Saturday, July 11, 2009
Normaalilämpöistä epävakaisuutta ajoittaisine ukkosineen
Viime torstain poikkeuksellisen voimakas kesämatalapaine on heikentynyt ja eilen perjantaina olikin jo hyvinkin rauhallista ja aurinkoista säätä iltaan mennessä. Matalapaineen myötä ilmamassa on lämmennyt taas tavanomaisiin heinäkuisiin lukemiin ja tämän myötä vähän +20 asteen ylittävät päivälämpötilat ovat palanneet. Yötkin ovat olleet leutoja pilvien ja tuulen takia ollen jopa +15 asteen yläpuolella. Nyt sään seljettyä viime yö oli kuitenkin vähän viileämpi; sisämaassa vähän alle +10 astetta ja etelärannikolla +10 ja +15 asteen välillä.
Tuo kuva on otettu viime torstaina 9.7.2009 Espoon Tapiolassa, kun se myrskyisä matalapaine riepotteli etenkin Etelä-Suomen länsiosia. Kuvassa on ko. aamuna sataneen ukkosluonteisen sadealueen nurmikon notkoon kasaama vesilammikko, jonka pinnalla oli päivän kovan ja puuskaisen tuulen tekemää aaltokaretta. Kuvassa nähdään myös se, että aurinkokin näyttäytyi lyhyitä aikoja.
Tänään etenkin Etelä-Suomen länsiosia uhkaa melko runsas ukkoskuurottelu. Tuon torstaisen matalapaineen jälkeen Suomen länsi - lounaispuolelle jäi heikko matalapaine ja sen myötä etelästä on nyt virrannut kosteaa ja melko lämmintä ilmamassaa, mikä tekee tilanteen otolliseksi ukkoskuuroille etenkin sisämaassa. Lisäksi etelästä saapuu iltaan mennessä yhtenäisempääkin sadetta ja ukkosta myös sen mukana. Sunnuntaina kuuroherkkyys lienee vähäisempää etenkin etelässä. Molempina päivinä päivälämpötila voi kohota vähän yli +20 asteen aurinkoisilla hetkillä ja ko. päivien välinen yö on leuto; etelärannikolla n. +15 ja sisämaassa +10 ja +15 asteen välillä. Sitä seuraava yö on yhtä leuto tai vähän viileämpi pilvisyyden mukaan.
Jo sunnuntaina Brittein saarten tienoilla on voimistumassa matalapaine, joka ikään kuin venyy Suomea kohti. Yksi osakeskus on tilanteessa liikkeellä ja itse asiassa muodostumassa ma - ti aikana Etelä-Suomen tienoilla siten, että ko. keskus siirtyy ke - to ajaksi Pohjois-Suomen ylle. Tällöin ma ja ma - ti välisenä yönä Etelä-Suomessa on yhtenäisempääkin sadetta ja tuulet käyvät sadealueen etureunassa kaakosta - idästä. Myös tällöin sateisiin voi liittyä ukkosta paikoitellen. Sateen takia päivälämpötila voi jäädä vähän alle +20 asteen, mutta etenkin ma - ti välinen yö on leuto; yli +15 asteen minimilämpötilat ovat mahdollisia. Tiistaina päivällä ja keskiviikkona Etelä-Suomi kuuluu matalapaineen eteläreunan melko voimakkaaseen länsi-lounaistuulialueeseen, jossa esiintyy kuurosateita etenkin iltapäivisin ja sisämaapainotteisesti. Päivälämpötilat voivat kohota vähän yli +20 asteen ja yöllä on lämmintä +10 ja +15 asteen välillä. Perjantaista eteen päin matalapaineen painopiste näyttäisi siirtyvän idemmäksi ja uusien osakeskusten muodostuminen on samalla mahdollista. Ennustettavuus on kuitenkin siinä vaiheessa heikkoa tästä hetkestä käsin. Joka tapauksessa jonkinlainen lievä viileneminen on mahdollista ja epävakaisuus jatkuu edelleen...
Tästä ennusteesta siis havaitaan se, että kunnon helteet jäävät edelleen pois ja yllä kuvatun tilanteen takia erittäin kovat helteet itse asiassa sijoittuvat ensin Venäjälle, josta nyt la - ma aikana ulottuu vähän lämpöä Suomeen ja sitten ensi viikolla helteet matkaavat lounaasta ensin Keski-Eurooppaan ja siitä Suomen kaakkoispuolelle. Nuo helleilmamassat ovat myös hyvin kosteita, joten Keski- ja Itä-Eurooppassa on tiedossa lähimmän viikon aikana paikoin erittäin voimakkaita ukkosia ja tornadojakin niiden yhteydessä. Uutisissa niiden aiheuttamista tuhoista voi olla mainintoja myös täällä Suomessa. Joka tapauksessa Suomessakin on lähipäivinä mahdollista myrskybongailla ukkosia, vaikkei erityisen voimakasta näytelmää ole näillä näkymin tiedossa...
Kasvillisuuden kehittyminen on edennyt kasvukauden kehitysasteen valossa edelleen melko normaalissa aikataulussa. Sen myötä esim. maitohorsman (Epilobium angustifolium), mesiangervon (Filipendula ulmaria) ja jasmikkeiden (Philadelphus sp.) kukinnat ovat edenneet näyttävässä huippuvaiheessa. Jatkossa normaalilämpöinen kesäsää ei aiheuta poikkeusta kasvukauden normaaliin etenemisvauhtiin; ensi viikon lopussa jasmikkeiden kukintasesonki alkaa olla ohi ja loppukesälle tyypilliset kukkijat alkavat valmistella näytöstään. Näin esim. syyshortensian (Hydrangea paniculata "Grandiflora") kukinnot tulevat jo esille, mutta ne pysyvät vielä esivaiheisina ja vihertävinä. Puuvartisten kasvien parissa ollaan tulossa siihen vaiheeseen, missä edistyneimmät tämän kesän versot alkavat puutua kokonaan ja näin kasvukauden etenemisasteen seuranta alkaa hämärtyä epämääräiseksi. Merkittäviä puuvartistapahtumia ovat kuitenkin lähimmän viikon aikana esim. terttuseljan (Sambucus racemosa) ja tuomen (Prunus padus) marjojen kypsyminen.
Vesistöt ovat olleet hieman viileitä viime aikojen viileyden ja sateisuuden takia; järvissäkin pintavedet ovat olleet vähän alle +20 asteisia. Normaaliksi heinäkuun lämmöksi muodostunut ja tästä sellaisena jatkuva sää lämmittää vesiä hieman uudestaan ja näin ainakin pienissä järvissä n. +20 asteen lukemat voivat olla mahdollisia ensi viikon mittaan. Merivesi pysyy enimmäkseen +15 ja +20 asteen välillä siten, että edelleen tyypillisesti lämpimintä vesi on sisälahdissa.
Lopuksi voidaan todeta, että kuivuus ei tule olemaan jatkossa ongelma, vaan paikoin vettä voi sataa jopa liikaakin noista em. kuuroista, jos ko. konvektiot kehittyvät samoilla paikoilla usein ukkosiksi. Taajamatulvat ovat siis lähipäivinä mahdollisia ajoittain ja jokien vesivirtaamat saattavat lähteä selvään nousuun sellaisilla alueilla, missä ko. valuma-alueella sattuu eniten voimakkaita kuurosateita.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment