Thursday, September 24, 2009

Poikkeuksellisesta kesälämmöstä kovan tuulen ja sateiden kera hallaisen kylmään ja epävakaiseen syyssäähänAjankohtaan nähden kesäinen sää on vallinnut suuren osan syyskuuta Etelä-Suomessa tähän mennessä ja sama meno näyttää jatkuvan vielä tulevana viikonloppuna. Sitten tulee iso muutos kylmään syksysäähän. Viime viikon lopulla alkanut annos hyvin lämmintä säätä kesti eiliseen saakka ja tilanteen eteneminen oli lähes edellisen ennusteeni kaltaista: Lännen matalapainetoiminta voimisti tuulia alkuviikosta lähtien ja keskiviikkona rintamasadealue pyyhkäisi ylitse ja eilen tuli kuurosateita. Päivälämpötilat olivat päivittäin yli +15 astetta ja alkuviikolla jopa +18 ... +19 asteen tienoilla. Yöt lämpenivät myös ja huippu saavutettiin tuulten ja pilvien lisäännyttyä ti - to aikana, jolloin sisämaassakin oli alimmillaan yli +10 astetta ja etelärannikolla peräti +14 asteen vaiheilla.

Tuo kuva on otettu eilen 23.9.2009 Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään juuri ennen kuvan ottamista leikattua nurmikkoa varisseiden koivun lehtien kera. Tämä lämmin syyskuu on aiheuttanut sen, että nurmikon kasvu on jatkunut kesäisen veroisena ja leikkaamista on siksi jouduttu tekemään joka viikko eteläisessä Suomessa. Tuo koivun lehtien variseminen on vieläkin pääsääntöisesti koivunruosteen aiheuttaman ennenaikaisen valeruskan takia tapahtunutta. Se oikea ruskakin on tosin vähitellen etenemässä ja paikoin alkanutkin. Tuo valeruska ja oikea ruska esiintyvät myös päällekkäin tästä lähtien.

Tänään sää on tilapäisesti viilentynyt, kun lännestä pohjoista reittiä itään siirtynyt matalapaine on päästänyt luoteesta ilmamassaa Etelä-Suomeen saakka. Päivälämpötila on jäänyt sisämaassa hieman alle +15 asteen. Ensi yöksi lännestä saapuu heikko korkeapaineen selänne, jossa tuuli on heikkoa ja pilvisyys vaihtelevaa; paikoin selkeää. Niinpä ensi yönä on jälleen hallanvaaraa etenkin sisämaassa ja nimenomaan selkeillä alueilla. Laajat alueet saattavat silti taaskin säästyä hallalta... Heti huomenna Pohjois-Atlantin - Islannin tienoon voimakas matalapainetoiminta alkaa kuitenkin vaikuttaa ja sen myötä lämmin länsi - lounaisvirtaus leviää uudestaan Suomeen. Siinä yhteydessä heikkoja rintamasateita voidaan saada Etelä-Suomessa, pohjoisempana runsaammin. Päivälämpötila jäänee kuitenkin vielä korkeintaan +15 asteen tienoille.

Lämmin tilanne kestää la ja su ajan, jolloin länsituuli on hyvin voimakasta, kun laaja ja erittäin raju matalapaine venyy lännestä Lapin ylitse. Siinä sunnuntain aikana näyttäisi erityisen mielenkiintoinen matalapaineen osakeskus liikkuvan Lapin yli tuoden tuulituhoja tekevän myrskyn Pohjois-Suomeen. La ja su ilman lämpimyys tuntuu selvästi; päivälämpötilat saavuttavat peräti lähes +20 asteen lukemat ja tuulen takia yötkin ovat jälleen yli +10 asteisia myös sisämaassa. Etelärannikolla taaskin jopa lähes +15 asteen minimilämpötilat ovat mahdollisia. Sateet jäävät etelässä vähiin la - su, mutta pilvisyys voi olla ajoittain runsasta - ainakin vaihtelevaa.

Iso muutos tulee su - ma aikana. Tällöin lännestä venyneen laajan ja voimakkaan matalapaineen painopiste siirtyy Suomen itä - koillispuolelle, jolloin luoteesta ja kaukaa Grönlannin tienoilta saakka pääsee hyvin kylmää ilmaa koko Suomeen ja Itä-Eurooppaan saakka. Siinä yhteydessä su - ma aikana runsaitakin rintamavesisateita saadaan voimakkaan tuulen kera. Ma - ti vallitsee sitten vaihtelevapilvinen ja ajoittain kuurosateinen (Lapissa tod. näk. ensilumet) luoteistuuli ja tuulen voima on la - su tilannetta vähän heikompi, mutta voi olla myös ajoittain vielä hyvin voimakaskin (Mahdollisesti myrskyä). Päivälämpötilat tippuvat jo ma etelärannikollakin n. +10 asteeseen ja ti kylmenee edelleen; laajasti alle +10 astetta. Su - ma välinen yö on vielä leuto ja ma - ti välinen yö on vielä hallaton voimakkaan tuulen ja pilvien takia, mutta tuulen heikennyttyä ja sään selkeytyessä lännestä ti - ke välinen yö on ensimmäinen kunnolla hallaisen tilanteen hetki myös etelärannikolla. Sisämaassa selkeimmillä alueilla voi olla silloin jopa heikkoa yöpakkasta (2 metrin korkeudella ja koko siinä ilmamassassa, jossa puusto ja kerrostalot sijaitsevat).

Ennustettavuus on heikkoa ke lähtien, mutta tässä vaiheessa näyttää siltä, että lännessä olisi kehittymässä uusi matalapaineen osakeskus tuon idän - koillisen laajan matalapaineen reunalla. Tämä uusi keskus näyttäisi liikkuvan Etelä-Suomen yli itään to aikana ja se toisi runsaitakin sateita. Ilmamassa pysyisi edelleen melko kylmänä ja näin päivälämpötilat pysyisivät edelleen alle +10 asteessa. Hallan- ja yöpakkasen vaara tosin poistuisi sateen sattuessa yöaikaan (ke - to ja / tai to - pe). Matalan ylityksen jälkeen laajan matalapaineen painopiste olisi siirtynyt pohjoiseen ja näin vähän leudompi ja ajoittain epävakainen länsituuli muodostuisi to jälkeen... Joka tapauksessa tuleva kylmeneminen tietää sitä, että vihdoinkin terminen syksy alkanee koko Etelä-Suomessa 1 - 2 viikkoa myöhässä; alkupäivämääräksi tulee tod. näk. tuleva maanantai.

Kasvillisuus on saanut nauttia hyvästä loppukiristä kasvussaan ja talveen valmistautumisessaan. Nyt aika käy vähiin esim. hallanarkojen lajien suhteen. Etenkin sisämaassa on ensi viikolla odotettavissa yleisesti pakkastuhoja ko. lajeille ja näin kesäkukkakausi päättynee siellä. Jo ensi yönäkin voi lievää tuhoa tulla paikoin. Etelärannikon suojaisimmilla paikoilla hallatuhoilta saatetaan edelleen säästyä ensi viikollakin. Kylmentyminen tietää myös sitä, että ensi viikolla viimeisten kasvutilanteiden kehitys lähes pysähtyy; mm. nurmikon kasvu, satojen kypsyminen ja talvisilmujen kehitys. Kehitysvaiheet ovat kuitenkin olleet 1 - 2 viikkoa edellä normaalista aikataulusta ja kasvukauden päättyminen ei aivan vielä näytä olevan käsillä, joten haitta ei tule olemaan merkittävää.

Ruskan etenemisessä tapahtuu ensi viikon kylmän ja hallaisen jakson jälkeen nopeutumista ja viive tavanomaiseen aikatauluun kutistuu. Ensi viikolle tultaessa ensimmäiset ruskaantujat ovat kuitenkin jo ohittaneet värihuippunsa; mm. monet tuomet (Prunus padus) ja punasaarnit (Fraxinus pennsylvanica) ovat jo tyhjentyneet lehdistä silloin. Toisen vaiheen ruskahuipennus on tulossa ensi ja sitä seuraavan viikon aikana ja tällöin luontaisten lajien ruska on huipussaan. Monet ulkomaiset lajit jatkavat puistoissa ja puutarhoissa kuitenkin vielä kesäasussa - lähes kesäasussa. Jo ruskaantuneiden lehtien variseminen nopeutuu ensi viikolla etenkin sisämaassa hallan ja yöpakkasen takia. Samaa tekee osaltaan jo la - ti ajan kovat tuulet koko alueella.

Vesistöjen ja vesitilanteiden suhteen tämä kuivahko syyskuu on tähän mennessä laskenut jokien virtaamia ja maaperä on myös tavanomaista kuivempi. Tulevat sateet viikonvaihteesta lähtien muuttavat virtaamia runsaammiksi ja maaperässä voi esiintyä paikoin liikamärkyyttä. Vesistöjen pintavesien lämpötilat ovat olleet erittäin korkeita (Yhä jopa +14 ... +15 astetta). Ensi viikon kylmeneminen pudottaa järvien lämpötilat alle +10 asteen nopeasti, mutta Suomenlahti viilenee hitaammin. Nopeimmin siinä kylmenevät sisälahdet, joissa alle +10 asteen lukemat saavutetaan ensimmäisenä.

Päivitys 25.9.2009 klo. 16:20: Viime yö oli sitten osassa Etelä-Suomen sisämaata ensimmäinen kunnon hallayö. Esim. Lahden mittausasemalla oli jopa ilmassa hieman pakkasta. Hämeenlinnassa sen sijaan oli alimmillaan +3 astetta ja etelä - lounaisrannikolla + 5 asteen molemmin puolin. Monet alueet siis edelleen säästyivät hallalta ja siten arat kasvit hallavaurioilta. Ennusteet ovat ensi viikon alkuun asti edelleen paikkaansapitäviä, mutta sitten on tullut muutoksia. Ti - ke ajaksi matalapaine jääkin Suomen itärajan lähelle, joten luoteis-pohjoistuulinen (Su edelleen hyvin voimakasta tuulta, mutta nyt ma - ke näyttää selvästi heikkotuulisemmalta) ja epävakaisen kuurosateinen sää jatkuu pidempään kuin aikaisemmassa arviossani ja näin hallaa ei vielä tule kunnolla ti - ke välisenä yönä suhteellisesta kylmyydestä huolimatta. Lisäksi lännessä syntyvä uusi matalapaineen keskus tulisi myöhemmin, mutta jo to - pe heti vanhan perään, joten silloinkin hallalta saatetaan välttyä ainakin lännessä lounaistuulen ja sadealueen tullessa. Perjantaina matalapaine jylläisi sitten Suomen yli kovine tuulineen ja runsaine sateineen...

No comments: