Thursday, September 17, 2009

Kesäistä lämpöaaltopoutaa lievästi hallaisen syksymaistiaskeskeytyksen jälkeenSyksy on ottanut aikaisempaa ennustettani enemmän otetta eilen ja tänään, jolloin kaukana pohjoisessa itään liikkuneen matalapaineen jälkipuolella on virrannut luoteesta viileää ilmaa alkuviikon kesäsään (Lähes +20 asteen päivälämpötiloja) perään. Alkuviikolla lännestä Suomeen uudestaan venynyt korkeapaine ei muodostanutkaan nyt Suomen kaakkois - itäpuolelle omaa korkeapainettaan, vaan jakautui Suomen kohdalla itään ja länteen, jolloin pohjoinen matalapaine toi ensinnäkin eilen kuurosateita ja tänään tuon luoteistuulen. Ilmamassa viileni sen verran, että päivälämpötila jäi jo eilen vain vähän reiluun +15 asteeseen ja tänään Etelä-Suomen sisämaassa jopa vähän sen alle (Ollen kuitenkin normaalia; niin lämmintä on ollut). Viime yö oli vielä pääasiassa reilun +5 asteen lämpöinen, mutta ensi yönä tuulen heikentyessä voi sisämaassa olla vain n. +2 astetta ja se tietää paikoin hallaa maan pinnassa siellä. Etelärannikolla hallalta vielä säästyttäneen aroillakin paikoilla.

Tuo kuva on otettu tänään 17.9.2009 Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään sembramännyn (Pinus cembra) alle varisseita ko. puun neulasia nurmikolla. Seassa on myös hieman koivujen koivunruosteen varisuttamia valeruskalehtiä. Tämä mäntyjen neulassato on tyypillinen syksyn alkuvaiheen merkki ja siinä monilla lajeilla kellastuu ja varisee 3 - 5 vuotta vanhat neulaskerrat pois syyskuun aikana. Tänä vuonna varisemista on tähän mennessä tapahtunut parin viikon ajan ja se alkaa olla paikoin loppusuoralla.

Tämä viileneminen on jäämässä tilapäiseksi, sillä jo viime ennusteessani huomioimani uusi lämpöaalto toteutuu kuitenkin, vaikka vain tällaisen miedon syksymaistiaisen jälkeen. Kun ensi yön paikallisista halloista on päästy eroon, niin länteen - lounaaseen vetäytynyt korkeapaine alkaa tulla Suomen eteläpuolelle matalapainetoiminnan suuntautuessa pohjoiselta Atlantilta itään Suomen pohjoispuolelle. Tämän myötä heti huomenna lännestä - lounaasta alkaa virrata ajankohtaan nähden lämmintä ja vähitellen kosteutuvaa ilmamassaa. Siinä yhteydessä pilvisyys lisääntyy, mutta merkittäviä sateita ei tule. Sitten tämä lämmin ilmavirtaus jatkuu viikonlopun yli ensi viikon alkupuolelle saakka korkeapaineen ollessa lähellä etelässä - kaakossa. Aurinkoinen sää siis jatkuu, mutta tähän vuodenaikaan yön ja aamun sumupilvien ja sumun esiintyminen on jo melko herkässä kosteissa ilmamassoissa etenkin sisämaassa. Sumupilveä voi paikoin jäädä päiväksikin vellomaan.

Päivälämpötilat ovat kuitenkin huomisen jälkeen taas yli +15 astetta ja parhaimmillaan paikoin jopa lähellä +20 astetta! Yöt lämpenevät myös ja hallanvaara poistuu heti ensi yön jälkeen sisämaastakin. Aluksi yöt voivat olla kuitenkin paikoin vain n. +5 asteisia sisämaassa, mutta ensi viikon alkuun mennessä ne lämpenevät sisämaassa sumupilvien ja tuulisuuden vähän lisääntyessä lähelle +10 astetta ja ylikin. Etelärannikolla on silloin mahdollista jopa lähes +15 asteen minimilämpötilat!

Ensi viikon alun jälkeen lännen matalapainetoiminta näyttäisi tulevan lähemmäs Suomea ja jopa Suomen yli, jolloin lounais - länsituulien voimistuminen ja rintamasateiden riski kasvaa. Ilmamassa pysyisi kuitenkin edelleen ajankohtaan nähden leutona ja vain vähäinen viileneminen tapahtuisi. Sen myötä päivälämpötilat ovat laskusuunnassa lähinnä runsaamman pilvisyyden takia ja ne olisivat yhä +15 asteen tienoilla. Öisin olisi tuulisessa, runsaspilvisessä ja sateisessa tilanteessa vain muutaman asteen päiviä viileämpää ja siten minimilämpötilat herkästi sisämaassakin yhä jopa reilu +10 astetta. Ensi viikon matalapaineiden reitit voivat kuitenkin vielä muuttua niin, että esim. luoteesta voisi mahdollistua uusi annos kylmää syksyilmaa jossain välissä ainakin tilapäisesti, joten tarkkaillaan...

Tällä hetkellä aletaan olla sillä kohdalla Etelä-Suomessa, jolloin normaalisti terminen syksy on alkamassa ja jo alkanutkin ainakin sisämaassa. Tavanomaista paljon lämpimämmän sään ollessa kuitenkin tällä kertaa yhä hallitsevana tästä viileästä kohdasta huolimatta termisen syksyn alkamisen kriteerit eivät täyty edes sisämaassakaan vielä ensi viikollakaan; vähintään 5 päivää peräkkäin alle +10 asteisia vuorokausia vuorokauden keskilämpötilojen mukaan.

Kasvillisuus on reagoinut poikkeukselliseen lämpöön ja maaperään jääneeseen elokuun runsaiden sateiden kosteuteen viivyttämällä ruskan etenemistä ja alkamista. Kirkkaita värejä on silti jo ilmaantunut paikoin melko näyttävästikin ensimmäisinä ruskaantuvissa lajeissa, kuten tuomi (Prunus padus), osa metsävaahteroista (Acer platanoides), punasaarni (Prunus pennsylvanica) ja karujen paikkojen idänvirpiangervot (Spiraea chamaedryfolia). Niiden ruskahuipennus alkaa lähestymään ensi viikon mittaan 1 - 2 viikoa myöhässä. Kesävihreys on kuitenkin edelleen vallitsevinta Etelä-Suomen luonnossa ja urbaaneilla viheralueilla ensi viikollakin lukuun ottamatta runsasta koivunruosteen valeruskaa joillakin alueilla.

Halla saattaa tehdä ensimmäiset merkittävät pakkastuhot sisämaassa ensi yönä, mutta tavanomaista miedompi tai sanotaanko ajankohtaan nähden vähäinen hallavauriotilanne näyttää edelleen olevan kyseessä ja laajat alueet jäävät hallalta edelleen suojaan. Talvenarat lajit kiittävät siitä ja tämä uusi lämpöaalto on myös edelleen niiden talvenkeston kannalta iso plussa; viimeiset versot ehtivät edelleen puutua loppuun, talvisilmut muodostua ja solunesteet väkevöityä. Myös myöhäiset sadot saavat hyvää loppukiriä 1 - 2 viikkoa etuajassa; mustaselja (Sambucus nigra), viiniköynnökset (Vitis sp.), talviomenalajikkeet (Malus X domestica) jne.

Pintavesien lämpötilat ovat pysyneet Etelä-Suomessa ja Suomenlahdella paljon tavanomaista korkeammalla ollen vielä +15 asteen tienoilla ja paikoin vähän yli. Sisämaassa etenkin pienissä järvissä vähäiset +15 asteen alitukset ovat ensi yön kylmyyden jälkeen yhä yleisempiä. Tuleva lämpöaalto saattaa kuitenkin jopa lämmittää asteella parilla ko. vesiä takaisin +15 asteen tienoille ja ylikin. Ensi viikolla tätä viikkoa runsaampi pilvisyys vähentää auringon lämmittävää säteilyä ja öiden pimentyminen etenee nopeasti, kun syyspäiväntasaus on 23. päivänä. Niinpä pintavedet ovat ensi viikolla viilenemässä viimein yleisestikin vähän alle +15 asteen joka tapauksessa, vaikka ajankohtaan nähden lämmin / leuto sää jatkuisikin.

Päivitys 18.9.2009 klo. 8:10: Katsotaanpa sitten aamutuimaan viime yön hallatilannetta Ilmatieteenlaitoksen lämpötilakäyriä arvioimalla. Havaitsemme sen, että halla jätti tulematta käytännössä koko Etelä-Suomeen joitakin hyvin yksittäisiä arimpia paikkoja lukuun ottamatta. Monissa havaintopisteissä 2 metrin lämpötiloissa jäätiin alimmillaan n. +5 asteeseen ja etenkin etelä- ja länsirannikolla vähän sen yläpuolellekin (Vasta Pohjanmaan ja Jyväskylän korkeudella on ollut selvästi hallaista). Tämä tarkoittaa sitä, että ko. alueilla maan pinnalla ei ole ollut avoimilla paikoilla hallaa. Kävin itse asiassa tarkistamassa sen täällä Espoon Tapiolassa puoli kahdeksan maissa aamukävelyllä ja ko. nurmikot olivat vain sulan kasteen peitossa ennen auringon paistettakin varjopaikoissa. Hallattomuudesta on kiittäminen länsiluoteesta tullutta pilvisyyttä ja niihin liittyneitä vähäisiä kuuroja. Tämän ansiosta hallanarat koriste- ja viljelykasvit saavat yhä erinomaista jatkoaikaa poikkeuksellisella tavalla etelän sisämaassakin, kun nyt on seuraavaksi koittamassa pitkä lämpöaaltojakso. Esim. aikaisemmin esittelemäni Espoon Tapiolan syyshortensiat (Hydrangea paniculata "Grandiflora") jatkavat huikeaa näytöstään melko hallanaralla Leimuniityllä ja ne ovatkin jo tulleet hienoon punertavakukintaiseen vaiheeseen.

No comments: