Saturday, August 08, 2009

Paikoin kuurosateisesta hellekorkeapaineesta runsassateiseen ja normaalilämpöiseen matalapainejaksoonTällä viikolla olemme viettäneet lomasäiden kannalta kesän parhaimpiin kuuluvaa viikkoa Etelä-Suomessa. Suomen päälle on asettunut korkeapaine pohjoisesta ja sen myötä sää on ollut viime päivinä heikkotuulista ja pääasiassa poutaisen aurinkoista. Iltapäivisin on kuitenkin esiintynyt monena päivänä kuurosateita ja paikoin ukkostakin. Päivälämpötilat ovat olleet +25 asteen tienoilla ja yölämpötilat ovat olleet +10 ja +15 asteen välillä. Aivan niin kuumaa hellettä ei siis ole tullut kuin viime viljelysääennusteessani arvioin. Korkeapaineen itäpuolella on ollut sen verran viileää ilmamassaa lähellä.

Tuo kuva on otettu eilen Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään poikkeuksellisen pitkäksi päästetyn nurmikkokasvun leikkaamisen jälkeen jääneet niittojätteet. Nurmikoiden leikkaamattomuus on ollut tämän kesän erikoisuus täällä Tapiolassa ja se johtunee varsin suurelta osin maailman tämän hetken tilanteesta eli talousjärjestelmän romahtamisen ensioireista näin käytännönkin tasolla ympäristön hoidossa: Lähes koko heinäkuun ajan elokuun alkuun asti keskusta-alueiden ulkopuolella olevien nurmikoiden leikkuuseen ei ilmeisesti ollut varaa ja resursseja, kun lomakausikin oli vahvimmillaan päällä. Tämän viikon alussa nurmikot saatiin sitten viimein leikattua ja tuollainen ruskeaksi parissa päivässä kuivunut jäte jäi omalla tavallaan hauskoiksi raidoiksi paikalleen. Leikkaamattomuudessa oli kylläkin hyvänä puolena se, että melkoisen sateisen heinäkuun turvin valkoapilat (Trifolium repens) pääsivät kukkimaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin näillä nurmilla aiheuttaen mehevää estetiikkaa.

Tämä menellään oleva hellejakso jatkuu vielä tästä päivästä maanantaihin korkeapaineen sinnitellessä yllämme. Lämpötilat ovat näinä päivinä siis yhä samanlaisia kuin yllä mainitsin. Loppukesälle tyypilliseen tapaan öisin on avoimilla paikoilla paikoin usvaa ja sumua. Aamulla yökaste säilyy pitkään varjopaikoilla. Tämä kosteus aiheuttaa edelleen myös sen, että iltapäiväkuurojen ja -ukkosten riskiä on edelleen olemassa korkeapaineesta huolimatta.

Maanantaina korkeapaine vetäytyy kaakkoon ja lännestä alkaa vaikuttamaan Atlantilta saapuva matalapainetoiminta. Sen myötä tiistain aikana lännestä lähestyy ensimmäinen säärintamasysteemi, johon voi liittyä runsaita sateita ja mielenkiintoista ukkostoimintaa. Myös tuulet (lounas - länsi) voimistuvat. Keskiviikosta eteenpäin matalapaine sijoittuu laajana Suomen ylle ja matalan osakeskusten ja lännestä Atlantilta saapuvien uusien matalapaineiden myötä kuurottaisia sateita tulee eteläiseenkin Suomeen jatkuvalla syötöllä lännestä koko loppuviikon vain lyhyiden poutahetkien sävyttäessä välejä. Tiistain jälkeen ilmamassa myös viilenee, mutta kesä jatkuu edelleen: Päivisin on poutahetkillä herkästi vähän yli +20 astetta ja sateisuuden ja tuulisuuden lisäännyttyä yöt ovat edelleen melko leutoja ja vähän alle +10 asteen minimilämpötiloja ei siksi esiinny kuin korkeintaan sisämaassa selkeimpinä öinä.

Kasvillisuus on edennyt loppukesän vaiheisiin vähän tavanomaista aikatauluaan edellä viime aikaisen lämmön edesauttamana. Näin ollen syyshortensiat (Hydrangea paniculata "Grandiflora") ovat saavuttaneet valkoisen kukinnan vaiheensa. Kotipihlajissa (Sorbus aucuparia) marjat alkavat olla täyskypsiä. Maitohorsma (Epilobium angustifolium) ja monet ohdakkeet (Cirsium sp.) ovat heikkotuulisuuden ansiosta näyttävässä siemenvillavaiheessa. Jatkossa kasvukausi etenee edelleen hyvissä olosuhteissa sateiden pitäessä maan kosteana ja lämmön valmistaessa lajeja talveen ripeästi. Todennäköiset ukkossateet ovat kuitenkin edelleen aiheuttamassa riskejä niin taajamatulville kuin liikamärkyydelle paikoitellen. Tässä vaiheessa kesää homeet ja sienet saavat näin sopivan lämmön ja kosteuden turvin juhlaolosuhteet. Myös sammalet kiittävät varjoisilla paikoilla.

Vesistöt ovat olleet tällä viikolla kesän lämpimimmässä vaiheessa pintavesien ollessa järvissä vähän yli +20 astetta ja Suomenlahdellakin sisälähdissa +20 asteen tienoilla. Myös ulkomerellä lämpötilat ovat olleet lähellä +20 astetta ja näin alkukesälle tyypillinen sisälahtien ja ulkomeren lämpötilaero on heinäkuun aikana tasoittunut. Meren lämpimyys on jo alkanut vaikuttamaan loppukesälle tyypilliseen tapaan niin, että merituuli-ilmiö on taantunut minimiin korkeapaineiltapäivissä ja öisin sen lämmittävä vaikutus etelärannikon säähän on havaittavissa selvästi. Jatkossa sen myös kuurosateisiin etenkin ilta- ja yöaikaan kohdistuva ylläpitävä ja voimistavakin vaikutus tulee ilmenemään.

No comments: