Sunday, August 23, 2009

Viikon 34 tunnelmakuvat vuonna 2009



Köynnösruusulajike (Rosa "Coral Dawn"):n kukintasesongin jälkipuolen kukintaa kuvattuna Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa lauantaina 22.8.2009. Tämä varsinainen "seinäruusu" näyttää, kuinka monet köynnösruusut tekevät kukintaa vielä varsinaisen heinäkuun parhaan kukintasesongin jälkeenkin.




Kiinanjaloangervolajike (Astilbe chinensis "Finale"):n kukinnan alkua kuvattuna Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa lauantaina 22.8.2009. Jaloangervoista viimeisimpiä kukkijoita ja kukintaa riittää syyskuulle. Monet muut jaloangervot kukkivat jo heinäkuussa ja elokuun alussa. Kukintotähkät kannattaa säilyttää erinomaisina talventörröttäjinä kevääseen. Jaloangervoilla myös lehdet ovat koristeelliset ja ovat lajikkeesta riippuen monenvärisiä kevätpuhkeamisissaan.




Soihtunauhuksen (Ligularia X hessei) täyttä kukintaa kuvattuna Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa lauantaina 22.8.2009. Loppukesän kukkijoista näyttävimpiä ja nauhuksista viimeinen kukkija. Muut nauhukset kukkivat parhaimmillaan heinäkuussa - elokuun alussa. Harmaa - ruskehtavavillainen siemenvaihe on myöhään lokakuussa. Lehdet ovat näyttävän isolapaisia.


.
Maakkian (Maackia amurensis) kukintaa kuvattuna Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa lauantaina 22.8.2009. Näinkin myöhäinen pikkupuun kukinta on aina esilletuomisen arvoista. Kukkien tuoksu on voimakkaan imelää. Lehdet puhkeavat näyttävän hopean silkkikarvaisina touko - kesäkuun vaihteessa. Ruska on keltainen lokakuussa tai aikaisen pakkasen tultua lehdet muuttuvat ennen ruskaa mustiksi pian varistakseen.
.
.
.

Kuusamalajin (Lonicera deflexicalyx) jo heinäkuun lopulta kypsinä säilyneitä marjoja kuvattuna Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa lauantaina 22.8.2009. Tämä tuntematon ja harvinainen kuusamalaji on sukunsa näyttävimpiä erityisesti lehdiltään ja marjoiltaan. Keltainen kukinta on touko - kesäkuussa. Kesävehreys säilyy pitkälle loka - marraskuulle ja pensas on iso. Tulee ensimmäisten joukossa lehteen, kuten muutkin kuusamat.


Viiniköynnöslajikkeen (Vitis "Valiant") kypsyviä marjoja kuvattuna Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa lauantaina 22.8.2009. Eteläseinustoilla voi Etelä-Suomessa viljellä varsin montaa suht talvenkestävää viinirypälelajia ja -lajiketta. Tällä lajikkeella sato kypsyy ensimmäisten joukossa ja se on siten varmaa joka vuosi. Keltainen ruska on näyttävä syys - lokakuussa.




Hevoskastanjaristeymän (Aesculus X hybrida) täysikokoinen hedelmäpallo kuvattuna Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa lauantaina 22.8.2009. Monilla hevoskastanjoilla hedelmät ovat piikittömiä poiketen Helsingissäkin yleisestä balkaninhevoskastanjasta (A. hippocastanum). Tämä risteymä kukkii oranssinruskehtavin kukin ja keltainen ruska on kirkasta syys - lokakuussa. Lehtien puhkeaminen tapahtuu huhti - toukokuussa erittäin näyttävän punaisiksi ja isoiksi paisuvista silmuista.
.
.


Jalokastanjan (Castanea sativa) lähes täyteen kokoon kasvanut hedelmäpallo ja kuihtuneet hedekukintotähkien jäänteet kuvattuna Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa lauantaina 22.8.2009. Aikaisemmin näyttämäni kukinta on vaihtunut kypsyvien pähkinöiden aikaan ja sato on taas melko runsas. Todella hyvin talvenarkana pidetyltä Välimeren puulta näin pohjoisessa!




Japaninjalopähkinän (Juglans ailanthifolia) täyteen kokoon kasvaneita hedelmäpalloja kuvattuna Helsingin Meilahden arboretumissa perjantaina 21.8.2009. Tämä jättiläislehtinen isohko puu on myös lehdiltään vasta näin elokuussa lopullisen täysvaiheinen. Keltainen ruska ilmenee syys- ja lokakuussa. Ensimmäinen pakkanen pudottaa lehdet kerralla jopa vihreinäkin. Kasvu alkaa toukokuussa hitaasti hedenorkkojen ollessa runsaina ryppäinä touko - kesäkuussa.


.
Helsingin Meilahden arboretumin vieressä olevaa niittyä kuvattuna perjantaina 21.8.2009. Ohdakkeet (Cirsium sp.) ovat olleet jo parisen viikkoa siemenvillavaiheessa kuvan tapaan, mutta päätös sille alkaa olla lähellä. Rehevien niittyjen kasvustot ovat olleet silti edelleen kesäisiä ja kasvukauden korkeimmassa vaiheessa.
.
.
.
Espoon Tapiolassa maanantaina 17.8.2009 kuvattua iltausvatilannetta juuri auringon laskettua. Aikaisemmin päivällä oli runsaahkoa kuurottaista sadetta ja usva sai siten märästä maasta lisävoimaa tyyntyneessä tuulessa. Ns. ulossäteilyusvat yleistyvät tässä vaiheessa vuotta heikkotuulisissa tilanteissa pimentyneiden öiden myötä. Tuo kumpupilvijäänne oli hauskan muotoinen; Aku Ankka -lentokone, sydän...
.
.
.
Helsingin Taiteiden yönä perjantaina 21.8.2009 kuvattua näkymää auringon laskun suuntaan ns. pitkältä sillalta Töölönlahdelle. Elokuun tässä vaiheessa illat antavat jo keinovaloille erinomaiset mahdollisuudet, kuten tuo ravintolalaiva näyttää. Lisäksi tähän aikaan yöt ovat saavuttaneet jälleen täyden pimeyden vaiheen keskiyöllä.

No comments: