Sunday, September 06, 2009

Viikon 36 tunnelmakuvat vuonna 2009Mantsurianherukan (Ribes mandschuricum) ruskan alkuvaihetta kuvattuna sunnuntaina 6.9.2009 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Ruskan kunnollinen alkaminen on ollut lähes pysähtynyt kostean ja huomattavan lämpimän sään takia. Tässä on kuitenkin yksi näyte ensimmäisinä ruskaantuvista lajeista; syyskuun ruskahuipennusvaihe. Tämä tuntematon pienehkö pensas on hieno koristekasvi juuri ruskansa ansiosta; paljon kirkasta punaista - oranssia.
Kompassikukan (Silphium perfoliatum) kukinnan loppuvaihetta kuvattuna sunnuntaina 6.9.2009 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Loppukesän ja syksyn aikana kukkivista jättiperennoista näyttävimpiä. Kukinta alkaa heinäkuussa, huipentuu elokuussa ja jatkuu hiipuen lokakuun ensimmäisiin pakkasiin. Lehdet ovat koristeellisia ja runsaita jo toukokuun alusta alkaen. Verso on nelisärmäinen huomiotaherättävällä tavalla.
Kiinankärhölajikkeen (Clematis tangutica "Lambton Park") hedelmiä ja kukintaa kuvattuna sunnuntaina 6.9.2009 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Hauska köynnös, joka kukkii jo kesä - heinäkuussa ensimmäisen kerran ja siitä muodostuneiden hedelmien valmistuttua toisen kerran elo - syyskuussa. Usein myös koko ajan kesäkuusta lähtien pakkasiin asti. Lehteentulo on hidasta ja vasta kesäkuussa lehtevyys tulee kunnolla peittäväksi ennen kukintaa. Hedelmät säilyvät kevääseen erinomaisina koristeina.
Rautatienomenapuun (Malus "Hyvingiensis") kypsyneitä hedelmiä kuvattuna sunnuntaina 6.9.2009 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Omenasadossa on käynnissä syyslajikkeiden kypsyminen. Samaan satovaiheeseen voidaan lukea tämä vain koristekasvina tunnettu suomalaisten oma lajike, joka kukkii aavistuksen varhemmin kuin tarhaomenapuut. Nämä omenat koristavat oksia vielä lehtien varistuakin.
Idänpiippuköynnöksen (Aristolochia mandshuriensis) alkavaa ruskaa kuvattuna sunnuntaina 6.9.2009 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Tuntematon köynnöslaji, mutta on suositeltava tuttavuus koristeellisen lehvästönsä takia. Aikainen ruskaantuja; sävyt keltaisia ja vaaleanruskeita syyskuussa. Lehteentulo on hidasta toukokuussa.
Parsan (Asparagus officinalis) lehvästöä ja sateen pisaroita kuvattuna sunnuntaina 6.9.2009 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Parsan kevään sormimaiset versojen alut ovat tuttua ruokaa, mutta täyteen kokoon kasvettuaan laji on erinomainen koristekasvi unenkevyen lehvästönsä ansiosta. Sade ja kaste koristelee sitä yhä lisää ja keltainen ruska tulee vasta lokakuussa. Kukinta on keltainen ja hedelmä on oranssi marja.
Sananjalan (Pteridium aquilinum) lehtiä ja niiden alapinnoilla itiöpesäkkeitä kuvattuna maanantaina 31.8.2009 Espoon Tapiolassa. Saniaisten itiöpölytyskausi on ollut elokuussa ja nyt ruska-aika on koittamassa sananjalalle; keltainen ja ruskea ruska etenee kasvustoittain vaihtelevasti ja on kokonaan ohi lokakuun alkuun mennessä.
Ruskan alkuvaiheessa olevia maitohorsmia (Epilobium angustifolium) kuvattuna Helsingin Meilahden arboretumissa keskiviikona 2.9.2009. Maitohorsmien ruska etenee epätasaisesti kasvustoittain; nyt osa on jo kuihtunut ruskeiksi reilussa viikossa ja osa on vielä vihreitä. Ruska alkaa kuitenkin heti kaikkien siemenkotien avauduttua.
Sinisorsanaaraita (Anas platyrhynchos) etsimässä nokillaan nurmikon notkon vedestä pieneliöitä syömiseksi Espoon Tapiolassa lauantaina 5.9.2009. Nämäkin linnut ovat alueella erittäin yleisiä ja niitä näkee käytännössä päivittäin. Vähentynyt haihtuminen ja runsaat sateet ovat säilyttäneet nurmikoilla tällaisia vesiapajalammikoita / -lätäköitä. Maaperä on myös varsin märkä monin paikoin.
Hämeenlinnassa perjantaina 4.9.2009 kuvattua ukkossateen jälkeistä asfalttipintaa vesivirran ajamine koivujen (Betula sp.) ja hopeasalavien (Salix alba "Sibirica") lehtineen. Nuo puut varistavat lehtiään tyypillisesti jo ennen varsinaisen ruskakauden alkamista mm. koivunruosteen takia. Viikon runsaimmat sateet toi ko. yönä ja päivänä lounaasta tullut rintamasysteemi ja matalapaine.
Kahdenlaisia aaltoja kuvattuna Hämeenlinnassa Vanajaveden rantamuurilla perjantaina 4.9.2009. Viikon sääolot olivat ke - pe varsin tuuliset (Lämmintä ilmaa etelästä - lännestä) ja tässä siitä nähdään puuskissa ajoittain navakan lounaistuulen tilanne. Sunnuntain 6.9.2009 matalapaine ei aiheuttanut voimakkaita tuulia, mutta ukkostavia sateita taas kerran kosteassa ja lämpimässä säässä.

No comments: