Friday, October 09, 2009

Tavanomaista kylmempää poudasta ensi viikon epävakaiseen talvimaistiaiseenViimeisen viikon aikana on satanut erittäin runsaasti etenkin etelärannikolla. Viime ennusteeni mukaisesti runsassateiset ja myrskyisät matalapaineet liikkuivat lännestä itään Suomen yli viime viikonvaihteessa ja tämän viikon keskiviikkona. Niiden välissä oli poutaisempaa, mutta tavanomaista kylmempää yöhalloineen ja -pakkasineen. Matalapaineiden rintamasateiden yhteydessä leudompaa ilmaa tuli tilapäisesti sen verran, että päivälämpötiloissa päästiin lähes koko Etelä-Suomessa yli +10 asteen. Muutoin ollaan oltu selvästi sen alle.

Tuo kuva on otettu viime keskiviikkona 7.10.2009 heti ko. päivän myrskyisän saderintaman ylityksen jälkeen Espoon Tapiolassa ja kuvassa runsaan sateen jäljiltä nurmikolla velloivat kuvan tapaan tulvalammikot. Edellisen viikon nurmikonleikkuusta on jääneet nuo urajäljet ja näillä näkymin ko. leikkuu jäi tämän vuoden viimeiseksi, kun sään on nyt ollut niin kylmää ja näyttää jatkuvan edelleen kylmänä --> kasvu on päättymässä.

Tänään eilisen länsi-luoteistuulisen poutapäivän jälkeen pieni matalapaineen osakeskus on liikkunut Suomen eteläreunaa viistäen itään ja sen myötä etenkin etelärannikolle on tullut pieniä sadekuuroja alkupäivästä. Samasta syystä etelärannikolla säästyttiin viime yönä hallalta ja yöpakkaselta. Huomiseksi Suomen eteläreunalle muodostuu korkeapaine ja sen myötä länsi - luoteistuuli tyyntyy ja sää selkenee. Jo ensi yönä on sen takia yleisesti hallaa ja sisämaassa pari kolme astetta yöpakkasta. Huominen päivälämpötila on +5 ja +10 asteen välillä. Myös seuraavana yönä on selkeää, tyyntä sekä hallaa ja yöpakkasta.

Sunnuntaina alkaa muutos, jossa tuo korkeapaine siirtyy itään ja lännestä Suomen eteläpuolelle tulee melko voimakas matalapaine. Siinä yhteydessä ensin kaakkois- ja sitten itä - koillistuulet voimistuvat. Etelä-Suomi pysyy siis kylmän ilmamassan alueella ja sunnuntai-iltana alkavat sateet. Matalapaine siirtyy sitten Suomen itäreunaa pohjoiseen ma - ti aikana ja voimakkaat tuulet kääntyvät pohjoiseen maanantain kuluessa. Sen vuoksi yhä kylmempää ilmamassaa alkaa valua Lapista (Jossa talvi vahvistaa otettaan lähipäivinä etuajassa) Etelä-Suomeenkin. Tässä vaiheessa ma - ti aikana matalapaineen tuomista sateista osa voi tulla sisämaassa lumena - räntänä ja jopa 1 - 5 sentin (Ehkä paikoin ylikin...) lumipeitettä etenkin itäpainotteisesti voidaan odotella! Jo sunnuntaina päivälämpötila voi jäädä vain +5 asteen tienoille, mutta ma ja ti se on vain vähän nollan yläpuolella ja selvimmin etelärannikolla ja lounaissaaristossa. Su - ma välisenä yönä pakkasta ei näytä olevan, mutta ma - ti välisenä yönä heikkoa pakkasta voi olla etenkin länsipainotteisesti, koska siellä on jo poutaantuvaa säätä.

Tiistain jälkeen epävakainen ja ajankohtaan nähden varsin kylmä sää näyttää jatkuvan ja sen mahdollistaa pienien matalapaineiden sarja luoteesta Etelä-Suomen yli kaakkoon, jolloin pohjoisesta virtaa jatkuvasti ko. matalapaineiden mukana kylmää talvi-ilmamassaa. Niinpä mukana kulkevat sateet tulevat edelleen etenkin sisämaassa lumena ja räntänä. Yölämpötilat ovat näin ollen pilvisyyden mukaan joko nollan vaiheilla tai selkeämmässä tilanteessa yleisesti pakkasella ja sisämaassa jopa -5 asteen paikkeilla tai kylmempääkin. Myös etelärannikolle voi jonakin yönä tulla heikkoa pakkasta ensimmäistä kertaa. Päivälämpötilat ovat yleensä vähän alle +5 astetta ja lumi - räntäsateen sattuessa sisämaassa lähellä nollaa.

Aivan ensi viikon lopussa näyttäisi olevan merkkejä voimakkaan ja leudon länsi - lounaisvirtauksen ja siihen liittyvien vesisateisten rintamasysteemien vyöryminen Pohjois-Atlantilta koko Suomeen. Ennustettavuus on kuitenkin huono niin kaukaista aikaa arvioitaessa, joten siihen palataan ensi viikolla tarkemmin...

Kasvukausi on näissä kylmissä säissä saavuttanut osassa Etelä-Suomen sisämaata jo päättymisen kriteerinsä (5 vuorokautta peräkkäin alle +5 asteen olleita vuorokausikeskilämpötiloja) tällä viikolla ja tämä tuleva kylmyys saattaa tehdä sen myös etelä- ja lounaisrannikolla ensi viikolle tultaessa etuajassa normaaliin nähden. Ruska on kuitenkin edelleen noin viikon tavanomaisesta aikataulusta myöhässä ja vasta tällä viikolla huipentumassa. Etelärannikolla huipentuminen viivästyy ensi viikollekin.

Kylmä sääjakso aiheuttaa kuitenkin nyt seuraavan 7 päivän aikana poikkeuksia ruskan normaaliin etenemiseen: Ensinnäkin kylmyys pysäyttää ruskavärien muodostumisen, koska siinä tapahtuva nesteiden virtaaminen tyssää lähes tyystin. Toisekseen yöpakkaset alkavat aiheuttaa pakkasvaurioita myös kestävälehtisille lajeille, jolloin ruskan sävyt harmaantuvat ja ruskeutuvat. Kesävihreinä yhä säilyneet lajit (Mm. monet poppelit sekä osa tammista ja puistolehmuksista) saattavat täten alkaa kuivattamaan lehtiään harmaiksi - ruskeiksi ja varsinainen ruska jää siksi tulematta osittain - kokonaan etenkin sisämaassa. Jo ruskaantuneet lehdet varisevat nopeutuen ja arat lehdet kohtaavat tiensä pään (kuolevat kuiviksi ja varisevat kerralla) myös etelärannikolla viimeistään ensi viikon aikana: Esim. viimeiset jalopähkinöiden (Juglans sp.) lehdet tulevat kerralla alas vihreinäkin.

Ruskan vaiheeseen nähden erikoista tulee olemaan myös lumisateiden saapuminen ainakin sisämaahan. Tästä voi olla huomattavaa haittaa, koska ko. lumisateet ovat vielä märkiä ja siten tarttuvat hyvin pintoihin. Vielä runsaassa lehdessä oleville puille ja pensaille tämä aiheuttaa merkittävää repeämisvaaraa aiheuttavia lumitaakkoja, jos lunta tulee useamman sentin verran. Tätä on syytä tarkkailla etenkin sisämaassa! Lumi ei kuitenkaan kestä kauaa puissa - pensaissa, sillä päivällä tässä vaiheessa vuotta aurinko lämmittää vielä sen verran ja päivälämpötilat ainakin käväisevät piirun verran nollan yläpuolella joka tapauksessa. Maahan voi jäädä kuitenkin lunta ensi viikon loppuun asti (Ja sitä voi kertyä tosiaan useampi sentti paikoitellen), jolloin tuo sulattava leuto vaihe tulisi...

Vesistöt jatkavat kylmenemistään tässä jopa ajankohtaan nähden poikkeuksellisen talviseksi äityvässä tilanteessa. Ne ovat jo yleisesti vähän alle +10 asteisia ja ensi viikon aikana kylmenemistä tapahtuu jo alle +5 asteen pienistä järvistä ja lammista alkaen. Merivesi pysyy vielä enimmäkseen yli +5 asteisena. Pienimmissä sisämaan järvissä yöpakkaset saattavat jo alkaa ensi viikolla aiheuttaa ensimmäisiä ohuita jääkansia niillä paikoilla, joissa ei ole virtaavaa vettä. Runsaat sateet ovat saaneet joet virtaamaan taas vuolaana ja maaperä on nyt hyvin märkä. Tuleva kylmä vaihe saa aikaan etenkin sisämaassa maaperään ensi viikolle tultaessa jo parin sentin verran routaa, joka sulaa kunnolla pois vasta tuon mahdollisen leudon vaiheen tullessa. Joet pysyvät vielä jäättöminä yöpakkasista huolimatta.

Päivitys 11.10.2009 klo. 16:35: Viimeisimmistä muutoksista täytyy kertoa vielä tässä merkinnässä ensi viikon ennusteiden suhteen. Nimittäin tiistain jälkeen Suomen eteläpuolelle jää voimakas matalapaine, joka pitää ke - to ajan voimakasta ja kylmää koillis-itätuulta Etelä-Suomessa. Samalla korkeapaineen selänne alkaa ulottua Keski-Suomeen lännestä. Tiistain jälkeen sateet siis loppuvat ja lunta ei siis tule lisää ma - ti aikana todennäköisesti satavan lisäksi, mutta vain parin asteen päivälämpötiloissa ja yöpakkasissa tuo tuuli tuntuu jäätävältä. Sitten to - pe tienoilla korkeapaineen selänteen alueella tyyntyneessä tuulessa yöpakkanen saattaa kiristyä sisämaassa jopa -5 asteen kylmemmälle puolelle. Pe eteenpäin ennustettavuus on edelleen huono: Jotain merkkejä on edelleen ilmassa leudomman länsivirtauksen tulosta aivan viikon lopussa ja toisaalta uuden kylmän annoksen tulosta luoteesta - pohjoisesta matalapaineen kera...

No comments: