Wednesday, August 26, 2009

Kesän 2009 ukkosseuranta - Osa 7

Tänään on lännestä saapunut matalapaineen osakeskus melko lämpimän ilmamassan (Kurkottanut Keski-Euroopan helleilmamassasta) kera Etelä-Suomeen. Sen yhteydessä oleva okludoituva rintama on saapunut sateineen jo suureen osaan Etelä-Suomea ja osaan sateista liittyy ukkosta. Ukkostava kuurojono on parhaillaan (Klo. 22:22) länsiosissa Etelä-Suomea ja Itämerellä - Suomenlahden länsiosissa ja kohta lännestä tarkastelupaikalleni Espoon Tapiolaan voidaan odottaa salamoinnin näkymistä pimeyden turvin; hienoa yöukkosta siis voi olla tiedossa. Lämpötila on edelleen varsin korkea ollen reilut +17 astetta ja lounaistuuli käy kohtalaisesti. Taivas on yhtenäisessä kumpukerrospilvessä. Tässä on jälleen tutut seurantalinkit: Ilmatieteenlaitoksen tutka, Testbed -tutka, Kelikamerat ja salamatutka.

Päivitys klo. 23:25: Salamointia on näkynyt nyt noin puolen tunnin ajan harvakseltaan kaukana länsitaivaanrannalla täällä Tapiolassa. Leppeä lounaistuuli käy edelleen ja lämpötila on +17 astetta. Tässä on Myrskyvaroitus -sivuston arvio tilanteesta.

Päivitys klo. 23:50: Salamointi on tihentynyt selvästi ja ukkosen jyrinääkin kuuluu jo kaukaa. Yhä alhaalla liikkuva kumpukerrospilvikansi saattaa jatkossa haitata hieman salamoiden yksityiskohtien näkymistä, mutta ukkosen ollessa lähellä sitä ongelmaa ei enää olisi. Nyt kannattaa huomioida myös kaupunkivalaistuksen luomat valoefektit pilvissä, koska ukkosen lähestyessä laskokselliset hylly- ja seinä- ja vyörypilvet ovat mahdollisia kumpukerrospilvien seassa ja näin syntynee upeita tilanteita salamoiden leiskuessa. Nyt keskityn ukkosen seurantaan ja palaan raportoimaan ukkosen mentyä ohi.

Päivitys 27.8.2009 klo. 00:58: Nyt ukkonen meni ohi itään - koilliseen rytisten edelleen idempänä ja on loppupäivityksen aika. Ukkosen rankkasade vallitsi Tapiolassa klo. 00:15 - 00:30. Tuona aikana muutama salama löi lähimmillään hiukan vajaan kilometrin päässä ja salamointi oli melko tiheää muutenkin. Pilvisyys ennen ukkosta ja ukkosen aikana käsitti niin runsasta kumpukerrospilveä matalalla, että suurin osa salamoista näkyi vain pilvisalamoina ilman ääriviivoja. Juuri ennen kaatosadekohtaa kumpukerrospilvet muodostivat jonkin verran repaleista vyörypilvivallia. Tuuli oli koko ajan vain heikkoa - kohtalaista ja kääntyi lounaasta länteen. Heti ukkosen jälkeen matalalla ollut kumpukerrospilvikansi kaikkosi kokonaan ja tilalle tullut ilmamassa oli kirkkaampaa; ukkosen alla oli selvää utua. Lämpötila laski ukkosen aikana +17 asteesta +15,5 asteeseen. Nyt tähtitaivas näkyy lähes selkeältä taivaalta, mutta lisää heikompia kuuroja voi vielä yön mittaan tulla. Kaiken kaikkiaan tapahtuma jäi mieleeni varsin mallikkaana elokuisena yöukkosena pimeän ansiosta.

Päivitys 27.8.2009 klo. 10:35: Laitan tähän vielä Hesarin uutisen viime yön ukkosesta. Jutussa on upea lukijakuva ko. ukkosen yösalamoinnista Helsingissä. Siitäkin nähdään hyvin se, kuinka vain osa salamoiden ääriviivoista näkyi matalien alapilvien takia.

No comments: