marjat alkavat tulla puolikypsään vaiheeseen. Pujo (Artemisia vulgaris) on aloittanut kukintansa ja syyshortensian (Hydrangea paniculata "Grandiflora") kukinnot alkavat valkoistumaan lämpimillä paikoilla. Peltoviljelyssä rypsi / rapsi on lopettanut kukintansa ja ensimmäisiä viljoja (ruis ja ohra) alkaa tuleentumaan kypsiksi vähitellen.

Sateiden ansiosta edelleenkään ei tarvitse pelätä kuivuutta ja edelleen paikalliset taajamatulvat saattavat olla mahdollisia, jos ukkossateita sattuu sopivasti kohdalle. Vesistöissä pintavedet ovat pysyneet n. +20 asteisina tai asteen pari alle niin järvissä kuin Suomenlahden sisälahdissa. Jatkossa vesien lämpötiloissa ei tapahdu suuria muutoksia; aurinkoisina päivinä +20 astetta ylittyy hieman etenkin pienissä järvissä.

Päivitys 25.7.2009 klo. 9:45: Uusia tietoja on ilmennyt sääennusteisiin, jotka muuttavat sään kuvaa sunnuntaista eteen päin. Nimittäin tuo kaakossa kehittyvä pieni matalapaine jää Suomen itäpuolelle ja ma - ti aikana etelästä ulottuu sen sijaan korkeapaineen selänne. Sen myötä sää on poutaista ja päivisin lämpötilat saattavat kohota paikoin +25 asteen lähelle. Ti ja ke aikana saattaa lännestä ulottua vähän sateita heikkenevän rintamasysteemin kera, mutta sitten keskiviikosta eteen päin etelä - pohjoissuunnassa lähes koko ajan viikon lopulle saakka vallitsisi korkeapaine. Matalapaineet jäisivät näin enimmäkseen länteen ja ilmamassakin olisi lämpenemässä niin, että hellelukemiin päästäisiin melko yleisesti päivittäin ja öisinkin voi olla n. +15 astetta heikkotuulisessa säässä. Iltapäivisin paikalliset lämpöukkoskuurot saattavat ajoittain olla mahdollisia...

No comments: