Friday, August 28, 2009

Kesän jatkumista tavanomaista lämpimämmissä ja ukkostavan epävakaisissa olosuhteissaLoppukesän sääolot ovat suosineet kasvinviljelyä edelleen suorastaan optimaalisesti, koska riittävästi kosteutta ja lämpöä on ollut. Alkuviikolla vallitsi lämmin korkeapaineen selänteen sää noin +20 asteen päivälämpötiloineen ja keskiviikon - torstain välisenä yönä matalapaine toi rintamasysteeminsä kera kesän voimakkaimpiin kuuluvan ukkosen runsaine sateineen lähes koko Etelä-Suomeen. Sen jälkeen eilen ja tänään on vallinnut edelleen melko lämmin länsituulinen ja etenkin eilen vielä kuurosateinen sää. Yöt ovat olleet erityisen lämpimiä; etelärannikolla jopa +15 asteen vaiheilla ja sisämaassakin yli +10 astetta.

Tuo kuva on otettu eilen 27.8.2009 Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään kuvausta edeltäneen yön ukkossateen aiheuttama vesilammikko nurmikon notkossa. Tässä vaiheessa vuotta tähän liittyen maaperän kosteus alkaa pysymään yhä vahvemmin yllä, kun nopeasti vähenevä auringonsäteily aiheuttaa haihtumisen hidastumista. Toisaalta ilmamassat ovat tähän aikaan vuodesta usein kosteita, mikä myös edesauttaa mm. noiden vesilammikoiden säilymistä yhä pidempään.

Vaikka yllä mainittu haihtumisen hidastuminen kertookin jo syksyn olevan ovella, niin tällä kertaa viljelysääennuste sisältää edelleen kesäisiä olosuhteita. Epävakaisuus kuitenkin jatkuu samalla. Tilanne on jo muutaman päivän ollut sellainen, että lännessä Atlantilla ja Britteinsaarten tienoilla on vellonut voimakasta ja laajaa matalapainetoimintaa monine keskuksineen, joista yksi saapui siis viime ke - to aikana Suomeen. Samalla Keski- ja Itä-Euroopassa ovat vallinneet kosteat helleilmamassat. Nyt tuo matalapainetoiminta voimistuu entisestään viikonloppuna ja ensi viikolla. Koska Suomi kuuluu tämän matalapainetoiminnan lämpimälle kaakkoissivulle, niin seurauksena lounaasta pääsee Etelä-Suomeen lämmintä kesäilmamassaa pitkälle ensi viikkoon saakka.

La ja su käy aluksi niin, että lännessä Norjan rannikolla voimistuu yksi matalapaine, joka syöttää Suomeen lounaasta kuurottaisia sateita ja melko lämmintä ilmamassaa. Tässäkin yhteydessä sateiden seassa saattaa olla ukkosta, jolloin kesän 2009 ukkosseurannalleni voi tulla jatkoa jo parin päivän sisällä. Päivisin lämpötilat ovat vähän vajaat +20 astetta runsaan pilvisyyden takia, mutta yöt ovat edelleen lämpimiä ja etelärannikolla voi olla edelleen n. +15 asteen minimilämpötiloja.

Sitten alkuviikolla näyttää käyvän niin, että Suomen eteläpuolella voimistuu korkeapaine ja lännessä Atlantilla voimistuu uusi matalapainekokonaisuus. Sen myötä aluksi ma ukkostava rintamasysteemi kulkee yli lännestä ja kuivempi länsituuli valtaa sitten alan, jossa on poutaisempaa ja päivälämpötilat saattavat taas kohota +20 asteen ylikin tiistaina. Yöt viilenevät tässä vaiheessa ja +10 asteen alitukset ovat sisämaassa mahdollisia ma ja ti välissä.

Heti perään tuo lännen matalapaine syöttäisi entistä lämpimämpää ja kosteaa ilmamassaa keskiviikoksi lounaasta ja näin selvästikin yli +20 asteen päivälämpötilat ovat mahdollisia ja yöt lämpenevät taas paljon yli +10 asteisiksi ti jälkeen. Samalla kuitenkin matalapaine tulee jo lähemmäksi ja jo keskiviikon aikana rintamasysteemi olisi ylittämässä Suomen lännestä - lounaasta. Se voi olla mielenkiintoinen tilanne, sillä siihen näyttäisi tässä vaiheessa arvioituna liittyvän voimakkaita tuulia ja rajun ukkosen mahdollisuutta... Ke jälkeen laaja matalapaine olisi edelleen lännessä - luoteessa ja korkeapaine etelä - kaakkoispuolella, joten epävakainen ja ajoittain tuulinen, mutta tavanomaista selvästi lämpimämpi ja sää jatkuisi ja siten syksyn termiselle alkamiselle ei olisi vielä näkyvissä perusteita pitkään aikaan...

Kasvillisuuden kehitys saa nyt kosteasta ja lämpimästä jatkosta erinomaista vauhtia loppukesän viimeisille vaiheille hedelmien kypsymisineen, versojen puutumisineen, talvisilmujen muodostumisineen jne. Kasvukausi kirii siis loppuvaiheessa selvästi edelle tavanomaisesta aikataulustaan. Toisaalta ruskan eteneminen ei vieläkään ala häilyviä ensitapailuja lukuun ottamatta kesälämpimien säiden vallitessa edelleen. Niinpä referenssikasveista taas maininnat; syyshortensian (Hydrangea paniculata "Grandiflora") kukinnan punertava vaihe voimistuu selvästi, mustaseljan (Sambucus nigra) marjojen kypsyminen alkaa kiihtymään, syysomenalajikkeet ja monet luumut alkavat kypsymään ja syyskukkivien perennojen kukinta alkaa vähitellen; kuten syysasteri (Aster novi-belgii). Kosteus ja ajoittain runsaat sateet edesauttavat myös sieniä ja sammalia viihtymään tavanomaista lämpimämmästä säästä huolimatta. Koivuissa ja monissa pajuissa on edelleen valeruskaa aiheuttavia ruostesienitauteja. Mahdolliset ukkossateet voivat aiheuttaa taajamatulvariskiä ja liikamärkyyttä.

Vesistöjen lämpötilat ovat nyt kauttaaltaan n. +17 - +18 asteisia, joten viimeksi arvioimani viileneminen ei tapahtunutkaan sään jatkuttua edelleen kesälämpimänä. Tähän aikaan vuodesta niin pienet (lammet - pikkujärvet) kuin suuretkin vesistöt (suuret järvet ja meri) ovat melko tasalämpöisiä keskenään. Jatkon lämmin sää saa vesistöt paikoin jopa lämpenemään vielä uudestaan ja näin +20 asteen rajapyykille voidaan vielä paikoin päästä ensi viikolla. Sitten on hitaan viilenemisen vuoro jo pysyvämmin, vaikka hyvinkin lämmin sää jatkuisi, koska auringonsäteilyn nopea väheneminen joka tapauksessa alkaa vaikuttaa viilentävästi.

No comments: