Ruusujuuren (Rhodiola rosea) ruskaantuneita versoja lehtineen kuvattuna sunnuntaina 20.9.2009 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Perennojen joukossa on myös ruskaa ja tämä maksaruohomainen laji on siitä kuuluisa. Touko-kesäkuussa lajilla on versojen latvoissa keltainen ja tuoksuva kukinta. Ei ole hyvä talventörröttäjä; versot mätänevät maata myöten jo ennen talvea.
Ruskan kirkkaassa vaiheessa olevia mantsurianokakirsikan eli prinsepian (Prinsepia sinensis) lehtiä kuvattuna tiistaina 15.9.2009 Helsingin Meilahden arboretumissa. Ensimmäisiin ruskaantujiin kuuluva. Keväällä näissä tunnelmakuvissa toin esille pensaan erittäin aikaisen lehteenpuhkeamisen; jo huhtikuun lopulla. Elo - syyskuussa pensaassa nähdään oranssinpunaisia luumarjoja.
Kypsyneitä siperianomenapuun (Malus prunifolia) hedelmiä kuvattuna sunnuntaina 20.9.2009 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Valkokukkainen (Touko-kesäkuu) isohkoksikin kasvava puu, jolla nämä "omenat" säilyvät kauniina koristeena osittain vielä joulukuulle. Ruska on keltainen vähäisin punertavin sävyin. Myöhästyy tänä vuonna selvästi lokakuulle.
Kypsyneitä törmäviinin (Vitis riparia) hedelmiä kuvattuna sunnuntaina 20.9.2009 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Viiniköynnösten hedelmien kypsymisprosessi on tulossa hienosti loppuun jo tämän kuun loppuun mennessä kiitos hyvin lämpimien säiden. Normaalisti se viivästyisi lokakuulle ja hallanvaarakin on silloin jo rajoittava tekijä. Tällä lajilla on keltainen ruska, jos pakkanen ei tuhoa lehtiä ennen sitä.
Kesäkukkien yhä jatkuvaa loistoa kuvattuna sunnuntaina 20.9.2009 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Keltaisena loistaa kesäpäivänhattu (Rudbeckia hirta var. pulcherrima) ja taustalla purppurarevonhäntä (Amaranthus cruentus) ahkeraliisojen (Impatiens walleriana) kera. Alla olevien 2 kuvan tapaan taustan maisemassa on edelleen vain hyvin vähän ruskaa tai ei ollenkaan; tässä kasvihuoneen seinällä kellertävänä japaninkelasköynnös (Celastrus orbiculatus).
Elefanttiheinän (Miscanthus sinensis) ja maissin (Zea mays) kukintatähkiä täydessä komeudessaan kuvattuna sunnuntaina 20.9.2009 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Koristeheinät ovat yksi erinomainen lisä viheralueviljelyssä. Tämä upea laji on heinäkuusta saakka parhaimmillaan noiden hopeisten vihneiden ansiosta. Säilyy talveen asti hienona. Maissin sato on vielä vaajaakypsää, mutta itse kasvi on edelleen komea, kun hallaltakin on vielä säästytty; maissi ei kestä pakkasta.
Kypsiä kirahvikukan (Cephalaria gigantea) hedelmäkotapalloja jo kuivuneissa varsissa kuvattuna sunnuntaina 20.9.2009 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Tämä jättiperennalaji kuuluu erinomaisiin talventörröttäjiin, joten nuo versot kannattaa säilyttää kevääseen. Heinä - elokuussa versoissa on vaaleankeltaisia kukkia hempeän pilvimäisenä massana. Lehdistö on kaunis jo toukokuussa.
Luontainen lehtohorsma (Epilobium montanum) siemenvillavaiheessa ja viljelty valtikkanauhus (Ligularia przewalskii) hedelmäkotavaiheessa kuvattuna tiistaina 15.9.2009 Helsingin Meilahden arboretumissa. Tässä on hyvä esimerkki siitä, kuinka luontaisia ja viljeltyjä perennalajeja voidaan kasvattaa osana samaa ryhmää ja tässä vaiheessa tällä ryhmällä on tuloksena hyvää syyskuista hedelmäestetiikkaa. Heinäkuussa valtikkanauhus loistaa keltakukintoisena.
Ensimmäisiin ruskaantujiin kuuluvan punasaarnen (Fraxinus pennsylvanica) taimi muutoin kesävihreän maiseman keskellä kuvattuna sunnuntaina 20.9.2009 Hämeenlinnassa. Ruska on viivästynyt lämpimän sään takia, mutta edennyt jo tähän hauskaan vaiheeseen, jossa joillekin kirkkaille ruskasävyille on vielä paljon hyvää tummanvihreää kontrastitaustaa.
Kalalokkeja (Larus canus) kuvattuna Hämeenlinnassa lauantaina 19.9.2009 Vanajaveden rannassa venelaiturilla. Lokit ovat parveilleet niin runsaasti laiturilla veneilyliikenteen hiljennyttyä, että pinnat ovat niiden kakassa. Viikon alussa ja uudestaan lopussa ollut poikkeuksellisen kesäinen sää on kuitenkin pitänyt joitakin veneitä liikkeellä ja veden lämpötilan jopa +15 asteen tienoilla.
No comments:
Post a Comment