Sunday, August 02, 2009

Kesän 2009 ukkosseuranta - Osa 5

Tänään Hämeenlinnaan tuli Etelä-Suomen mittakaavassa päivän rankin kuurorypäs, jossa oli kiitettävästi ukkostakin mukana. Onnekseni saavuin paikalle juuri parahiksi seuraamaan tämän kesän kovimpiin kokemiini kuuluvaa ukkosta. Kuuroalue saapui illalla n. klo. 18:00 idästä ja rankkaa kuurottelua kesti jonkin matkaa klo. 19:00 jälkipuolelle. Ukkosen saapuminen idästä mahdollisti myös sateenkaaren näkymisen.

Tilanne oli laajassa mitassa sellainen, että pieni matalapaine oli etenemässä hitaasti itään Suomenlahtea pitkin, jolloin sen ympärillä kehittyneet kuuroryppäät liikkuivat Viron puolella itään ja Suomen puolella länteen pitkin päivää. Ilmamassa oli sen verran lämmintä ja kosteaa, että osa kuuroista pääsi kehittymään ukkosiksi asti etenkin sisämaassa.

Hämeenlinnassa lämpötila oli ennen ukkosta +22 astetta ja sateen alettua se laski jopa vain +13 asteeseen. Myöhemmin illalla lämpötila kohosi jälleen +15 asteen vaiheille. Itätuuli oli ennen kuuroja hyvin heikkoa ja kuuroryppään aikana kohtalaiset ukkospuuskat tulivat vaihtelevista suunnista; lähinnä idän ja luoteen väliltä. Kuurojen jälkeen sää tyyntyi lähes tyystin; yöllä odotettavissa sumua ja usvaa.

Rankimman kuuron aikana satoi parin minuutin ajan pikkurillin kynnen kokoisia rakeita. Sademääräksi arvioin noin 20 mm, joka tyypillisesti sataa tällaisen reilun tunnin ukkosen aikana, vaikka rankimmat saderyöpyt kestivät vain minuutin parin pituisina jaksoina. Salamointi oli ainakin kohtalaista parin tunnin ajan ja lähimmillään eräs isku oli muutaman sadan metrin päässä itsestäni. Alle laitoin taas edellisestä kerrasta tuttuun tyyliin kuvia ukkosen aiheuttamista ilmiöistä.


Kuvat:
Rankimman kuuron juuri lakattua kaltevaa kiveyspintaa pitkin vyöryvää vesivirtaa.


Hämeenlinnan keskustan torilla kuvattua rankan vesivirran tuomaa hiekkaa torin viereisestä kirkkopuistosta. Kuva on otettu reilu tunti ukkosen jälkeen.


Rankimman ukkossateen alkaessa lakata: Erään keskustan pysäköintialueen viemäri ei ehtinyt vetää vettä riittävän nopeasti, vaan aiheutti tulvan. N. tunnin kuluttua ukkosen jälkeen tulva oli kuitenkin jo vetäytynyt viemäriin.
Noin tunti ukkossateen jälkeen eräs keskustan alikulkutunneli tulvi vielä jonkin verran vedestä, mutta oli jo laskenut n. 30 cm huippukorkeudesta.

No comments: