Sunday, August 09, 2009

Viikon 32 tunnelmakuvat vuonna 2009Mustilanhortensian (Hydrangea paniculata "Mustila") kukinnan alkua kuvattuna Helsingin Meilahden arboretumissa lauantaina 8.8.2009. Tämä isohko pensas on kukintansa huipulla juuri ennen syyshortensian (H. paniculata "Grandiflora") kukinnan huippua elokuun alussa - puolivälissä. Tällä lajikkeella noiden neuvottomien laitakukkien väri muuttuu kuitenkin vain heikosti punertavaksi kukinnan jälkeen. Syysväri on puhtaan keltainen syys - lokakuussa.
Värimintun (Monarda didyma) kukintaa kuvattuna Hämeenlinnassa tiistaina 4.8.2009. Perennoista näyttävimpiin kuuluva ja ko. kukintaa riittää lähes kuukauden ajan heinä - elokuussa. Tässä kukinta on jo loppupuolellaan. Erittäin hieno perenna pääväri- ja vastavärisommitelmiin puhtaan punaisuutensa ansiosta. Lehdistö on koristeellinen heti kasvun alettua toukokuussa.
Kesäkukka - perennaryhmän kukintaa kuvattuna Hämeenlinnassa tiistaina 4.8.2009. Sinisenä kukkii koko kesän sinitähtönen (Ageratum houstonianum) ja keltaisena tarhapiisku (Solidago hybr.). Tässä on hyvä esimerkki vastavärisommitelmasta sekä kesäkukkien ja perennojen yhdistämisestä samaan ryhmään. Tarhapiisku on yllä olevan perennan tapaan erinomainen pääväri- ja vastavärisommitelmiin ja paras kukinta on koko elokuun ajan. Valkovillainen hedelmävaihe tulee syys - lokakuussa.
Siperianhernepensaan (Caragana arborescens) kypsyneitä hedelmäpalkoja kuvattuna Hämeenlinnassa tiistaina 4.8.2009. Tällä yleisellä isolla pensaalla elokuun alussa kypsyvät palot säilyvät pitkälle talveen avauduttuaankin. Touko - kesäkuussa lisäetuna on runsas keltainen kukinta pihasyreenin (Syringa vulgaris) kukinnan aikaan. Puhkeaa aikaisin lehteen huhti - toukokuussa. Ruska on vaisun keltainen syys - lokakuussa.
Maitohorsmien (Epilobium angustifolium) hedelmävillavaiheen alkua kuvattuna Helsingin Meilahden arboretumissa lauantaina 8.8.2009. Tämä hedelmävillavaihe on saavuttanut tällä viikolla paikoin hyvin näyttävät ilmentymiset, koska tuuli on ollut heikkoa ja sää lämmintä -> Villat tulevat nopeasti esiin ja eivät lennä heti pois. Koristekasviksikin sopiva ja kasvustoja kannattaa siksi säilyttää, kuten tässä. Syyskuussa lajilla on lisäetuna kirkas punaoranssi ruska.
Huutava kalatiira (Sterna hirundo) kuvattuna Hämeenlinnassa Vanajaveden äärellä tiistaina 4.8.2009. Tämä yksilö ei kovinkaan paljoa välittänyt läsnäolostani heti vieressä, mutta se huusi kovaa "kirri, kirri, kirri...". Muitakin saman lajin lintuja oli lentämässä ilmassa. Vasemmalla nähdään raidan (Salix caprea) uusien vesojen kasvutilanne: Kuvan alareunasta puoliväliin vartta on jo puutunutta kesän kasvua.
Sillan alla kevyenliikenteen väylän sivulla kivetyllä pinnalla siltarännistä valuneen veden mukana syntynyttä virtaamiskuviointia kuvattuna Hämeenlinnassa tiistaina 4.8.2009. Tällainen sateelta ja kävelyltä suojainen paikka säilytti edellisen sunnuntain ukkossateen (Myös ma ja ti tuli kuuroja) aiheuttamat jäljet erittäin hienostuneena kuviona monta päivää. Kannattaa siis pitää silmät auki estetiikan suhteen siltojen allakin ;)

No comments: