Wednesday, July 08, 2009

Ylimääräinen sääpäivitys; Voimakasta tuulta ja runsaita sateita tästä illasta perjantaihin

Nyt on aika katsoa tarkemmin jo monen päivän ajan seurannassa olleen matalapaineen tilannetta. Suomen eteläpuolella on siis nyt kehittymässä voimakas, mutta melko pienialainen matalapaine, jonka ensimmäiset sateet ovat saapumassa näillä hetkillä etelärannikolle. Näyttää edelleen siltä, että matalapaineeseen liittyy varsin voimakkaita tuulia ja runsaita sateita. Osaan sateista voi liittyä ukkosta. Matalapaineen keskus näyttää liikkuvan Viron länsireunalta Ahvenanmaalle huomisen aikana. Siten Etelä-Suomessa sadealueen etureunassa illalla - yöllä tuulee kaakosta ja jälkipuolella huomenna päivällä etelästä - lounaasta. Tuulet näyttävät olevan voimakkaimmillaan torstaina iltapäivällä ja se voi paikoin aiheuttaa tuulivahinkoja etenkin etelärannikolla.

Sadealueen tuo okludoituva rintamasysteemi, jonka seassa ukkosia voi olla. Sadealueen jäljessä kuurottaisia sateita esiintyy ja ukkonen on samalla edelleen mahdollista. Sademäärät voivat olla paikoin suuria, mikä voi aiheuttaa lievää taajamatulvariskiä. Kasviviljelyssä sateen ja voimakkaan tuulen takia herkät kukat - versot saattavat kärsiä piiskaavan sateen aiheuttamista vaurioista. Lisäksi alavilla notkopaikoilla ja savimailla voi ilmetä laajoja seisovan veden altaita ja hiekkakäytävät joutuvat kaltevilla pinnoilla paikoin voimakkaan vesivirtaeroosion käsittelemiksi.

Perjantaina pahin tilanne on ohi matalapaineen heiketessä Suomen lounaisreunalla, mutta ukkoskuurojenkin mahdollisuutta on vielä. Saatan vielä jatkaa sääpäivitystä esim. mahdollisella ukkosseurannalla parin lähipäivän aikana... Tässä on tarpeelliset seurantalinkit: Ilmatieteenlaitoksen tutka, Testbed -tutka ja Kelikamerat.

Päivitys 9.7.2009 klo. 15:15: Matalapaineen pahin tuulivaihe on nyt alkanut ja puuskissa tuulen voimakkuus on varsin tuhti ja en ihmettele, jos yksittäisiä puita jossain kaatuu tai kattopeltejä alkaisi repsottamaan... Matalapaineen pienuuden takia vaarallinen tuulialue on lähinnä vain Etelä-Suomen länsiosassa. Tilanne on edennyt nyt niin, että aamulla klo. 6 - 7 aikoihin okludoituvan rintaman rankka sadealue saapui etelästä ja täällä pääkaupunkiseudulla ukkosti heikosti siinä yhteydessä. Ilmamassa oli lämmin ennen rintamaa yölämpötilan oltua jopa vähän +15 asteen yläpuolella voimakkaassa kaakkois-itätuulessa. Nyt rintaman jälkeen etelästä on saapunut viileämmässä ilmamassassa kuurottaisia sateita pilvisyyden ollessa yhtenäistä puolenpäivän tilapäisen aurinkoisen hetken jälkeen, mutta ainakaan vielä ukkosta ei ole juurikaan muodostunut. Etelään - lounaaseen kääntyneen tuulen myötä lämpötila on jopa laskenut vähän ja nyt on erikoisesti kylmempää (+15 astetta) kuin viime yönä.

Päivitys 9.7.2009 klo. 19:55: Nyt matalapaine on alkanut heikkenemään ja sen myötä etelä-lounaistuuli on taantumassa. Kuitenkin vasta nyt on Suomenlahdella lähestymässä ukkoskuuroja etelärannikolle (Näkyy hyvin mm. Testbedin animaatiosta) ja yksi rypäs on juuri lähestymässä pääkaupunkiseutua ja ko. pilvisysteemin yläosa on vähenneen pilvisyyden ansiosta nyt hyvin esillä. Ko. kuuroryppäisiin voi vielä liittyä vaarallisen voimakkaita puuskia. Lämpötila on +17,5 astetta Espoon Tapiolassa.

Päivitys 9.7.2009 klo. 23:40: Niinpä siinä sitten kävi, että tuon edellisen päivityksen jälkeen kuurot jäivät pääkaupunkiseudulla vähiin ja suurin osa viiletti itä ja länsipuolitse ohi pohjoiseen. Mitään merkittävää ukkosta ei niihinkään silti lopulta liittynyt. Nyt tämän ajankohtaan nähden poikkeuksellisen voimakkaan matalapaineen aiheuttama myrskybongaustilanne on ohi. Merkittävistä tuulivahingoista ei ole tullut ainakaan vielä valtavirtamediaan uutisia, joten päätän tämän seurannan tähän.

No comments: