Sunday, August 23, 2009

Peruukkipensaan erinomaisen vesomisen tilanne Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa kanituhon jälkeenPeruukkipensaan uudet vesat läheltä.
Peruukkipensas (Cotinus coggygria) ja sen punalehtinen lajike (Cotinus coggygria "Royal Purple").


Viime talvena Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa sattui erittäin paha kanien syöntituho peruukkipensaalle ja siitä tein viime maaliskuussa kirjoituksen, joka liittyi myös tähän paljon toitottamaani maailman kriisiin. Sitten tällä kasvukaudella ryhdyin seuraamaan pensaan toipumista ja kesäkuussa oli jo nähtävissä uudestaanvesomisen erinomaisuus; kirjoitukseni siitä. Nyt perjantaina 21.8.2009 otetuista kuvista nähdään, että vesominen on saavuttanut reippaasti yli 1 metrin rajan (Pisimmät vesat jo hiukan minua korkeammat), kuten tuolloin kesäkuussa arvioin.

Tuosta yläkuvasta nähdään, että kasvu on edelleen käynnissä ja vesat ovat puutuneet vasta n. puoliväliin asti. Niinpä syksyn ollessa kolea ja hallojen / yöpakkasten tullessa aikaisin on vaarana versojen latvaosien paleltuminen pitkältä matkalta jo ennen talveakin. Joka tapauksessa tällaisella jonkin verran talvenaralla lajilla näin voimakkaiden vesojen paleltuminen latvoistaan seuraavana talvena on hyvin todennäköistä.

Palaan vielä kertomaan tästä vesomistilanteesta myöhemmin syksyllä ensimmäisen kunnon hallan / yöpakkasen ollessa käsillä. Seuraavana vuonna tulee myös lisää kertomuksia ko. pensaan talvivaurioista ja niistä selviytymisestä. Kukkiminen jäänee kuitenkin ensi vuonna vielä vähäiseksi - olemattomaksi.

No comments: